樓主: zex99x

[原創] 一部電腦十開方法

關閉 [複製鏈接]
原帖由 andyhidy 於 7-3-2008 00:51 發表
强制開啟垂直同步會唔會影響顯卡壽命? Ntune喺咪顯卡催化劑.同ati catalyst 類似嘅軟件可?

不知道你想表示甚麼,不過nTune是可以發揮顯示卡超過100%的軟件,在這裡我把6100 boost到130% 多了30%的效能就像7300GT差不多一樣了, 不過至於內置顯示卡, 還是得看RAM有幾大跟其速度. 我的方法就667mhz 1G RAM X2, 把256mb分給顯示卡和333mhz. 然後把ntune從顯示卡4xxmhz超到573mhz,memory bandwidth就保持333.

强制開啟垂直同步會唔會影響顯卡壽命? 其實它的意思是當顯示卡的FPS超過60以上, VSYNC就會把60FPS以上整到60FPS正. 比如我7600GT玩水滸可以25FPS - 400FPS,那麼VSYNC就把60FPS以上整到60FPS,那麼以後我的顯示卡玩水滸就只有25FPS - 60FPS,而不會有400FPS,對顯示卡也是一種好事.

不過使用Over clock的軟件不建議使用,會造成壽命減少,需要非常良好的散熱系統才可以,不然電腦就燒了

回復

大概理解你嘅意思了...即喺犧牲質量黎提高性能..刷新率(所謂嘅FPS)越低,遊戲質量就越低..不過令一方面性能就可以提高..所以就可以使用特定嘅方法黎開啟更多帳號而降低電腦嘅負荷.喺咪咁嘅意思?(樓上講得好深..希望我冇理解錯)

附: VSYNC = 垂直同步
回復

原帖由 andyhidy 於 7-3-2008 01:26 發表
大概理解你嘅意思了...即喺犧牲質量黎提高性能..刷新率(所謂嘅FPS)越低,遊戲質量就越低..不過令一方面性能就可以提高..所以就可以使用特定嘅方法黎開啟更多帳號而降低電腦嘅負荷. ...

嗯,大概就是這麼一回事, 之前在研究這個方法的時候, 我7600GT時常當機, 出藍畫面. 就那個時候10開, 顯示卡負荷不了. 之後就VSYNC保持性能. 大部分顯示卡設定得好的話, 雙開,三開不是問題. Ati也可以, 不過ati driver不適合玩雙開, ati比較適合玩電腦遊戲, 看電影等, 比較強調性能的優勢. N卡的driver就適合多種設定, 一些小設定也可以去更改. 對雙開幫助很大.

你不睡覺啊 = =

回復

未瞓..點幾鐘仲早.聽日休息^^...

因為..我多開喺拿黎掘野嘅..所以電腦卡D唔緊要.
平時玩都喺保持最流暢狀態(雙開或者單開)
只不過晚黑穩周公嘅時候凈喺雙開嘅話采礦效率有D低..

熱切期待中..
回復

原帖由 andyhidy 於 7-3-2008 01:38 發表
  未瞓..點幾鐘仲早.聽日休息^^...

因為..我多開喺拿黎掘野嘅..所以電腦卡D唔緊要.
平時玩都喺保持最流暢狀態(雙開或者單開)
只不過晚黑穩周公嘅時候凈喺雙開嘅 ...

多謝, 其實我半年前玩水滸都覺得無咩好玩, 最好玩就係同d fren傾解, 其他時間都係掘珊瑚,竹. 因為已經對水滸傳無信心玩落去...我去瞓先, 聽日要返工, 都唔知道幾時先可以返屋企, 我聽日係公司度上泥個網啦. 係咁先, 早頭
回復

我都喺除佐掘下料打下塔之外都冇乜野好做..D裝越出越勁..我又唔dum錢落去..

早抖喇~~聽日見咯~
回復

你也很毒哦。。。转贴吧了要咒人家 !!
回復

回覆 28樓 wailun 的帖子

人地D勞動成果黎噶嘛..亂咁轉帖對原創人好唔公平..
如果喺我寫嘅我就加多幾句再咒毒D..例如問候埋佢D祖宗之類..
回復

樓主算好人了...至少沒罵到轉貼人的媽媽,爸爸等....期待ing~!
回復

原帖由 zex99x 於 2008-3-6 09:15 PM 發表
[----------空位保留----------]

[----------即將來臨----------]

依個笑容真喺唔知點擋喔....
回復