樓主: 大神

喪屍(活死人)危機@香港爆發 第2輯出左la

第一集       新的危機
2006年10月24日    10:30p.m
呀承等人回到將軍澳醫院,醫院裡的人熱烈地歡迎他們
「我地既努力係無白費架!」瞄手握病毒原體
「係…但…但好多人因此…」承低著頭
「……」俊望住手中的軍牌
「聽日朝早係唔係有飛機黎接我地呀?」維問
「大約11點幾。12點後會有三枝飛彈射向香港!」瞄道
「咁…咁我地往後要住係邊到?」henry
「唔清楚,相信會定居係內地。」瞄
「……」眾人
第二天的早上,大約上午11時許,果然有數架直昇機來把他們接走
第一架(A):呀承,醫院裡的人,兩個軍人
第二架(B):呀俊,herny,醫院裡的人,兩個軍人
第三架(C):呀洛,呀瞄,呀維,醫院裡的人,兩個軍人
第四架(D):醫院裡的人,兩個軍人
直昇機上…
「如果仲有生存者係香港,咁點算呀?」維問
「放心啦,其實各區都有直昇機去救生環者」瞄
「新聞唔係話去警局架咩?點解會轉左去醫院架?」維
「仍然生存既人都應該知道,警局一定已經失守,但至於佢地會唔會去醫院…
  就要睇佢地好唔好彩啦…」瞄
當佢地正接近中國邊境既時候…
這時,中國的三枝飛彈開始發射…
突然
(A)機─「點解突然同中國空軍失去聯絡架!?」軍人A
其實,唔只佢地,仲有(B,C,D)都係
「唔緊要啦,都就到囉」軍人B
「砰」直昇機的機翼突然爆開
原來兩枝原應飛往香港的飛彈誤中(A)的機翼和(C)的機翼
只有一枝可以順利射向香港
兩架直昇機向下趺
軍人A:「頂!我地走左入去果三枝飛彈既發射路線呀!」
「砰」
他們眼前一黑…
另一方面
(B)機和(D)機的人則眼睜睜地看著(A),(C)機被擊落
但幸好,各直昇機裡的人也互不認識,所以沒有什麼大感覺
相反,直昇機上的軍人却不停嘗試與中國聯絡,但可惜也是不能
過了數十分鐘,直昇機終於到了中國境內,機內的人立即被帶到隔離室
隔離室可以說是個密室,空氣只能流進去,要經另外一條管道把空氣排出
「頂!做乜困住我地呀!?」市民A
「應該係怕我地D病毒會透過空氣傳播!所以要隔離我地,等待研究!」呀俊
「咁要等幾耐呀?」市民B
「……」俊
外面…

(拉到下面)
回復

中國重要人士拍抬道:「什麼!?找不到他們身上有病毒原體!?」
軍人:「對不起!」
中國重要人士:「算了,那香港那邊怎樣?」
軍人:「兩枝飛彈誤中兩架救援機,只有一枝命中香港!」
「啊!不是吧!?」中國重要人士嚇得坐在座椅上腳不停地震
「封鎖這個消息!不要外傳!」中國重要人士
「為什麼?」軍人
「難道你想我國被他人取笑嗎?」中國重要人士
「但…」軍人
「但什麼呀?」中國重要人士
「此消息早已發放出去…」軍人
「是誰發放的!?」中國重要人士
「是你啊!你說要拍下整個過程,還要現場直播!說要宣揚國威嘛!」軍人
「媽的!算了算了!三神集團那邊怎樣?」中國重要人士
「老闆帶住VB病毒逃到歐洲,未知下落!」軍人
「嗯,繼續努力!」中國重要人士
「對!隔離室裡的人怎處理?」軍人
中國重要人士向軍人打了個眼色
軍人:「但是…」
「不要但是了,照做吧!」中國重要人士做出一個手勢
於是,軍人帶同3名軍人,慢慢走去隔離室…
但他們不知…隔離室裡的henry正開始要…

(待續)
回復

冇人回,就唔會放:85:
回復

我回,快D放la:77:
回復

放之前,我想大家估估中國重要人士是who:02:
回復

:13: 估5到啊`但系有好似5系好人
回復

5通系胡錦濤!?:72:
回復

:02: 快D发拉~
回復

AT3K估中:89:
好我放多一集
回復

第二集              三神老闆
2006年10月25日      5:00a.m
在一個位於中國境外的一個荒島上…
「哎呀…頂…好痛呀…」呀承撫摸著頭部
呀承發現良久也沒有人回應,於是就慢慢張開眼睛…
「呢到係…?」呀承四處望望
呀承正位於荒島的邊緣,在呀承我附近,有兩具飛機殘骸…
「係喎,啱啱我地好似比飛彈彈中架喎!點解無事既?」承在心中暗想
承慢慢向前走,雖然看見眼前有一個不太大的森林,但呀承却一點東西也看不見
被那森林遮住了他的視線。
「佢地唔通入哂去!?」承心諗,再望望四周
「應該係啦…無第二條路可以走…」
他戰戰兢兢地走進去,但走了不久,就發現了有個三岔路
「行邊條好呀…會唔會蕩失路架…」承再四處望望
「個森林好似都唔係好大啫…搵下都無妨…」
於是呀承就走中間的那條路,他在沿路上四周望,生怕被什麼昆蟲嚇倒似的
呀承走呀走,走到一間木屋前面…
突然聽見森林裡有一些腳步聲從他的後面傳來
細心一聽,原來是呀瞄等人說:「呀承走左去邊呀?」
呀承當下壯起膽子來,大叫:「廢物,係到呀!」
「砰」呀承身後的木門突然打開
「估唔到我千辛萬苦發放假消息,哩係個咁既荒島到都比你搵到…」神秘人
這時,呀瞄等人到了
「無錯,我就係三神集團既老闆,費密…
估唔到你地咁犀利,咁都搵到我…」費密向天大笑
但這時,費密前望才發現,所有人也是背住他的…看來,費密知道發生什麼事了
呀承的一句「廢物」竟被三神集團老闆「費密」誤會是在叫他…
使他在誤會被人查出他躲在這裡的事實,於是一怒之下衝出木屋…
眾人用呆滯的目光望著費密,同時地,費密的眼中充滿無奈
全場肅靜…
另一方面
「唔…唔好呀」中國重要人士嚇得屁滾尿流,他的身邊有著無數具缺手缺腳的軍人屍體
「…」?人
「唔…唔好殺我呀…我…我出左場兩集咋…」中國重要人士跪地哭道
「察」
「不要呀…」中國重要人士的頸被斬開,斷頭撞向毛澤東的畫像…
那?人拾起中國重要人士的頭部…

(待續)
回復