樓主: 大神

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

:80: 好la,我話過tenny一點就放5集:78:
回復

:86: 係囉,咁你仲唔貼~~:86: 等到好心急啦:02:
回復

第二十五集          神秘人的身份
2006年10月24日            5:30p.m
「佢隻死野去左邊到呢?」凝
凝跑到去附近的巴士總站,但四處都見唔到呀聰既足跡…
突然
「伏」
「邊個!?」凝喝道
「唔好咁大聲講野呀…過黎先呀…」原來係呀聰
凝跟住聰既指示,走到草叢入面
「喂…你究竟做乜架?鎗又唔帶!想死呀?」凝
「我枝鎗都無彈…加上衣家有你係到,唔洗驚啦…」聰
「你以為啦~」凝
「係啦…你叫我黎做乜野事呀?」凝
「你見唔見到前面有好多喪屍呀?」聰問
「見呀…做乜呀…?」凝
「我睇哂附近既車架啦…係得番呢架車可以用…但因為入面有好多死人既屍體
  所以好多喪屍都係果到食野…我想搞掂哂佢地先番去…」聰
「好!我幫你!但我可以點幫呀?」凝
「你只要…」聰
「察…」
「呀…好痛呀!」聰大叫
原來,一隻喪屍犬發現左佢地既存在…
「PK…射佢啦…」聰叫凝
「哦…哦哦…」凝
「咔!咔!」原來,啱啱果3粒彈已經係最後果3粒
「無子彈既鎗係你都帶黎!?真聰明!」聰
「咩喎,我點知已經用哂啫…」凝唔夠膽話比聰知最後既子彈比佢玩走左…
「咁…咁點呀…」凝
「咁就梗係走啦…仲問…」聰說完就一枝箭咁跑左出去…
「喂…等埋呀…」凝
當佢地一行出草叢,佢地都不約而同咁跪低…因為
佢地比喪屍包圍…
另一方面
「咳…咳…」承
「你…你點呀?」龍問
「我…我諗…咳咳…仲頂…頂到…一陣既…」承
「…」呀穎
「係喎…點解佢地咁耐都未番既?」維
「係囉…會唔會出左事呀?」龍
「我諗唔會既…佢地兩個唔會廢到咁…」穎
「唔係啦…都係去搵佢地囉…你地話好唔好啦?」維
眾人:「嗯」
「哼…你地想走,無咁易…」神秘人由草叢跳出
「你係邊個!?」龍問
「你想知咩?等我話比你知啦…」神秘人
「唔通…真係佢…?如果係…咁就…九死一生啦…
但…唔會既…佢地無可能請到佢既…」穎心諗
「我係受聘於一個叫三神集團既殺手,目標係要將你地─全滅!
  但你放心,我唔會有鎗,我用既係─刀,我個名叫─呀洛
  等你地死前都可以知道仇人個名…」洛
「真係佢…」穎唔小心叫了出來
「乜…乜事呀?你識佢架咩?」維問
「佢…佢我都只係聽過下佢既傳說…佢試過得自己一個人將兩個組織滅左…
  而果兩個組織規模亦好大…每個都人數過千…佢又試過…」穎
「夠啦…唔洗講咁多我既事跡出黎啦…你地想一齊上定一個一個黎呀?」洛
「…」眾人
「咁我出手先架啦喎…再見…」洛
說罷,就向承佢地衝過去…
回復

等等LA我CUT個D粗口好累:76:
回復

第二十六集                     激戰
2006年10月24日             5:40p.m
洛右手揸住把日本武士刀向龍斬去,龍退去兩步,打算避開
但洛由左手手袖飛出一把刀仔,刀仔直刺向龍
龍向左轉一下身,但好不幸,仍然被小刀劃傷左手手臂
龍望下自己左手手臂,然後拎起自己把軍刀,衝向呀洛
洛一踢,就踢中龍的手腕,成把軍刀由手中甩走,飛到後面
洛再用刀指向龍
「嘻!你輸左啦…」
龍閉上雙眼,等待死亡
穎跑上前,想踢洛既右手手腕,但洛用刀向穎揮去
穎急停,衝力將佢反彈到後面,成個人坐低左…
洛:「唔使咁心急.等陣先到你,等我了結左佢先」
接著,就向龍斬去
「pi」
「你想阻住我?」洛
原來,呀俊跑左上前,用劍擋住洛既刀
「想殺佢…過左我先…」俊
俊向洛既左肩斬去,洛拎起刀,將刀打直咁擋住俊既攻擊
洛用左腳踢向俊的腹部,俊礙於唔可以放開劍,所以被洛踢到應一應
「咳…咳…」俊
「哼,死o靚仔,同我打,真係唔識死…咁就等我先了結你啦!」洛用刀指向俊
洛直刺向俊的心臟,「pi」
「又邊個…!?」洛
「我…呀虛向你賜教」虛
「頂…」洛終於頂不住,開始瘋了
洛用刀向虛橫切過去,虛用刀打開,再向洛的心臟剌去
洛用腳踢向虛的手腕
「啪」
洛雖然踢中,但沒有令虛的刀甩開,只是令刀向後擺開,令呀虛成個人要向後轉…
呀虛把握時機,用後腳踢向洛
洛估唔到,被虛踢中,彈開數米外,而呀虛亦失去平衡,趺倒在地上
「竟然比個細佬踢中…」洛顯得很嬲
虛同洛彈番起身
洛向虛斬去,虛擋住,兩人用刀鬥力…
「嗚…」虛
洛的力度明顯比虛大,加上洛上虛下,虛的形勢更顯不利
此時
俊跑過去,想用劍向洛的背斬一刀
但洛就打算用後腳把俊踢開…
俊沒有中到佢既後腳,因為佢轉一下身,避開左洛既左腳
洛因料不到俊會咁,所以突然手軟
虛襯機用力,把洛彈開
俊同虛在洛的前後,佢地一同向洛橫切過去
洛跳起,向俊的面踢一腳
俊向後退,洛再次從左邊手袖飛出一枝小刀,飛向呀俊
穎撞開俊,俊才沒有中了洛的暗器
「唔該…」俊向穎說
「唔洗…」穎
洛向撲向穎,向穎直砍過去,穎向右閃了閃
穎襯洛仲係空中,於是用腳踢向洛
但洛係空中轉左下身,就避開了…
「嗄…果然係高手…睇黎…今次我定死梗啦…」穎心諗
虛跳向洛的背後斬去,洛向左走了兩步
然後向右轉身,一下重力橫砍向仍在半空的虛
虛在背空用刀擋住,但可惜因在空中,不能借力,所以自己的刀被洛的刀擊中後
成把刀飛向後,插在泥土上,而虛則被刀弄得雙手在震…
洛襯機進行反攻,用刀向俊的頸斬去,俊用劍擋住,但都被洛的刀震到彈開一旁…
洛跑向穎果到,用刀斬過去,穎跪低,打算避開
洛好似一早就知有穎有呢著咁
同腳向穎踢去,穎被踢中後,成個人彈開數米外…
「啪」
「哼…玩完啦…高手…」龍從後用鎗指住洛
「竟然唔記得左你添…不過唔緊要…」洛
「你咁係咩意思呀…?」龍
「10…9…8…」洛
突然
「呠」承從口中吐出鮮血
眾人也望了過去…開始知道承要變成喪屍…
突然,又一把女聲從遠方傳來…
「呀…呀聰佢…佢…」
回復

唔好急,至緊要快~太累既話休息一兩秒無所謂~:86:
回復

第二十七集              龍之死
2006年10月24日         5:50P.M
「咳…咳…呀…好辛苦呀…」承躺在他吐出的血中
「呀承…你點呀!?」穎跑過去問
「我…我…」承突然暈了
「6…5…」洛
「呀聰佢…佢…死左呀…」原來個女仔係呀凝,佢跪係到喊,最後仲暈倒係地上
「點…點會咁架…?發生左咩事呀?」穎望過去
但凝已無法回答
「2…1…夠鐘」洛
突然
「嗚…呀…」龍坐係地下,um住正流出黑血的手臂…
「你…你係把刀到做過D咩手腳呀…?」龍問洛
「嘻…你好快就會知架啦…」說罷,洛就一腳踢去龍的頭部
龍的頭部中左一腳後,可能因為傷口失血過多…暈了…
洛行過去俊果到…
「終於可以殺到你啦…」洛舉起刀…
虛走過去,想撞開呀洛,但被洛一腳伸開
俊又向洛伸一腳,洛閃向右邊,然後用刀橫切向俊的頸部
死纏難打的虛又跑過來,用手cool住洛既頸
「你快D走呀…如果唔係,佢又會黎殺你架啦…」虛對俊說
「唔得…我唔會走架,我同你一齊出生入死,點可以話走就走架
  要死就一齊死!」俊含淚對虛說
「嗯!好!」虛再用力cool實洛條頸
俊意圖搶去洛把刀,但洛用手揮開俊,再甩走後面既虛
洛對住虛奸笑:「你一而再再而三咁阻住我殺佢,咁即係你想死先啦…
               咁我就承全你啦…」
洛用刀直刺向虛的心臟…
「嗚…呀…」虛
俊大叫:「虛!」,洛向俊說:「唔使驚,到你啦…」
此時,龍突然撲向洛,龍的眼神像發瘋了的野獸一般
「頂…咁快就走黎發作…」洛
洛踢開龍,但龍好快又撲番向呀洛
洛閃開,用刀斬向龍的頸部,龍好似狗咁咬住洛把刀
洛放開刀,由兩邊手袖飛出兩把刀仔,龍好敏捷咁避開
龍放下咬住的刀,向洛咬去…
穎:「大家,襯有機會,快D走呀!!!」
穎背起承,俊背起虛,維背起凝,佢地一齊跑向將軍澳醫院…
「察…」龍的頭被洛斬甩
「頂…因為呢隻死野,搞到佢地有機可逃添…不過唔緊要
  反正佢地都係走唔甩架啦…」洛低下頭陰陰嘴笑
洛用耳機同神秘人連絡
「哼…新病毒好西利,我啱啱搵人試過,戰鬥力上升唔少…」
神秘人:「我啱啱都抓左個人…準備試驗,我諗會好成功…」
另一方面
「呀龍啱啱做乜呀?點解咁勇既?」維問穎
「啱啱果個應該已經唔係呀龍黎架啦…
  睇佢既眼神,佢應該已經變左隻喪屍」穎
「哦…」維
「我諗跑多陣就會到將軍澳醫院架啦…」維
「點解我地要去果到呀?」穎
「因為我地原本係由果到去警局架,果到仲有D生環者,但佢地唔肯走
   所以我地走左出黎先,見以家咁既情況,我地都係去果到睇睇先啦…」維
回復

咩你咁說野_│-│●
回復

第二十八集             穎的真正身份
2006年10月24日     6:00P.M
「就到將軍澳醫院架啦…頂多10分鐘到呀!呀虛!果到會有醫生係到架!」俊
「咳…咳…」虛
「虛,虛,你點呀?」俊問
「乜野點呀?我…我無事呀…咳…咳」虛
「你比洛刺左一刀,你無事咩?」俊
「係喎…」虛摸摸自己心口
「呢舊係…」虛拎起放係心口到既一塊凹左的軍牌
虛突然流下眼淚
「做…做乜事呀?」俊問虛
「呢塊軍牌係我老豆臨死前送比我既遺物…估唔到佢會救我一命…」虛強忍淚水
「哦…」俊覺得軍牌有點似係邊到見過咁…
「係喎…我地下一步去邊呀?」虛問
「將軍澳醫院」俊
「哦…咁行啦…」虛
突然
穎:「你地去行先啦…我醒起有D緊要事要做呀…轉頭就去架啦…」
維:「哦…但你要快D黎喎…呢到好危險架喎…」
穎:「OK」
說罷,穎就走到一條後巷,從褲袋後取出一枝有綠色液體的針筒
然後向自己的左臂注射…
「哼…我都估到你係呢到架啦…」一把女聲從黑暗中的後巷傳出
另一方面
俊:「嗄,終於到左將軍澳醫院啦…」
虛:「係呀…入去囉…」
維:「嗯」
「你地番左黎呀!?」一名男子向佢地走過去
「係呀…阿豪」
「你地唔係話會走架咩?做咩番黎呀?」呀鈞
「唔洗咁串呀=,=」虛
「你地番黎咪幾好囉,我地再慢慢傾下應該點走呀!」呀希
「呀…係呀…你地可唔可以幫我救番醒呢個女仔呀?」維放下凝
「無問題呀…」ZERO
「係喎…你走左果段時間黎左個新人喎…」呀希
「係…!?邊個呀…?」虛
一個男子慢慢走過來,一副熟悉的面孔…
「你地好…我叫呀榮…」
另一方面
「你係邊個?快D行出黎!」穎
「好…」一名女子走了出來
「係…係你?」穎
原來,呢名女子就係之前比大鳥接走的神秘女子
「你…你黎做乜野呀?」穎
「無…我只係想同你講…你既組織,即係,新創天,已經被三神擊敗,
  多個重要領導人被先後了結,衣家,就只有數合名成員同身為
  新創天既頭號殺手既你未死…」神秘女子
「哼…咁你黎係唔係要殺我呀!?」穎
「你估下…」神秘女子行到穎的面前,拎起手鎗,指住穎…
回復

第二十九集          承的異變
2006年10月24日      6:10P.M
神秘女子的鎗緊緊地壓住穎的額頭…
「嘻,依家我只要按一下機板,你就會立即無命…
點呀?知道自己即將要死既感覺如何呀?」神秘女子
「哼…你如果係要開鎗既,一早就會開,無必要仲係到講咁多廢話!」穎
「你…」神秘女子再用力將鎗口壓住穎的頭部
他們沒有留意到,承的身體正產生有別於其他普通喪屍的異變…
另一方面
榮:「你地好,我叫呀榮」
說罷,就伸手向呀俊和呀虛等人握手。
「係呢,你地打算點樣走呀?我地無理由咁樣逗留係到架喎!」榮
「其實,我地個個都好想走,但我地又無咩武器,得d普通既刀呀咁
  出到去係無可能生存架…」希
「我地橫掂留係到都遲早會餓死,不如襯我地仲有氣力
  試下殺出重圍啦!」榮
「咁講都啱既…」希
「哼…要出你地自己出,與其變做果d怪物或者比佢地咬死,我就寧願餓死啦」豪
「你要自暴自棄係你既問題,我地個個都唔想死架!」榮罵道
「哼」豪
「咁…咁不如睇下大家既意見先啦…」希
但大家都拿不定主意,不知應該離開還是逗留
突然,門外一個滿身鮮血的人撞了入來,然後就昏倒了
在昏倒前,聽到她道:「呀…呀承佢…」
原來,她是呀穎。
虛喝叫:「快…快過去睇下佢有無事!」
在場所有略懂急救的人也跑了過去…
「佢身上一d傷口都無…睇黎d血唔係佢架!」一名懂得急救的男子說
俊:「!?」
呢個時候,虛留意到榮的神情有點怪
另一方面,兩名男子正在對峙
「終於比我搵到你呢隻癲狗啦!」男子
「嗚…」
「你好彩,我今次既任務係活捉你,唔係殺死你!」男子
「嗚…」
原來,這名男子正是呀洛,而他面對的,就是─呀承
呀承跟平常不同,他的雙眼反白,雙手…不,已經是野獸的抓,不是手
雙手沾滿血跡,顯然剛才與人打鬥過…看來,承已產生異變了
承撲過向洛,洛想轉身避開,但被承用腳阻住,結果還被承打了一拳在腹部
洛立時退後兩步,雙手掩住腹部,看來那一拳的力道不輕
洛:「嗚…點解速度會咁快既?」
洛拎出佢把武士刀,向承斬過去
承用右手揸住,但出奇地手竟沒有流血
洛立即用右腳踢呀承,但呀承用左手抓住洛的腳
洛用剩餘的腳向上踢,承放開左手,洛整個人趺倒在地上…
承走過去,把洛的衣領拉起,結果,洛被承拉起
但幸好的是,承的身高不及洛高,所以洛襯機從褲袋後取出一個手榴彈
塞進承的嘴裡,然後使盡力踢向承的頸部
洛利用反作用力彈開,承退後兩步,摸摸嘴裡,「砰」一聲…
係一個冰冷的實驗室裡…
一名男子站在一具冰冷的屍體旁邊,那具屍體被冰封住…
「雖然出現左少少意料之外既事…
  但請放心,有三神集團幫助我,所以絕唔會影響到我既計劃。
你好快就可以…」男子用雙手輕摸那具冰冷的屍體面部
但奇怪地,男子竟不其然地對著那具屍體落淚
接著,男子就轉身按下一粒紅色的按鈕,然後對住旁邊的咪輕聲地道
「該到你上場了…把所有的生環者也逐一 ─ 殲滅」

(待續)
回復