樓主: 無敵殺人狂

生化大災難:危機湧現

(十八)激戰前夕

(十八)激戰前夕

我地用左唔夠三十秒就跑到遠處既汽車身邊。
「快d上車啦!」上校說。
我、上校、呀迪、智傑、大堅、呀雪、鈴兒坐一架車。
其餘的人士坐另一架車。

2007年07月01日10:00a.m.
「嘩!e加先早上十點,個天已經好黑!」智傑左手指向天空。
「我地e加係邊?」我問。
「根據GPS顯示,E加我地係旺角!」上校說。
「呢部咁既車都有GPS=.=!」我說。

兩部汽車並排而駛,平時非常多人的道路,現餘下一些喪屍。
「沙沙...沙沙沙...」終於,落起雨來。
「地面濕滑,小心渣車!」我提醒上校。
「我會的!」上校說。

出奇地,主角佢地好快就到左解放軍總部。
「嘩!話咁快就到左解放軍總部!」我說。
上校看見准將,向佢揮左揮手。
「呢十幾位係?」准將說。
「我途中遇到的生環者!」上校說。

「我地既特種部隊已將總部一公里內既喪屍殺晒!」准將說。
「係咪三日後就走得?」上校問。
「係!我e加帶你地去有生環者既地方!」准將說。
一推門入去,就見有幾十名生環者坐在一起。

「我地廣播左超過二小時,先得果幾十個生環者!」准將說。
「可能有d人黎緊,有d人無收音機聽唔到!」上校提出左一個假設。
「中央話三日後就要走,然後再派大量坦克、戰機落黎香港,唔理係人定係喪
屍都照殺!再射幾枝洲際導彈落黎清場!」准將說。
「走唔切既人真係慘!」上校說。

����������������待續����������������
全球定位系統(Global Positioning System,通常簡稱GPS)
主角佢地差唔多要戰鬥了
回復

(十九)砰!!!

(十九)砰!!!

「咦?你係阿輝?」我指著離我不遠的那個人。
「你係阿昇?」阿輝疑惑地說。
「好耐冇見喎!估唔到係到會撞到你!」我說。
「你兩年前做咩搬走?」我問。
「我阿爸比工司轉左去沙田間分店。」阿輝說。

2007年07月02日08:00a.m.
「你地起身喇?」准將說。
「YES!」我說。
「准將,我有緊要事要報告!」士兵Z說。
「你地等等!」准將對我們說。

「有野快D講!」准將說。
「我有一個好消息和一個壞消息,准將,你想聽邊個先?」士兵Z說。
「求其啦!」准將說。
「好消息就係D船已經黎到,隨時都可以走得!」士兵Z說。
「懷消息呢?」准將說。
「懷消息就係我地已經比大量喪屍包圍!」士兵Z說。
「......」准將啞口無言。

「大家註意,因為出現左一D特發事件,我地E加要既刻離開!」准將說。
「...........」全場充滿交談的聲音說。
准將帶領住人們,離開呢到。
就係准將開門的時候,突然有隻喪屍從門口撲向准將,在准將的頸咬了一口。
「啊啊啊啊啊啊......」有些人在尖叫,場面十分混亂。

「呢面啊!」上校向住我地揮手。
我地即刻跑向上校那裏,阿輝也有跟住來,當然,我地係有拎槍啦。
我地沿著灣灣曲曲既走廊行走,終於走到了一間房。
上校推門而入,房間周圍擺放了大量槍械和炸藥。

「可唔可以解左我個手扣啊!」呀迪說。
「卡嚓!」我說:「解左喇!」
「快d拎武器啦!」上校說。

「啊啊啊啊啊啊......」突然傳出一陣叫聲。

����������������待續����������������
回復

大結局

男仔拎突擊步槍,而女仔就拎左一d全自動既手槍。
「打到黎喇!走啦!」我說。
我地走出左走廊,遠處的喪屍慢慢行緊過黎。
「啊啊啊...啊啊啊...啊啊啊...」喪屍愈行愈近。

「卡嚓...砰砰砰...卡嚓...砰砰...」我們向喪屍群不斷開火,
有d喪屍被射至稀巴爛,有d喪屍被射後倒下,再企返起身。
「噢!好噁心啊!」鈴兒說。
我地走啊走,走到盡頭,道門卻被鎖上了。

「點算啊!道門鎖上了。」我說。
「用槍射爆個鎖啦!」智傑說。
「千其唔好爆個鎖,個鎖一受到較大既壓力就會自動鎖死!」上校說。
「咁點算好?」我問。
「上通風口啦!」上校說。

「咁邊個比人企著,做最後走果個?」我問。
「我啦!我最後走啦!」上校說。
「下!咁好啦!」我說。
然後一個搭一個,終於,除了上校,其他人也上了通風口。

「你地快d走啦!唔洗理我!」上校說。
「唔得架!你係我地既恩人,點都唔可以唔理你!」我說。
「卡嚓!」上校把M60機關槍入滿了彈。
「砰砰...砰砰砰...」機關槍不斷掃射著喪屍,可惜喪屍的數量驚人,
殺極都仲有好多喪屍。

我伸出我的右手,嘗試拉起上校,但他卻叫我地快D走。
「快D走啊...」上校大聲地說。
既然他不想離開,我也沒有勉強他。
當我地差唔多爬到出去果陣,聽到「卡!」一聲。
呢一下聲音証實左槍內的撞針落空了,即係冇晒子彈。

「噢!冇晒子彈!」上校說。
上校將M60機關槍掉在地上,並取出USP手槍。
「卡嚓!」上校把USP上膛。
「砰砰砰...砰砰砰...」槍聲接連不斷。
「弊!淨返一粒子彈tim。」上校此時被迫至門前,喪屍離他約五至六米。
上校被迫到絕望,坐在地上。
「哎唷!」上校說:「褲袋內好似有d野。」
於是,上校就手伸進褲袋內,竟然拿出了一串......

此時,主角們早已逃離通風口,走出了這棟大廈,並到了碼頭,上了船。
「唔唔唔...」我地乘坐的那艘離開了。
碼頭還餘幾艘船,供生環者乘坐。
「上校佢好偉大,不顧一切,冒求令我們安全離開,自己卻失去了生命,佢真
係好好好好好偉大!」我說。
「......」各人默不作聲,有的眼冒淚光。

「我地安全上了船,都係全靠上校!」智傑打破了沉默。
「我地一定要做番好事報答佢!」我說。
「唔!」阿楓說。

����������������劇終����������������
回復

下=.=好似未完wor,咁了草就將故事結束
回復

仲有第2緝
回復

可譽中學???你怕唔怕俾佢地告呢??
回復

都5係我寫既
回復

小心轉貼都有事
回復

一定沒是的.............
回復

咁又未必嫁bo= =我間野同可譽中學係同一個團體開既= =
回復