查看: 7706|回復: 164

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
第一集   疫埠
2006年10月24日  11:20a.m
唉…今日又有d唔舒服,所以我無番到學,琴晚一訓就訓到成今朝11點幾先起身…
呀…仲未自我介紹,我叫呀承,讀緊中三,平日淨係鍾意打機…毫無長處…
「e…點解今日屋企咁早就無哂人既?呀…係啦,琴晚我老豆同我細佬番左大陸喎…」
突然,一個電話打黎…
「衰仔,快d開電視睇呀!!!」我老豆好大聲咁講
於是,我就好急咁跑去開左部電視啦…
一開…
映入我眼中既,就係一大堆滿臉鮮血既人…唔係,應該話係無意識既生物…
企係記者後面四處破壞…
「以家係最後一次報告,香港因受到不明的病毒感染而成為…疫埠…
政府建議各仍然生存的市民立即到附近的警局,果度會有警員保護你地架啦
,但你地要記住,在明天12:00p.m,政府將會全面徹離香港,但政府話唔排除有d警局經已失守,香港有關部門已同中國大陸方面聯絡…但未有回應…今次的病毒源頭仍然未明,但政府勸予市民唔好進食…」
呢個時候,畫面見到一隻滿口鮮血的男人咬左個記者一啖,之後電視再接收唔到任何電視台的信號…
「死啦…咁點*算呀?唔好食乜呀!?」
「衰仔,你搵個安全既地方哩埋先,老豆遲d黎香港救你!」我老豆好正義咁講
跟住就收左我線啦…
我心諗:「佢自己都好難自保啦…點救我呀=.=連點樣連絡我都未知,睇黎佢又係9up架啦! 都係搵d武器自保先啦…」
呢個時候,我先發現,原來出面原來早已火煙四起…
(待續)

第二集     準備出發
2006年10月24日   11:30p.m
「頂,死啦,有d肚餓添…」
跟住我就一邊整公仔麵,一邊打電話比d朋友…
但無一個接通得到…
食完公仔麵之後…又係時候搵武器啦…
經過左一段長達20分鐘既搜索武器行動之後,我搵到既就只有…
餐刀兩把
火機三個
菜刀兩把
我心諗:「仲唔死…得d咁既野,有咩用= =」
但都算啦…
結果就將兩把餐刀插係左右褲袋,兩把菜刀插係褲後,火機放哂係背囊入面…
同埋將幾包公仔麵同少少零食放入背囊…
一齊準備就緒,但想出門口之際,又好驚喎…
唔知點好…打生化危機就得啫…真係打…我驚喎…更何況我得d咁既野…
呢個時候…
電話響起,原來打電話黎既,係我既死黨呀健,佢約我去我樓下既商埸等…
我問佢:「你仲未死咩,出面成街喪屍喎,你點出到黎架?」
佢話:「你唔記得我老豆係邊個啦? 我點會走唔到出黎呀?」
「又係喎,咁我衣家落黎呀!你等我呀>.<」我興奮地說。
就係呢個時候,我屋企棟門傳黎大大聲既拍門聲…
夾雜住拍門聲既,就係「嗚嗚…呀」的聲音…

(待續)
回復

第三集    初會喪屍
2006年10月24日     12:05p.m
拍門聲愈黎大…
門好似就快要爆咁…
我企係屋入面,靜候「佢地」入黎…此時,我的手不斷地流出手汗。
「砰!」隨住此聲一起,3隻喪屍一湧而入…
佢地好似係兩男一女,全身滿佈被咬過既傷口…
我左k手各揸住一把餐刀,準備同佢地作戰…
佢地既行動速度好慢,佢地慢慢慢慢咁行緊過黎
佢地一邊行,就一邊流出深紅色,不,係黑色既血水係地下…
我心諗:「好彩唔洗我整番乾淨佢啫 ,但佢地咁樣行法,遲早都行到過黎架喎…
我應該點樣同佢地打呢?係啦!玩生化危機果陣,
d喪屍好似比人斬甩個頭就會死架啦…」
於是,我就把心一橫咁向前衝,左手的餐刀向左邊的喪屍頸部攻擊…
鏗一聲…我把餐刀斷開左一半…
「死啦,咁點算呀?我唔想死住呀>.<」
呢個時候,我醒起我後面仲有兩把菜刀,
於是,我就揸住果兩把菜刀向佢地條頸到攻擊…
我跑到佢地既右邊,等到佢地全部都望哂過黎既時候
我以直線方式一次過斬甩哂佢地個頭…
搞掂完呢班野之後我就打算出門口搭電梯落去樓下…
當我行到電梯門既時候
我心諗:「如果落到地下成班喪屍係哂電梯門口,咁我咪死?」
於是我就改行樓梯…
去到樓梯口,又遇上另一個難題…
我住係38樓… :27:
回復

第四集    生還者
2006年10月24日     12:30P.M
「頂…死就死啦…」
一分鐘
兩分鐘
三分鐘
四分鐘
五分鐘
.
.
.
.
.
.
.
二十分鐘
「頂…衣家先係16樓,就死la,都係因為自己平時無做運動啦…」:30:
再過多二十分鐘…終於到左地下囉…
「頂!樓下一…一…隻喪屍都…無…妖…」 我一邊氣喘一邊好嬲咁講
結果我坐係到休息左5分鐘同埋係到食野…
「等等先,點解咁奇怪既,坐左咁耐,竟然會一隻喪屍都無既?」
呢個時候,我開始聽到商埸傳出好強烈既鎗聲…
「砰!砰!砰!砰!砰!砰!砰!砰!砰!…」
鎗聲係商場入面不停地傳出…
我走到過去…哦…原來一大堆喪屍堆左係到…難怪無喪屍啦…
我依希見到三男兩女係到揸住鎗係到掃射喪屍,但D喪屍不但無減少,
仲愈黎愈多…將佢地圍住…但好彩無喪屍見到我啫…
抵佢地死啦,低能,搞到鬼咁大聲,驚死班喪屍唔知你地係到咁… :48:
「不過又真係估唔到仲有生還者喎~E…等等…點解帶頭條木咀咁撚熟口面既?」:55:
回復

第五集     遇見
2006年10月24日      1:20p.m
「e…我好似係要黎搵邊個架喎…」(善忘既性格= =)
「係啦…係呀健呀…不個條木咀又幾似佢喎…」
「以免惹禍上身,都係去搵呀健先啦…」
另一方面…
呀健:「小…點解咁撚多喪屍架,果個咁既死人呀承又話黎…
      成粒鐘都未黎…死Q左呀?」
呀健既好朋友呀明:「佢不嬲都係咁架啦…最鍾意玩遲到既…」
呀健:「係啫…但衣家風頭火勢,仲玩遲到…我地d鎗都用到7788啦…」
呀健既另一好友呀聰:「D!仲講專心d啦!」
呀明既女友呀凝:「頂,不如諗方法走佬啦…再係咁就死梗架啦…」
呀明:「咁又係…但點走呀…咁Q多怪物係到…」
呀健:「D…我地退守入商地百佳先啦…
百佳咁大容易哩呀!仲有,百佳好似係有後門走架!」
呀明:「ok,我地開始退…」
另一方面
呀承:「D…佢唔係真係死Q左呀…行哂全個商場都見唔到佢既…」:07:
     「e…咪啦…都係食野先啦…」
跟住,呀承就走左入百佳入面…
呀承:「D…好Q核凸呀!!!!!」
原來,成個百佳都係殘骸…四處佈滿血跡…
呀承:「唉…都係唔Q理啦…食野先啦…」
跟住佢就不停咁搜羅食物…
呀承:「終於搵齊食物啦…但…頂…我點煮呀…」
另一方面     
呀健:「大家行快兩步,就到百佳架啦…」
呀明:「ok,大家行快d呀…」
佢地終於到左百佳啦…
呀健:「點解有隻喪屍係百佳到搵野既…唔係全部去哂商場門口架咩?」
呀明:「唔係喎…喪屍識背背囊架咩…?」   
呀健:「咪啦…都係射死佢先啦…」
另一方面
呀承正好苦惱咁係百佳入面…
呀承:「頂…點解搵哂成個百佳都無微波爐架!?」
       「妖…唔通真係要落去樓下ok叮…」:10:
回復

第六集    誤會
2006年10月24日      1:35p.m
「描準…射…」
「砰…」
「嘩妖…D喪屍識用鎗既…?唔係進化得咁快呀@@」
「頂…射歪左喎…」健好嬲咁講
「不過唔緊要,再黎…」
呀明:「唔係喎…佢啱啱好似係到爆粗喎…」
呀健:「唔好傻啦…喪屍點會識爆粗呢…」
    「等我射死左佢,再過去睇咪知囉…」
呀明:「如果佢係人黎架呢?」
呀健:「點會咁唔好彩喎…」
呀聰:「喂…唔係喎…都係睇清楚D先好喎…」
呀健:「乜你地咁煩架…」
     「一係你地過去啦,我係後面camp住!」
呀明,聰:「OK!」
呢個時候既呀承已經驚到哩係收銀枱下面…
呀明同呀聰小心翼翼咁慢慢行過去…
呀聰:「諗落真係唔多對路…點會仲有生還者係到架…」
     「你睇下…成個百佳都係死屍,殘枝,點會有可能有人走得甩呀…」
呀明:「諗落又係喎…」
     「咁不如我地過去對林佢囉…」
呀聰:「好主意!」
呢個時候既呀承…
呀承:「我無理由係到慢慢等死架喎…」
    「我仲未食lunch架!」:08:  
    「呀…有計!」
呀明同呀聰仍然慢慢咁行,距離收銀枱大約要行多10幾秒…
回復

第七集     同伴分離
2006年10月24日    1:40p.m
「呀…搵到啦…今次有救啦…」
呀明同呀聰同呀承既距離只淨低
十步
九步
.
.
三步
兩步
「呠…呼…」
「嘩D…乜以家d喪屍識噴火架咩?」
原來,呀承係果十幾步既距離,係櫃檯攞左枝烈酒,然後含左一啖…
再取出打火機…玩雜技噴火…
「e…呢條木咀咁似呀承條死仔!」呀健說
「係喎…」呀明同呀聰說
「e…點解呢幾隻喪屍個個都咁熟口熟面既」呀承好奇怪咁講
「你媽媽,我呀,如果唔係行得唔係咁近,我就比你條(粗口內容)燒死左啦!!!」呀明說
「哦,係呀明你呀…」呀承好唔好意思咁講
「我淨係以為得呀健一個黎架咋嘛…」
「頂,你仲好講,我等左你成粒鐘啦!你死撚左去邊呀?」呀健好嬲咁講
「下,我咪由屋企行樓梯落黎囉…我驚比喪屍伏呀嘛…」
「妖…所有喪屍都去哂商場門口同我地打啦…點會有喪屍去你果到呀…
你見我地唔到咩?」
呀承心諗:「原來啱啱條木咀真係佢黎既= =」
呀凝:「頂!仲講,d喪屍就上到黎啦…」
       「你地仲唔快d順便攞d食物?」
呀承:「我早就攞左囉…但係醒唔起原來我無煮食用具…」
     「你地可唔可以陪我去樓下k仔叮野食呀…」
呀健:「你有無腦架?你認為衣家仲有電咩?加上出面風頭火勢…你仲行出去!」
呀承:「咁我食乜呀?好肚餓呀!」
呀凝:「仲講…黎到咁滯啦!」
呀明:「頂,你地唔走我走先啦…」
跟住呀明就帶住枝mp5衝鋒槍(50粒子彈)走佬…
呀凝:「等埋我呀…」
跟住呀凝就帶左散彈spas15(12粒子彈)
呀承:「你又係你老豆果到攞左呢d鎗呀?」
呀健:「係呀…佢去左外國同人地傾d走私軍火既生意…
      屋企又留落咁多鎗,咁啱衣家又啱用…所以我咪攞黎用囉…」
呀承:「我啱啱睇完新聞,政府話叫各市民立即到附近的既警局喎…」
呀健:「離呢到最近既,應該就係寶琳果個啦…」
呀承:「咁我地快d起程啦,因為明天下午12點,政府話會全面徹離香港呀!」
呀健:「啊,咁行啦…」
呀承:「等等…」
呀健:「又乜野呀?」
呀承:「我肚餓呀>.<」
呀健:「仲掛住食…去到果到先啦…」
呀承::「哦…」
呀健:「咁仲唔行?」
呀承:「等等…」
呀健:「又乜Q野事呀妖?」
呀承:「比枝鎗我旁身得唔得呀?」
呀健:「你早講啦…講到一舊舊咁…」
跟住呀健就比左枝FNP90衝鋒槍(170粒子彈)比呀承
呀健:「咁行得啦?」
呀承:「55」
     「哎呀…都係等等…」
呀健好嬲咁講:「你又想點呀…」
呀承:「我肚痛呀>.<」
呀健:「妖,唔撚理你呀!係警局等啦…」
跟住呀健同呀聰同個女仔就走左啦…
臨走前,呀健仲攞左包新出既朱古力走添…
呀承望住大班喪屍慢慢咁行緊入黎百佳…自己就坐左係地下…
呀承:「oh…今次PK啦…」
「咁無計啦…唯有同佢地玩番回
  .
  .
  .
  .
  .
  跑online 」:00:

下集預告:重遇她(第一女主角登場)
回復

第八集      重遇她
2006年10月24日       1:53p.m
「嗄…嗄…」
「好彩喪屍跑得唔快啫…」
「e…呢到係邊到黎架?好似無黎過咁…」
「唔好過黎呀>.<」一把女聲由後巷傳出…
「咩事呀…?」
跟住,呀承就走過去睇下發生咩事啦…
「唔係啩…」
呀承只見到4,5隻喪屍正逼近一個女仔…
「等等先…個女仔好熟口面喎…」
「唔得,都係去救佢先啦…」
於是,呀承就攞起支鎗,想射死果幾隻喪屍,但…
「唔得喎…我唔識用鎗,我驚會傷到個女仔喎…」
呢個時候…
呀承見到個女仔從後拔出一把獵刀,快速咁退後兩步…
然後衝向前,向最左手邊的喪屍既頭部插落去
之後跑到所有喪屍既後面,再一個一個咁了結…
「個身影真係好熟好面喎…」呀承道
呀承慢慢咁走過去果個背住左佢既女仔…
呀承拍左佢肩膀一下…
「你無…」呀承問
「啪,架察…」
另一方面
呀健同呀聰佢地就諗住行路去寶琳警局,但點知中途係厚德村附近受到
大班既喪屍追擊,所以佢地打算番去搵番呀承,再作打算…
呀健:「你話番唔番去搵呀承好呀?」
呀聰:「無所謂呀,但去寶琳警局以我所知就一家要行呢條路架啦…
      我諗多個人可以多個幫手!你地話係唔係啦?」
呀健:「咁又係…」
女仔:「5…」
呀聰:「咁起程啦…」
呀健:「唔洗咁急住,我地食左野先去都未遲啦…」
呀聰:「咁又係,呀承應該頂得住既…」
呀健:「喂…我啱啱係百佳臨走前攞左包新出既朱古力呀,好似好正咁喎…」
呀聰:「個牌子叫咩呀?」
呀健:「牌子都好問?」
呀聰:「梗係啦,牌子名唔好聽我唔食架…」
呀健:「…」
     「virus」
呀聰:「咩黎架?咩意思呀?」
呀健:「[開心朱古力]」(作者話:其實係病毒既意思)
呀聰:「個英文係咁既咩?」
呀健:「係呀…琴日英文先教完…」(作者話:吹水怪)
呀聰:「個名咁難讀,唔食la…」
呀健:「唔食就慳番…」
跟住呀健就將食排朱古力食哂啦…
呀明個邊…
「死火啦…走左之後我地去邊好呀?」明
「點知你喎,無啦啦走左出黎…」凝
「咁不如番去搵番佢地啦…」明
「你唔怕比人小咪去囉…」凝
「咁無計架喎…」明
「e…前面好似有間惠康喎…不如入去睇睇囉…」凝
「都好呀…」明

旁白:究竟呢三隊唔同既人,之後會有咩遭遇…?
回復

第九集     各人的旅程
2006年10月24日     2:00p.m
「啪,架察…」
原來,果個神秘女子一個轉身就打甩左呀承手上既鎗
然後再迅速咁攞住把刀指住呀承…
「喂…做乜事呀?」
「你…你係人?」神秘女子問
「e…你…你咪係呀穎?」
「你…你係呀承?」神秘女子興奮地說
「係呀…咁耐無見…估唔到一見攞把刀指住我…」
「係呀…衣家咩環境你唔係唔知架啦?」穎道
「咁…咁你衣家可以放低把刀啦…」
「未得住…你…你有無食過一隻叫virus既朱古力?」穎問
「virus?」
「咩意思呀?[開心朱古力]呀?我未食過喎」(又一英文白痴)
穎放低把刀,再講
「呢種朱古力已被驗出係令人類變成果d可怕怪物既源頭。」
「下…咁就大獲啦…」承
「咩事呀?」穎問
「呀健佢地唔知呢件事架…唔得,一定要番去搵佢地!」
當佢地一另轉面既時候…
「大檸樂啦…」承驚訝地講
原來,承佢地一另轉面,就發現原來有一大班喪屍正慢慢行近佢兩個…
穎:「咁多喪屍,只係用刀係殺唔哂架喎…
       後面又無路…」
承:「你揸住枝鎗旁身先啦…」
跟住,承就比左枝FNP90衝鋒槍(170粒子彈)比呀穎…
穎問:「你比左枝鎗我…咁你點呀?」
承:「我?我玩…少林刀法…」
邊講,邊係後面攞出兩把菜刀…:01:
另一方面
呀健同呀聰佢地就行左番去開始個商埸到…
經過一大輪緊戰鬥之後,該處緊喪屍已被殺掉…
係戰鬥期間,佢地見到有個少年係佢地後面左閃右哩…
佢地殺哂d喪屍之後就走埋去…
健攞住枝鎗指住佢個頭,正準備開鎗既時候…
聰:「喂…唔好開鎗住,佢好似係人黎架喎…」
健:「無可能…點會仲有人架啫…」
   「今次唔會殺錯人架啦…」
少年:「唔好呀…我係人黎架…唔好殺我呀>.<」:02:
健放低枝鎗問
「咁點解你會係到架?」
少年:「我…我…我咩都唔記得哂呀…」
     「我淨係記得果日我黎搵朋友,但黎到商場既時候…」
     「突然聽到有人大叫救命呀…跟住我就暈左啦…」
健:「聰,你覺得可唔可信呀?」
聰:「我諗都無咩問題既…係啦,你叫咩名呀?」
少年:「我?叫我呀榮得啦…」
健跟住就比左枝手鎗glock 17(35粒彈)比呀榮
榮:「咁我地衣家去邊呀?」
健:「去搵我朋友…」
榮:「哦」
於是,佢地一行數人就去左搵呀承啦…
另一方面
明:「嘩…好飽呀…d野好好食呀…」
凝:「我咁大個女都未試係惠康任攞野食架…」
明:「^^」
「伏…」出面傳黎
明:「邊個!?」
「汪…汪汪…」

(待續)
回復

第十集      初會喪屍狗
2006年10月24日      2:10P.M
「汪汪…汪」
呀明正揸住佢mp5衝鋒槍(50粒彈),慢慢睇清楚周圍既情況…
突然,一隻狗從右邊果排貨物到跳出黎,撲過去呀明到
呀明即刻退後兩部…避過左佢一次既攻擊,而隻狗則企係呀明既左手邊
正當呀明凝視住隻狗既時候,另一隻狗再度由右邊跳出
呀明立即側一側身,但可惜慢左少少
比隻狗抓左一下,令呀明右手傷左
呀明:「D!…去死啦你地」
跟住佢揸住枝鎗對住兩隻狗狂射
「砰!砰!砰!砰!砰!…」
「下!」明,凝
兩隻狗輕易避開左呀明既數十粒子彈…
「D…今獲PK啦…」明
「呀!!!!」凝
呢個,呀凝終於忍唔住手,用佢枝spas15(12粒子彈)對住D狗開左幾鎗
「砰!砰!砰!」
「嗚…」
一隻狗因避唔切,比佢射傷左其中一隻腳…
另一隻狗馬上走過去…
一口把牠的頭咬掉…
另一方面
呀健:「e…行左好耐都搵唔到呀承喎…」
呀聰:「係囉…佢死左去邊到呀?」
呀榮:「呀承…佢係唔係叫xx承呀?」
呀健:「係呀…你識佢咩…?」
呀榮:「我…我就係黎搵佢…」
呀健:「…咁你都幾黑仔喎…」
呀健:「點解前面咁大堆喪屍既…?」
呀聰:「係喎…」
呀榮:「搵左呀承先啦…唔好搞麻煩野啦…」