樓主: 極神

[閒聊] 有冇人玩Puzzle&Dragons@@

極神 發表於 2015-2-25 18:46
FF15好似係PS4同xbox One

年幾前望到FF15已經無乜興趣
原來到依家都仲未出
睇完宣傳只系覺得畫面1000分
但趣味性同控制方面只有30分

反而琴日見到你講新作再上網睇個出系3DS個隻趣味性仲高
唔好玩, 畫面再靚都無用

重點系無PS4/Xbox
回復

初初玩PAD 都系因為FF
第一次接觸PAD 個陣系第1次同CD 塔合作
即是今個星期複刻個個

當時開始畫面系有PAD 3色主角龍加FFTA 既職業
當時仲以為PAD 系SQUARE 既作品TIM
頭1個月仲系到用大蛇不停打巴哈母特

FF 故事方面真系好強
7代打後的每作故事在各大雜誌評分中都系接近滿分
1-6 無睇過評分既貼唔清楚
其中FF10 個故事真系好正
感動到差D喊
youtube 有整個故事影片

FF亦創造左唯一一個令我跪系到既迷宮
玩左十幾年GAME
全黑迷宮
全99LV敵人既迷宮
上下左右要行幾轉煩到嘔既迷宮都比唔上佢
有興趣上網搵下FF12 既水晶迷宮

先唔講入面D怪勁唔勁
佢分前後期入去
後期都系既都系高級怪

最難系行迷宮既部分
隨時入左去行左幾個鐘都出唔返黎
系第一個我望著網上D人畫既地圖
都當失路幾次既迷宮
Pokemon 既暗洞穴
惡魔城既100層塔全部行埋一邊
迷宮入面每個畫面都系一個圓形平台
四周環境一模一樣
唔同既只系去下一間房既路系向上還是向下
還有幾間, 系只有幾間特殊房間入面有傳送點
仲要系唔知傳送去邊

諗返都驚驚, 得閒可以上網搵黎睇睇
回復

我琴晚忍唔著去抽CD 扭蛋
3抽中左曲藝師
前後共4抽
但感覺對唔著yuna
之後既石一定留黎抽yuna
回復

BaHu 發表於 2015-2-26 23:08
我琴晚忍唔著去抽CD 扭蛋
3抽中左曲藝師
前後共4抽

3抽都唔中路過, 已經冇石, 對我來講紅奧仲吸引, 都係果句, 技術問題, 雖然我光暗玩具龍都爆技.....

估唔到曲藝士竟然引發咁恐怖的爭論, 對上一次係光精靈(好似係)派石

其實4隻玩具龍都夠玩, 唔一定小潘, 但我抽唔中
回復

BaHu 發表於 2015-2-26 00:02
初初玩PAD 都系因為FF
第一次接觸PAD 個陣系第1次同CD 塔合作
即是今個星期複刻個個

講到好吸引但上網睇完水晶迷宮d攻略都係唔明(睇唔明個地圖)
但我都考慮緊買唔買FF15, 因為大作就想買, 但而家已經準備買DQ無雙, 戰國無雙4-II, 冇錯,係無雙, 基本上唔使用腦的無雙!仲要係中文版

買過GTA 5同刺客教條, 可能歐美唔多合口味,所以都係日系好d

回復

極神 發表於 2015-2-27 23:07
講到好吸引但上網睇完水晶迷宮d攻略都係唔明(睇唔明個地圖)
但我都考慮緊買唔買FF15, 因為大作就想買, ...

當年系水晶迷宮行左成個鐘終於去到最入面
打奧迷加
點知行到入去見到奧迷加停左系到
原來要接特別任先打得

今次神UP 有冇抽?
網上系咁講714
完全唔知今日神UP
回復

BaHu 發表於 2015-2-28 23:14
當年系水晶迷宮行左成個鐘終於去到最入面
打奧迷加
點知行到入去見到奧迷加停左系到

5抽5銀通常銀蛋我都費事記係咩寵

不過算啦, 上次抽到新暗天就知之後幾次會冇好野,諗住中果陣一定唔中,冇諗過中果d就會有, e.g.新暗天,孫權(心裹想著呂布同大小喬)

FF 的怪係咪主動怪?見到奧迷加停左系到
回復

極神 發表於 2015-3-1 23:34
5抽5銀通常銀蛋我都費事記係咩寵

不過算啦, 上次抽到新暗天就知之後幾次會冇好野,諗住中果陣一定唔中 ...

打算留石抽YUNA但最後都抽抽睇下運氣
主號出5星奇美拉(PADZ 水個隻)

小號唔會轉去日版所以抽晒佢
都唔錯
小潘2號
戰女神
自幹土
銀蛋火劍
銀蛋火PADZ

都算唔錯
但自幹土同戰女神都唔知何年何月何日先有心機升到究進
依兩隻系究進前系完完全全無用的

水晶迷宮看這個最清楚
我系照著黎行先過到
http://ff12.ffsky.cn/crystal_map.html

奧米加
http://ff12.ffsky.cn/clan_monster_omega.html

FF12 同以往唔同
之前個D系地圖到行之後遇敵回合制咁打
FF12 就系個地圖到行
見到怪按指令之後LOAD 一陣出技打
綠字唔會主動打人
紅字相反

FF12個戰鬥系統好新穎
行Gambits 系統
好似有雜誌評過系最複雜既系統等等

簡單D黎講...唔識講自己睇吧
http://ff12.ffsky.cn/gambit.html
回復

BaHu 發表於 2015-3-2 21:41
打算留石抽YUNA但最後都抽抽睇下運氣
主號出5星奇美拉(PADZ 水個隻)

今日最新記錄, 6抽6銀 好耐未試過抽5次以上真係一粒金蛋都冇(試過1次only), 連隻雙屬都唔比我, 雖然話有時候寧願銀蛋都好過偽金( 未有過的女角色如白雪姬果d), 但係金蛋真係好想要

我果陣就係去你介紹呢個網睇(google搵到), 基本上未玩過FF真係唔係好明, 得圖解通常睇gameplay教學(即係浪費雙倍時間)

回復

極神 發表於 2015-3-2 21:54
今日最新記錄, 6抽6銀 好耐未試過抽5次以上真係一粒金蛋都冇(試過1次only), 連隻雙屬都唔比我, 雖然話 ...

以前到依家望著天幻網入面既研究都系跪系到
佢地好鐘意玩極限通關
好似故意唔升LV
計到打某D BOSS 自己死剩一隻先殺BOSS
最後1隻十幾LV通關
其他都系接近加入時既LV
回復