樓主: 大神

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

你post左下集先la~想c ar~
回復

第三十四集        意想不到的可怕敵人
2006年10月24日       8:43p.m
(生存名單:呀鈞,呀瞄,Henry,呀瑜,呀穎,呀虛,呀俊,呀承)
承:「老…老豆?」
「乜話!?」眾人驚奇地問
那男子隨住升降台慢慢降下…
「哼,估唔到你地可以搵到呢個秘密總部!我精心設計既入口機關
  都比你地破解左,真係值得一讚!」男子道
「原…原來係呢條友整既… 」呀俊心諗
「今次既實驗目的…」男子的說話被呀瑜打斷
呀瑜:「唔好講咁多廢…」
一把刀從男子的衣袖飛向呀瑜,正中頭部…
「啊…」呀瑜摸摸自己的頭部,然後就躺下了…
「最憎人打斷我既說話!」男子終於到了地下
「真…真係…老豆!你…你做乜呀?唔好玩啦!」呀承
承父始乎沒有打算理會呀承,再道
「呢次實驗既目的我已差不多成功…只差一步!
   只差一步!」
「你究竟想點呀!?」呀瞄問
「殺死我,放你地…」承父
「哼,咁好易啫!」呀瞄立即舉起他的手鎗,對著承父
「唔好呀…」承撲開呀瞄
「你做乜呀!」呀瞄踢開呀承,然後用鎗指住呀承
呀穎立即舉起獵刀放在呀瞄的頸前道:「唔好亂黎…」
呀俊,呀虛和呀鈞等人不知該如何是好…
「等…等等,細佬呢?」承突然大聲問
承父始乎也沒有打算回答
「點呀…未打我就內訌啦?」承父
穎與瞄望了承父一眼後,也慢慢放下手上的武器
「黎啦,殺我啦!」承父
瞄「啤」了承一眼,承不知該怎樣…
「點呀你?」瞄問
「…」承慢慢閉上眼睛,轉個頭來,示意瞄
瞄立即用手鎗對承父連發數鎗
「砰!砰!砰!…」
「啊!?」瞄大叫
承立即轉頭望,他看見他的父親用右手扼住瞄的頸,還把瞄舉得高高的…
「啊…咳…咳…放…放開我呀…」瞄用腳不停踢承父
「無用架…你點…」呀瞄用本能反應從袋中拿出手榴彈塞進承父的嘴裡…
承父把手榴彈「咕嚕」一聲吞下肚中…
「嗄…唔錯…」承父
「點…點…會」承父不等瞄說完就把他扔到地上
旁邊的呀鈞和henry被嚇得趺在地下,慢慢退後…
承父舉起左手,用手心對住呀鈞
呀鈞感到十分奇怪,但呀鈞在眨眼間…
「察」承父在眨眼間把呀鈞的頭抓了下來
承父用手把呀鈞的頭大力一扼,砰了…
腦漿慢慢溜在地上…
眾人見後更加驚訝…
「點…點算呀…?」俊問
「唔緊要,我諗佢同呀聰一樣,會有弱點!」呀虛說
「咁佢弱點係咩呀!?」俊問
「知我就殺左佢啦!」虛
「咁依家點呀?」俊問
「觀察下先啦!但佢速度真係好快…」虛
承父望望呀俊,在眨眼間走了過去
虛立即彈刀過去,「啊!好…好痛呀…咳…咳」
承父在虛的後面扼住虛我頸,由於承父在虛的後面
以致呀虛不能反抗…
呀穎走過去,用獵刀剌向承父的背部
刀刺進他的背後,他望望背後的獵刀,然後放下呀虛
從後拔出獵刀,隨即流出紫色的血…
「點…點解會咁既…」承嚇得呆了起來
「你問佢就會知道架啦…」承父指住呀穎
「睇黎係舊版既v病毒喎…」承父對呀穎說
眾人望住呀穎…
「咁…咁即係點呀?」承追問呀穎
「組織係1年前購入新型生化病毒,據說能夠把個人的戰鬥力上升
  身為殺手既我當然有試驗,但注射後發現會有副作用
  所以組織立即研究出另一種抵抗副作用既藥…
  呢種藥要長期注射,不能停止!就係呢種…」
呀穎從褲袋拿出一枝裝有綠色液體的管筒
「但可惜注射後力量發揮比本來只能超越小小…至於呢種病毒係邊個做既…
無人知…佢既目的…無人知…」
「目的?哼…哈哈哈哈…」承父突然大笑起來
眾人對他這突如其來的舉止感到十分莫明其妙
承父:「承,你仲記唔記得媽咪呀?」
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(待續)
回復

無啦啦問個仔記唔記得阿媽?:89:
回復

快d貼埋佢啦:86: 睇黎就打大佬啦:86:
回復

原帖由 大神 於 2007-4-9 09:52 AM 發表
:80: NG,我係一閃呀:80:

我先係先一閃:78:
:85:
回復

:83: 大神快d貼埋佢啦:85:
回復

:89: 估唔到有咁多人c:89:
回復

我來也:78: :78: :86:
回復

第三十五集part 1      真相.最後之戰      
2006年10月24日    9:01p.m
「媽…媽咪!?」承大驚地問
「嗯!」承父
「係喎,識你咁耐都未見過你媽咪既…?」穎問承
「……」承
「佢…佢唔係已經死左好多年架啦咩?」承
「哼…哈哈哈哈…」承父
「我辛辛苦苦研究出呢種病毒,就係為左令佢起死回生…」承父
眾人立即默默地望住承父…
「我研究左三種病毒,V病毒,B病毒…」承父
「但可惜…兩樣都係失敗品…後者能令死人復活,但毫無意識…
  前者係我較近期既製品,都可以令死人復活,但可惜始終都係毫無意識…
不過…呢樣病毒…」承父說不下去
「不過乜野呀!?」承表現得十分氣憤
「假若活生生既人吸入…佢地就會變到同出面D怪物一樣…
  毫無意識,只係識進食同破壞…而且…比佢地咬過既人,都會變成同類…
更可怕既係…佢地識得自我進化…慢慢變得有思想…」承父
「咁…咁有咩辦法解決呀!?」呀瞄問
承父沒有理會,續道
「兩種病毒都唔可以令佢復活…最後,我研究出VB…
  如果實驗成功…佢就可以復活啦…但…實驗中途出現意外…
  VB有無用…到依家都唔知…」承父顯得十分感嘆…
「係咩意外呀!?」承問
「哼…你無必要知…」承父
「點…點解D病毒會流出市面?」瞄問
「你呢個問題問得幾好…我研究完V同埋B之後,已經用哂我全副財產…
  好彩,果時比我遇到三神既老闆,佢對我既V病毒好有興趣…
  之後就以天價同我收購…仲比足夠資源我研究VB…」承父
「原來係佢!佢依家係邊?」呀瞄問
「佢…佢早就已經走左佬囉…好似話要將病毒賣到去歐美地區…」承父
「你…你講真架!?佢既目的係咩呀?」呀瞄問
「我都唔清楚,我只係負責研究,令佢復活…」承父昂首望天
「佢…佢痴線架!殺左佢先啦!」henry
Henry用鎗對住承父連開數鎗…
「砰!砰!砰!…」
「你認為咁既攻擊可以殺到我咩…?」承父
承父跑過去攻擊henry
呀虛立即飛身過去用刀橫砍向承父,在呀虛仍在半空之間…
承父用左手手背拍向呀虛的右手,導致刀在手中飛脫;
用右手掌心擊向呀虛心臟…全程只在2秒間發生…
「啪」虛比拍得彈開了
「咳…咳…」虛的口角已經出現血絲
「你點呀…?」俊問
虛默不出聲,拿回手中應有的刀…
站在呀俊前面,道
「俊,其實我地既相遇唔係偶然…」
俊感到十分莫明其妙
虛把掛在頸上的軍牌扔給呀俊,道
「總有一日你會知道…」虛沒有繼續說

(請向下拉)
回復

虛握實手中的刀,衝過去對承父進行猛烈的攻擊
但可惜承父全數避開…
虛向承父的頸斬過去,承父烏低身,用左肩撞向呀虛
呀虛像是早料承父有此一著,所以他早已用力在心口撞向承父
兩人相撞後,大家都向後退了數步
虛立即襯機用刀向承父的頸向上斬,承父向上望,避開了呀虛的一擊
虛再用手抓向承父,却撲個空…
「哼,你認為你打到我咩?」承父囂張地說
虛即刻轉身,把一樣東西扔向呀俊,且大叫
「快,攞去開門!」
承父立即摸摸頸,突然大驚
「大獲!鎖匙比佢偷左!」
「嘿!我地已經攞到條鎖匙啦!」呀虛得意洋洋地說
「頂,條鎖匙開唔到棟門呀!」呀俊大叫
「下!無可能架!」呀虛
承父衝過去,向呀俊揮拳打去…
呀俊,低下頭,避開了,承父立即合起雙拳,向呀俊背部打過去
「啪」
俊被擊後,整個人躺在地上,承父拾回他的鎖匙
「俊!」虛用刀嚇退承父,但不慎把承父的白袍割破…
虛慢慢扶起呀俊
「俊,你點呀?」虛問
「咳…好痛呀」俊的手中仍然握緊呀虛給他的軍牌
這時,呀虛和呀俊望向承父,發現承父的左手開始異變,變得異常粗大
虛抱起呀俊,慢慢向後退,承父用左手向呀虛打去
呀虛因為抱住呀俊,活動變得遲緩…
但幸好,穎及時用刀刺向承父,使承父縮回左手
虛立即放低呀俊,呀俊慢慢起來,跪在地上…
虛跑過向承父,順道拾回地上的刀
與呀穎左右狹擊,但承父只是揮揮左手就把呀虛和呀穎嚇退
承父襯呀虛和呀穎正在回氣,就立即用全力向呀俊打過去
「呀俊!小心!」
「啪,察」一名少年的心臟被承父的拳頭穿過…
「呀虛!」俊大叫,且眼角出現淚水
原來,死的是呀虛…
在剛才那電光火石之際,虛飛身撲了過去,把呀俊撲開,但自己却…
俊拾起虛的遺刀,眼睛充滿怒火,對承父說
「我要你血債血償!」說罷,俊拿著刀,向承父衝去…
但他忘記了,他從小到大所學的是劍法,不是刀法…

(待續part 2)
回復