樓主: 大神

喪屍之逆襲

:58: 有咩办法姐chris甘型:58: 型有罪架嘛
回復

喪屍之逆襲會在不日推出
回復

可惡:85: 我一定型過佢:85: 咁我未大檸樂?:85:
快d出:85: 快d:83:
回復

:75: 系系~你超型添~:86: 好期待下一集啊~快D出拉:74:
回復

俾我c下你張相lu,咁勁:65:
回復

:81: 你地慢慢la~我继续期待几时出新既:73:
回復

:85: 不日左咁耐都未有:85: 搞錯呀:85:
回復

第一話   survivor---ham&蝶
-------------------------------------沙田某貨倉----------------------------------
ham:『出面都係好多喪屍.........唉......你肚唔肚餓呀,我煮麵俾你食丫』
蝶:『唔駛啦......我都唔肚餓』
ham:『都已經成一年啦........我地又走唔到出去』
蝶:『唉.......我都唔想係呢個地方再逗留......日日都避來避去咁......好辛苦』
ham:『咁無辦法架...........唔係點...........而家d喪屍隻隻都好似勁左好多咁......你睇下』ham指出窗外
外面的喪屍們速度比以前的快了不少,雖則仍未及得上人類,但也似是進化般
當然,不少喪屍知道ham他們在貨倉內,所以貨倉外面不少喪屍逗留
ham:『隻隻而家都咁樣.......我諗我地都好難走』
蝶:『呢間野天台有個直升機停泊場.......不過根本就冇人救援我地』
ham:『唉..........(喪屍們在出面喧嘩著)仆你個街,收嗲啦!!!!!』
一個手榴彈扔了出去,炸死了不少喪屍,但喪屍數目並不是一個手榴彈可以對付的,恐怕有幾支火箭炮也數不了
ham:『我都唔知幾時先可以脫離呢個狀況...........』
蝶:『算啦.........係喎,部電腦你整好未』
ham:『整好係整好........不過都唔知上唔上到網,真係要試過先知』
二人走向一台手提電腦,用著找到的上網線,試著上網
ham:『..............................得左!!!!!!!!!好野!!!!!』
蝶:『快d上去睇下而家個世界點啦』
連上了雅虎的網頁,香港的那個和事件發生時完全沒有變動,美國那邊的卻是最新的資訊
上面報導著的東西,令人十分氣憤,美國那方面已完全制壓了喪屍,而且漸漸回復舊貌
但是不準許其他國家的人入境,大量人口因為美國自私的關係,而相繼死亡或變成喪屍
美國境內人民不滿意政府禁斷出入境,各地都相繼出現遊行,暴行等等現象
ham:『d美國佬真係正一xx,世界末日我諗都要佢地負上大部份責任』
蝶:『第日都會世界末日架啦,差在幾時........而家我地呢d人類係度偷偷地過日子......仲慘過做賊』
ham:『不過........都好彩俾我地搵到呢個倉庫,不過我記得係果時,我臨暈低有個人走左埋黎........都唔知係唔係喪屍黎』
蝶:『我諗唔係啦.........係既話我地變左喪屍啦,不過.......我地都唔識果個人,佢做咩咁好心帶我地黎呢個倉庫......』
ham:『都唔知佢好心定黑心啦.........而家走又走唔到,但係度會暫時唔駛死囉........唉』
蝶:『唔好成日唉聲嘆氣啦.................』
ham:『我又唔識整車........係呀,果邊有部貨車係度.............但冇用,如果我識整車就整到好似活死人凶間果部咁!!』
蝶:『唔好再係度怨自己好冇呀,你..........你唔可以咁架.......你係我既支柱黎架........』
ham:『....對唔住』
蝶:『算啦........我地訓覺啦,好冇??』
ham:『.....好啦』
雙方互吻著,走往床上,然後.....................
晚上,ham仍未睡著,點起香煙,走上天台,躺著望向星空,在他思想的時間內,世界好像忽然寂靜下來......寂靜下來
蝶:『ham........訓唔著咩??』蝶起來看見旁邊的ham不見了,便上天台找他
ham:『係呀..........望住滿天都係星星.....諗起好多人....』
不斷在ham腦海中盤旋著的,都是那幾個出生入死的人
輝,chris,karen,銀狼等等.......
蝶:『算啦.........佢地都去左啦』
ham:『仲有就係我父母......事件發生都而家.........一d佢地既消息都冇』
蝶:『其實而家咁既狀況...........你都有心理準備啦』
ham:『嗯.....』
蝶:『.........乖啦,訓啦』蝶輕輕吻了ham的額頭一下
他們就在星空與喪屍嗚叫下.......睡著
下集預告:::為什麼二人會去到那貨倉,他們說救了他們的那個人又是誰??下一集將為你剖析ham&蝶從青衣城逃出至貨倉的經過...........特別版!!!零話-------start of the past story
回復

:26: 终于肯出拉`等左成年甘耐拉
回復

好野,好好睇呀,終於等到
回復