樓主: 大神

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

第十一集            各人的去向
2006年10月24日           2:20p.m      
「呀!」
「華山刀法第一式─亂砍一通!!!」
承一邊叫就一邊衝向中間攻擊
佢第一步向中間隻喪屍條頸斬埋去
「察…」喪屍的頸部噴出大量黑血
「嗄…嗄終於搞掂左一隻啦…好累呀!!!」
一隻喪屍由右邊撲埋黎…
「華山刀法第二式─…」
「嘩D…」
呀承比喪屍成個推低…
連果兩把刀都趺埋…
隻喪屍仲想烏低身咬佢…
「頂…死Q開呀!!!」
「砰!砰!砰!砰!砰!…」
想咬呀承既果隻喪屍成個訓低…死左…
原來呀穎係危急時用鎗射死左隻喪屍…
其他喪屍見到呢個場況後,慢慢退後…
呢個時候,d喪屍留意到佢地後面仲有三男一女…
於是就改為追住佢地啦…
「嗄…好彩佢地走哂…」穎
「55,等等…呢d好似唔係好彩喎…」
「點解呀?」穎
「佢地識得咁樣走,證明左佢地開始擁有智慧…」
「咁…咁點算呀?」穎問
「我都唔知…總之我地快d搵番呀健佢地先啦…」
「咁都好…」穎答
「等等…點解你識用鎗既…?」
「啊…我諗係我唔想睇住你比喪屍咬死,
   情急底下,亂按d制…又咁啱中左囉…」穎口窒窒咁講
「哦…咁我都幾危險喎啱啱…= =」
承諗:「點解佢好似有d野暪住我咁既…?算啦…都係搵左呀健先啦…」
另一方面
健:「頂…點解無啦啦咁撚多喪屍追住我地架…」
聰:「係囉…」
榮:「快d走啦,仲講!」
另一方面
「點…點解佢會連同伴都…食架…」凝驚訝地問…:64:
「鬼知呀…都係襯佢仲食緊,我地閃人囉…」明
「ok…」凝
跟住呀凝同呀明就行出惠康,準備搵番呀健佢地        

(待續)

各人鎗的子彈數目:
呀承:/
呀穎: FNP90衝鋒槍(158粒)
呀健: H$K G11 K2步鎗(51粒)
呀聰:U.S.AS12散彈(17粒)
呀榮:手鎗glock 17(35粒)
女仔:FN M249重機(84粒)
呀明: mp5衝鋒槍(36粒)
呀凝: spas15散彈(9粒)
後備鎗:
FN FAL步鎗(80粒)
Beretta M12衝鋒槍(200粒)
回復

第十二集               向厚德進發
2006年10月24日                 2:40p.m
「呀健佢地去左邊呀…!?搵唔到呀!!!」
「唔好咁急住啦!」穎
「嗯…咁都係既…」
另一方面
健:「D…終於走得甩啦…」
聰:「好彩我地走得快咋…」
榮:「係佢地跑得慢咋…」
健:「等等…
    我好似有d想嘔呀…」
聰:「唔係啩,係唔係跑得太急呀?」
健:「我諗係啩…」
榮:「唔好講住啦…去前面休息下啦…」
此時,一直不發一言既果位女仔低下頭,輕聲地
發出:「嘻嘻…差唔多架啦…」
可惜,無人聽到佢講既說話…
另一方面
「快d走啦…應該差唔多可以見到佢地架啦!」明
「嗯」凝
「前面就係厚德村啦…佢地應該係果到架啦…」明
「會唔會行到黎呢到呀?」凝
「唔理啦…博一博啦…」明
「咁都好…」凝   
呀承果面
呀承:「呢到係厚德村附近黎架啦喎…都仲係見佢地唔到既…」
呀穎:「唔好行住…」
「做咩呀?」
「前面好似有好多喪屍喎…」穎
「點會呀…我都見唔到…」
「信我啦…無事既…」           
「哦…咁行啦…」穎
呀承一意要咁做…到底係啱唔啱呢?
健:「好頭痛呀>.<」
聰:「你講笑咋…」
健:「唔係呀…堅架!」         
呢個時候,健向地下嘔一大埋嘔吐物
榮:「佢係唔係真係唔舒服呀?」
聰:「我諗唔會啩,就算係…都無辦法架喎…」   
健:「唔緊要…我應該仲頂到去差館架…」
榮:「咁快d行啦…」
聰:「行去邊呀?」
榮:「厚德…」
聰:「果到好多喪屍喎…」
榮:「無計架啦…博博啦…」
聰:「好!死就死啦!」

(待續)
下集預告:異變
回復

第十三集        異變  
2006年10月24日         2:53p.m
「嗄嗄…」健正辛苦地呻吟
「喂…你係唔係真係唔掂呀?係你出聲呀…」聰
「係囉…點呀?」榮
「我…我…咳…咳…」健   「呠…」
健嘔左一灘血係地下…
然後就訓左係個地下到…
「喂…唔好嚇我呀喂…」聰  
「喂,醒下啦…」榮
「唔好玩啦…」聰   
但佢地無留意到…訓係地下既呀健,身體已經開始出現異變…
另一方面
「那,你睇下,都話無喪屍架啦…」
「係啦,係啦…你叻哂啦! 」穎   
「e~前面咪係呀聰佢地!?」
「咁行過去睇睇囉…」穎
聰:「e~果到咪係呀承?」     
榮:「係喎…」
跟住呀聰同呀榮就跑左過去…
「終於搵到你地啦…」
「係呀…e,佢係…?」聰
「佢?佢叫穎呀…」
「哦…喂…你快d過去睇下呀健啦…佢好似好唔掂咁呀>.<」
當佢地一正諗住行過去既時候,發現健竟然唔見左…
「奇怪啦…去左邊呢佢?佢應該行唔到架啦喎…」聰   
「佢做咩事呀?」承   
「佢唔知做咩係到又話唔舒服又話果樣果樣…」榮
「e~係喎…點解你會係既…?」承
「你唔記得我話要搵你啦咩?」榮
「哦…係咩…?」承
突然,左邊既草叢撲出左隻喪屍,隻喪屍撲向呀榮果到  
但呀榮身手好快,一個轉身就避開左隻喪屍既攻擊…
我地仲未睇得清楚隻喪屍個樣既時候
佢已經撲向呀穎既方向,呀穎都唔差,
佢向後退左幾步就避開左隻喪屍既第二次攻擊
呢個時候,隻喪屍終於肯抬高個頭…
另一方面
呀明:「e…前面好似有人喎…我地過去睇下囉…」
呀凝:「都好呀…」

(待續)

下集預告:呀承!開鎗吧!
回復

有人回我會放上去
回復

:80: 我回:80:
回復

好.夫子c完野回野好!:77: :80: 我會放上去
回復

第十四集             呀承!開鎗吧!
2006年10月24日             3:00p.m
「點…點解…」
「健…」聰
係佢地眼前既…已經唔係普通既健…而係變左做喪屍既健…:89:
雖然,佢個嘴不停流出黑血水,面部亦開始腐爛,:88:
但呀承同呀聰亦都可以一眼認出
「無…無可能架…唔會架」
健一個快撲,撲向呀榮,呀榮躲唔切
比呀健按住左係地下,正當呀健想咬落去既時候,
「砰!砰!砰!…」
呀穎對佢開左幾鎗…
但呀健好迅速咁跳向後,避開左呀穎既幾鎗…
然後一撲,就撲到去呀穎身上,呀穎向左閃左一下,避開左健既攻擊
但健都未完全落哂,就已經再撲多一次向呀穎身上
呀穎估唔到佢有呢一著,比佢打中左,成個人彈開左,鎗亦飛左去第二到…
「夠啦…唔好再咁啦!!!」聰
「砰!砰!砰…」
健同樣係向後跳左幾下就輕易避開左聰既幾鎗
健撲向聰,聰黎唔切反應,比健按低左…
聰同健兩目對視…
但聰已經唔可以再係健眼中見到適日既健
聰想反抗,但唔夠健大力,於是決定放棄,合埋雙眼…
承衝過去執起支FNP90衝鋒槍,然後指住呀健個頭…
「唔好咁樣呀…放開呀聰呀!!!」承的面上已多了兩條淚痕
「哎呀…好痛呀妖…承,開鎗啦…佢唔會聽你講既野架啦…」榮
其實,承都明白健根本無可能會停,但佢都仍然抱住希望,講低呢句說話…
「係呀…快d開鎗啦…如果唔係只會有更多人受傷架啦…」穎
承既內心不停掙扎…
終於…
「健…放手呀…」承好細聲咁講
「健…放手呀…」承開始變得大聲
「健,我叫你放手呀!你聽唔聽到呀!!!!」承大叫
「砰!砰!砰!砰!砰!…」
健終於倒下…
承亦呆坐係地上…思考究竟佢開鎗係啱定係唔啱…
同時,腦海亦出現好多佢同呀健一齊玩既片段…
聰慢慢張開眼睛,發現健已死…
很想哭,但哭不出…:66:
呢個時候…
承拎起把鎗,指住自己個頭…
輕聲地道
「健…我黎陪你啦…」:52:
……

(待續)
回復

第十五集              承!振作啊!
2006年10月24日           3:07p.m
承的手已沾滿手汗
佢自己都好驚
但承已經去意已決
承慢慢扣動機板…
「咔…」
呢排子彈原來已經用完…
「點…點解…連死都唔比我死呀!?」
承邊講邊將支鎗扔到地上
之後,佢就伏係呀健條屍到,伏係佢身上喊…
聰佢地見到佢咁…亦唔打算搞佢…
打算等佢透過喊黎發洩…
呢個時候…
明佢地亦都行到黎
明:「呢…呢到發生左d咩事呀…?」
凝:「係囉…呀健呢?」
全場靜哂…
明佢地亦透過睇到四周d環境知道左大約發左咩事…
明慢慢走過去,拍拍承既肩膀
明:「唔好咁啦…」
但明都知,咁係無用既…平時承同健既關係係點,
就係人都知架啦,佢地fd到已經唔係朋友,而係知己…
承:「不如我地諗辦法埋左呀健佢啦…」
此時既承把聲已開始變得沙啞…
「哦…」眾人回答
正係大家正準備將呀健條屍埋左既時候
突然一班喪屍擁左出黎…
將佢地包圍住…
「我唔想再有任何人受到任何傷害啦!!!」:85:
承既雙眼亦充滿怒火…眼淚慢慢從眼角流出
說罷,就攞出另一排子彈,馬上更換
其他同伴亦開始進入戰鬥狀態…
穎亦係健背囊攞左枝Beretta M12衝鋒槍(200粒)
喪屍愈走愈近,同佢地相距只有數十秒距離既時候
承開始描準喪屍,正準備開鎗…
一隻喪屍突然撲出,速度有如呀健一樣…:74:
在剎那間,承枝鎗被打至飛脫…
承比佢按住,無論點用力都無法擺脫…:88:
正當想放棄之際…
「砰…」
隻喪屍倒下…
原來,榮對住佢個頭開左一鎗…
榮:「你唔係話過唔想再有任何人受傷架啦咩?
    你點可以第一個就輸架?」
承終於再現笑容:「無錯!」
穎將枝鎗扔比呀承…
承跑向眾人的左邊,再由右至左咁開鎗
承不停地掃射喪屍,其他人則等候有喪屍再一步接近…就馬上殺!!!
經過承掃射左一輪之後…
「唉…班pk終於走哂囉…」
「係呀…有d肚餓添,不如去搵d野食囉…」聰
「咁行啦…去厚德商場個百佳攞野食啦…」榮
去到百佳…
「唉…終於搵齊野食啦…咁開餐啦!」承
「e~明,你唔攞野食既?」
「唔囉,啱啱係惠康果到食左好多一隻叫virus既朱古力…」 :75:
全場再度靜哂…:87:

(待續)
回復

有人回我先放la:78:
回復

一人回,放2集:69: :69:
回復