樓主: 大神

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

:73: 乱估都估中左~
回復

快的繼續la:86:
回復

我怕比人打先用中國重要人士個NAME:04:
回復

:02: 继续继续~系拉 喪屍之逆襲果边5出拉:75: ?
回復

睇左就唔可以停:85: 快d繼續:83:
回復

遲D出到6怕你地死:76:
回復

be quick:83:
回復

第三集              危機爆發的序幕
2006年10月25日    6:00a.m
「費(讀音:廢)…費(讀音:廢)密…!?」呀瞄
「無錯,係我!咁都比你地搵到…我認輸啦…」說罷,費密就跪了下來
「等等先…」呀瞄立即從褲袋中拿出一張字條
「E…三神集團既老闆明明就係費(讀音:秘)密,點會係費(讀音:廢)密呀!?」瞄心諗
於是,呀瞄就喝道:
「你唔好再扮野啦!唔洗再幫三神集團既老闆做替死鬼啦!」
「!?」費密
「你連佢個名都記錯呀~!」瞄
「唔好玩啦~」費密
「佢個名係叫費(讀音:秘)密,唔係費(讀音:廢)密呀!」瞄
「下!?」費密
「你好快D講啦喎!佢衣家究竟係邊到!」瞄
費密看出他們之間出現了一些誤會,於是順水推舟說:
「既然比你地發現左,咁無計啦…其實,我係收左佢一大筆錢
  佢話只要黎呢到自認係佢就有錢收架啦喎…至於佢去左邊…我都唔清楚…」
「唔通飛彈誤中係因為佢引起既!?」瞄心諗
「哦…原來係咁…佢仲有無其他野交低呀?」瞄問
「無…無啦…」費密不停搖手搖頭
「咁你衣家有咩打算呀?」呀瞄問
「既然都比你地發現左囉…真係唔知點算好喎…
係囉…我…我可唔可以跟住你地呀?」費密
「嗯…隨你鍾意啦…但我地都頭痛緊應該點走…係呢…
   費(讀音:秘)密有無交低逃生工具比你呀…?」瞄問
「無呀…佢…佢…佢咩都無呀…」費密
「下!?咁你原來打算點走架!?」瞄
「我…我…我屋入面有一個水泡…」費密
「你打算用水泡走架…!?」瞄
「嗯…」費密低下頭

(請拉到下面)
回復

一名軍人終於忍不住出聲了:
「經過我既推測,相信由呢到游水番去中國境內,大約只需40分鐘
  無必要再進行一些無謂的討論!」
「大佬呀,你痴線架!?你估呢到個個都識游水架!?」呀承指住眾人
「你地邊個唔識游水既出聲啦~」呀承問
眾人用事不關己的眼神看著呀承
「唔通你唔識游水…?」呀維用極度幸災樂禍既語氣問
「唔…唔係呀…我…我當然識游水啦…我…我係驚海到會有鯊魚之嘛…」承答
「嗯…你既諗法都幾啱…真係會有鯊魚出現既機會!」軍人B說
「等等,你地有無留意到
   淨係啱啱過去左既十幾分鐘,就已經有數十架船由中國駛出呀?」軍人C說
「係喎…講起又好似係喎,點解咁架呢?」呀維問
「唔清楚,可能中國發生左D事!」軍人A道
「咩事呀?唔係又內戰呀?」呀瞄問
「應該唔會,以中國衣家既局勢黎睇
應該唔會有內戰,反而可能會係同台灣果邊有關!」軍人A答
「……」眾人
「咁…咁點算呀…」一直站在旁邊的生環者呀騰(網友:moh)問
「我地依家手頭上乜野武器都無…番去真係唔知點算…
    加上又無辦法知道中國境內既情況…」軍人C
「係呀…最衰都係飛機被飛彈擊中後被逼緊急逃生,無辦法帶走武器…」軍人B
「不如我地嘗試搵船隻幫手啦…」呀瞄說
「咁都好既,但係我地點樣去引起人地既注意喎…」呀維問
「……」呀瞄
突然
「砰」
岸邊傳來一聲巨響…

(請拉到下面)
回復

廣州
「我人生得高,個樣令你羨慕,仲電鬈毛,鬼咁自豪,都係我媽媽好,
生個仔有兩度,就算走出街,亦要威足兩鋪路…」
小傑傑在家中的浴缸一邊唱歌,一邊用手撫摸他那剛電曲的頭髮
「頂,有D肚餓添…落街買D野食先啦…」小傑傑
街道上,他走呀走,迎面來了兩個金毛飛
「喂,你兩個同我企係到!攞哂你身上D錢出黎!」小傑傑喝停那兩個金毛飛
「什…什麼?你沒吃藥嗎?」兩個金毛飛說罷就轉身走去
「唔好走呀!」小傑傑一拳打向金毛飛A的背部
「你瘋了嗎!?」金毛飛A立即轉身向小傑傑還擊,揮拳過去
小傑傑立即低下身,用右腳大力地掃向金毛飛B的腳
金毛飛B失去平衡, 面向下地整個人趺在地上
金毛飛A見狀後立即從袋中拿出小刀,直刺向小傑傑
小傑傑用右手抓住他的手,用左手大力地扭他的乳頭
「嗚,你是變態的嗎?」金毛飛A慘叫
小傑傑立即腳踢他的腹部,順手大力一抓,就把小刀搶過來
「快D將你地身上既錢攞出黎,如果唔係…」
小傑傑用小刀在金毛飛A的面上掃了兩下
金毛飛B用手掩住正在流血的鼻子道:
「你有種!我們走!」說罷,就放下錢包,奔向小巷
這個暴戾而又變態的小傑傑正是本輯的…主角…
小傑傑得意洋洋地拾起地上的錢包…
「有無搞*錯呀!得果10雞…係咪人黎架?好心無錢就唔好出街啦!」小傑傑埋怨
(作者語:其實小傑傑直頭係無帶錢出街)
呢個時候,小傑傑的背後跑來大量解放軍
只聽得佢地說:「這最後的據點我們一定要守住!」
接著就廣播說:「各位市民,中國現在出了重大的危機,希望各位盡快回家,躲在安全的地方!」
說罷,只見大量市民不停湧入商店等…
「發…發生左咩事呀?咪啦,番左屋企先啦…」小傑傑心諗
回到家中,小傑傑立即扭開電視
「做乜事呀?全部都係雪花台黎既?」
呢個時候,小傑傑家中的電話留言播出…
(待續)
回復