查看: 2430|回復: 33

生化大災難:危機湧現

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
一)628  XX為粗口

2007年06月28日4:00p.m.
「再打多幾拳先啦!」龍少說,龍少係可譽中學中二級D班既惡霸。
「xxx,咪再打啦!」阿昇,即是我,係呢個故事既主角,中二級A班。
「今次放你一馬,下次記住準時比保護費!」龍少說。
「係既龍少。」我說。

「XX媽,死人龍少,成日蝦我,我一定要報仇,我一定要報仇啊!」我說。
「哎唷!」我被一個跟我一樣拿著同一款手提袋的人撞倒,他向我道歉後,便
匆匆忙忙跑走了,連手提袋也拿錯了,我本來想追著他,他卻上了一架房車,
在我眼中消失了。

晚上十點正,我熄燈訓覺果陣,突然諗起個手提袋,唔知入面有d咩,於是我
就將手提袋打開了。手提袋入面有三枝分別紅、綠、藍色既液體。
「等我捉隻老鼠,測試下d液體先!」我說。
「好彩我父母返左大陸公幹,八月先返。」我說。

我在東盛樓附近的垃圾房捉了三隻老鼠,我分別將牠們放在三個鐵籠內,我就
在停車場做測試先。我將一小滴紅色液體滴在老鼠的口裏,接著再將綠色液體
滴在另一隻老鼠的口裏,最後將藍色液體滴在另一隻老鼠的口裏。

滴左紅色液體的老鼠,在十秒內暈倒,二十秒後又醒返,老鼠咬爛鐵籠,往停
車場外逃走。滴左綠色和藍色液體的老鼠,則沒有變化。我將三枝液體放在防
震箱內,聽日帶返學,比莫sir睇下。

2007年06月29日7:00a.m.
「呤呤呤...」鬧鐘把正在熟睡的我嘈醒,琴日龍少打我,我今日要報仇。
我雙眼凝視著防震箱,我穿好運動服,拿著防震箱返學。今日我地2A班d人
竟然奇積地返齊晒,反而其他班有半數的人也冇返學。龍少平時一焦早就爆粗
,今日竟然聽唔到佢把聲。正常日子,中小學加埋約有1500人,e加全校
加埋只有不夠三百人,所以校長被例一日,唔洗上堂。我就將防震箱交左比全
校全勁既莫sir,然後離開。

2007年06月29日9:00a.m.
我、智傑、呀迪、呀楓、大堅,五個人一齊到小食部買野。小食部周圍聚集了
三十幾人,有講有笑,我地班有d人踢緊波。學校的三道門20米範圍內,有
一大班全身沾滿鮮血既人步行進校園,其實不可用「人」稱呼他們,因為他們
有的斷了手、有的爛了面。

-----------------------待續-----------------------------
2a班人名表
武器清單

(男)
1.呀昇  (男主角)
2.呀楓
3.夜月  (died)
4.比爾
5.智傑
6.呀鉉
7.呀迪
8.大堅
9.浩賢
10.雄哥

(女)
1.呀雪  (女主角)
2.呀冰
3.呀欣
4.思敏
5.鈴兒

有人回先發帖
回復

二)走走走

2007年06月29日9:00a.m.
呀迪:「外面咁能多人既?」
我:「d人塊面爛晒、有d成隻手斷左tim!」
呀楓:「呢d好似就係所謂既喪屍。」
智傑:「學校的三道門都比喪屍窒住,走唔到!」
大堅:「爬鐵絲網走啦!」
呀迪:「鐵絲網外面都有好多喪屍!」
我:「去家政室拎d刀做武器!」
於是,五人便跑去二樓家政室拎d刀。

另一方面,莫sir在五樓實驗室,正在用顯微鏡觀察緊枝藍色液體。
「啊啊...啊啊啊..」一隻喪屍行緊去莫sir到,
莫sir並沒有發現喪屍的存在。
莫sir一另轉面,就看見有隻喪屍行緊埋黎,喪屍咬了莫sir一口。
莫sir嚇得連手中的藍色液體也打翻,藍色液體流進傷口。
莫sir突然變得勁大隻、勁殘暴、勁血腥。

我:「大家拎晒d刀、棍,放係地下!」
五分鐘後,眾人終於囉晒d刀、棍,放晒落地下。
智傑:「家政室都幾多刀、棍個喎!」
大堅:「拎武器先啦!」

我 :地拖棍x1+魚生刀x1
智傑:魚生刀x3
呀迪:菜刀x2+滅火筒x1
呀楓:菜刀x1+刀仔x2+剪刀x1
大堅:火熗x2(細細地果d)+一枝1000mL的花生油+刀仔x1

呀迪:「走啦!」
「砰砰砰...」門外傳出撞門聲。
大堅:「小心,門外有喪屍!」
「砰!」有三隻喪屍撞爛左道門,衝左入來。
「啊啊啊...」喪屍怒視著我們。

我即刻拎起張椅,拋過去,喪屍整個頭部爆開了,死了一隻還餘兩隻。
其餘兩隻衝前,呀楓和大堅合力將其中一隻撞跌,然後用刀狂斬喪屍頭顱。
智傑和呀迪易用刀斬死另一隻喪屍,現場留下一灘黑血。

-------------------------待續-----------------------------
回復

又係喪屍為題既文 鬼版有一篇已經不了了之
回復

4# andyyeung0927

鬼區冇咩人回復 呢度應該多D
回復

三)老鼠

三)老鼠

我地五個走左出去家政室,家政室附近徘徊著少量喪屍。
下面籃球場有一大班老鼠咬緊一個倒在地上的人,那人過了一陣便站了起來。
我:「你地睇下面籃球場,小心D老鼠,被老鼠咬親都會變喪屍的!」
呀迪:「嗄?」
大堅:「咁樣好危險個喎,d老鼠咁細隻,好難防避的!」
呀楓:「我都有同感!」

「呀呀...呀呀呀..」樓梯轉角位傳來一陣哭聲。
有一名女子坐在轉角位,右手拿著一把大界刀,
身旁灘了一具男屍,男屍正是我們的班主任李sir。
坐在轉角位的女子就是這個故事的女主角——呀雪。

我:「咦,呀雪?」
呀雪:「我..我殺左李sir,點算?」
我:「佢係咪想咬你?」
呀雪:「係啊!」
我:「呢D係喪屍!」
呀雪:「喪...喪屍?」
我:「生化危機果D。」

夜月、比爾、呀鉉、呀冰、呀欣、思敏,呢六個人走左去二樓禮堂。
呀迪:「禮堂好似有人講緊野!」
智傑:「你咁講我都覺喎!」
呀楓:「咁去睇啦!」

我地六人入左去禮堂,看見夜月、比爾、呀鉉、呀冰、呀欣、思敏坐在禮堂。
呀迪:「夜月、比爾!」
夜月:「呀迪!」
呀冰:「究竟發生咩事?」
我:「E加有好多喪屍,周圍咬人,仲有D老鼠都會咬人!」
大家不約而同地說:「嗄?喪屍?」
我:「係啊!」

「砰!」突然,有幾十個喪屍撞爛左禮堂道門,衝左入黎。
思敏、呀冰、呀欣:「嘩嘩嘩...呀呀呀!」
E加我地加埋十二人,八個男,四個女。
我:「女仔坐埋一面,睇下我地戰鬥啦!」
前面約有40個喪屍,平均一個男仔殺五個喪屍。

����������������待續����������������
回復

四)戰鬥

四)戰鬥

各人緊握自己手中的武器,擺好各種(支)勢,準備戰鬥。
我:「Fire。」
眾人衝前,夜月、比爾揮動手中的菜刀,斬掉五個喪屍的頭顱。
「啊啊啊啊啊......」這些喪屍只懂發狂亂叫。

我用地拖棍往喪屍的頭部打擊,有三個喪屍失去平行倒下了,
一些喪屍往前行,在三個倒下的喪屍身上(錢)踏,
三個喪屍被踏爆腹部,流出帶有黑血的腸,非常噁心。
呀鉉往所有喪屍的身上淋了汽油,然後將一個自製燃燒彈投牠們。
「啊啊啊啊......」喪屍發出慘叫聲,令人感到刺耳。

呀冰:「不如我地由防煙門離開啦!」
我:「係喎!點解我諗唔到既?」
呀迪:「咁仲唔走,門口仲有好多喪屍入緊黎!」
我:「走啦!」

「嗄嗄嗄...」一行十二人,從二樓走到G樓,
已有人受不了。我地走到地下,然後在地上拾了一條鎖匙,
看來是將防煙門前面的鐵門鎖上的。
「格察!」我把防煙門前面的鐵門鎖上。
身上著了火的喪屍剛好在鎖上門後的一秒來到地下。

我:「真係好彩,如果我遲兩秒鎖門,d喪屍就衝到出黎!」
比爾:「既然學校三道門都有喪屍係到,圍網又有喪屍,咁點走呢?」
我:「整個土製炸彈,炸左其中一道門既喪屍,然後咪從果道門走囉!」
比爾:「但整炸彈既物料呢?」
我:「去溫室搵肥料,肥料入面有硝酸銨...」
比爾:「跟住呢?」
我:「.............」
(作者:唔講咁多,篇文要擺上網,講左出黎會比人告)

比爾:「等我去找肥料啦!」
夜月、呀鉉:「我地都去,人多好辦事!」
我:「咁係五樓實驗室等啦!」
於是,夜月、呀鉉和比爾就去溫室搵肥料,而我地就去室驗室準備。
(莫sir在五樓實驗室,佢變左勁大隻,唔知莫sir有冇離開到呢?)

����������������待續����������������
回復

五)硝酸銨

五)硝酸銨

2007年06月29日1:00p.m.
夜月、呀鉉和比爾來到百米跑道中段,離溫室約有50至60米。
比爾:「溫室會唔會有喪屍埋伏架?」
呀鉉:「d喪屍應該唔會咁聰明啊?」
夜月:「大驚小怪,有喪屍出現,我一定第一個出手!」
比爾:「你唔好講過唔做。」

「服!」突然,有一隻喪屍從草(蟲)中撲向夜月。
夜月右手拿著菜刀,喪屍剛好咬在菜刀上,牙也斷了。
喪屍的牙插進菜刀內,喪屍的口不能張開。
夜月不停用刀仔直剌喪屍腹部,「Woo...」喪屍只能發出微弱的聲音。
夜月最後拿起一個垃圾筒,拋向喪屍頭部,喪屍受不這下衝擊,
脊錐被打斷,整個頭部也被扯甩,頭部還帶有少量神經線。

夜月:「唉!d喪屍真係廢,兩三下就ko佢地啦!」
比爾:「你好自大啊=.=」
呀鉉:「算啦!快d去溫室拎肥料啦!」
不消一會,三人已經到了溫室,過程比想像中容易。

先講返主角佢地啦,佢地已經到了五樓實驗室。
實驗室內只有主角他們,看來變種莫sir已經走了。
主角看見那個防震箱內只剩下綠色試管,並不感到驚訝。

我拿起防震箱,然後便走去一間儲放化學物料的房間,拿取適合的物料。
其實用一噸硝x銨整的炸彈,就能炸掉一棟大廈。
溫室的肥料內的硝x銨,應該能將半個標準籃球埸炸毀。
因為學校最大的門,加埋附近d喪屍,佔有面積約半個標準籃球埸。

夜月他們將一袋袋肥料放在手推車上,然後準備離開。
「冰鈴!」溫室的門窗被打碎了。
比爾:「夜月..你...後面...莫sir...」
夜月:「你講咩啊?咩後面?咩莫sir?」
呀鉉:「你...擰轉面睇...睇下!」

「啊啊啊啊啊......」莫sir正在咆哮。
夜月擰轉面睇左一眼,然後啞口無言。

註:我並不會將炸彈做法寫出來,一些敏感字眼會用x代替!
回復

(六)倒數

(六)倒數

莫sir運用內勁,一拳將夜月打到三米遠,跌在沙堆上。
「咳咳咳...」夜月嘴角流出鮮血,好像受了重傷。
「啊啊啊...」莫sir發狂亂叫,不斷拍打自己心口。
莫sir雖然力大無窮,但太大隻,動作並不靈活。

此時夜月站了起來,右手拿著一個鏟,個鏟插在沙堆上。
夜月拿起帶有很多沙石的鏟,用力一揮,
鏟子無數沙石彈進莫sir的眼晴,莫sir頓時看不到東西。
夜月立即跳上手推車,比爾和呀鉉合力推動手推車。
手推車漸漸在莫sir眼中消失,莫sir現在什麼也看不清,
因為受了夜月的攻擊,現在的莫sir只懂亂揮拳。

另一邊廂,主角們又驚又喜,看來發現了一些東西。
我:「e加我有一個好消息同壞消息,想聽咩先?」
呀楓:「壞消息先!」
我:「壞消息就係,喪屍既數目有增無減!」
呀楓:「好消息呢?」
我:「好消息就係,個炸彈威力會好大!」
呀楓:「咁掂晒啦!」

大堅:「咦!呀鉉佢地喎!」
呀迪:「邊到?」
大堅指住地下的藍球場。
呀迪不斷招手不斷大喊:「呀鉉呢到啊!」
呀鉉則與中指回應,看來是開玩笑的。

大堅走到升降機對出的門口,數以百計的喪屍,不斷走向大堅他們。
大堅:「千其唔好撘升降機,喪屍電影入面,升降機係有好多喪屍埋伏的!」
比爾:「行樓梯?五樓喎!仲要有d肥料!」
夜月:「你地唔洗理我,走先啦!」
此時喪屍不斷迫近,與三人的距離不夠20米。

夜月:「快d拎d肥料走啦,我只係你地的包袱。」
大堅:「唔可以架,你點會係我地既包袱呢!」
夜月:「快啦,唔洗理我!」

夠竟大堅會5會唔理夜月呢?【欲知後事如何,請看下回分解】
回復

七)關鍵的一刻

七)關鍵的一刻

2007年06月29日2:00p.m.
大堅:「唔得!要走一齊走,唔可以留低你!」
大堅說完這句話後,雙手抱住夜月,走上樓梯。
此時,呀鉉也抱住三袋肥料,然後也一同走上樓梯。
不消一會,他們已走到五樓了。

「嗄嗄嗄嗄......」大堅和呀鉉跑到連氣也嗆了。
我:「你地到左  拿?」
大堅:「係...係到左!」
我:「洗唔洗我幫手?」
呀鉉:「好...好啊!」
說完了,呀鉉將一包肥料交了給我。

我:「夜月佢點啊?」
大堅:「我地遇到強敵,夜月受了重傷!」
我:「佢會唔會...」
大堅:「可能會,可能唔會!」
我實在忍唔住了,眼角滴下了一顆淚洙。

經過我多番調配後,終於製造了一個足以炸毀學校道門的炸彈。
我:「好!可以走了!」
智傑:「咁就快d啦!」
大堅:「呀昇..呀昇快d黎,夜月佢唔得喇!」

我:「夜月,你唔好死啊!」
夜月:「你..你睇下外面,已經有好多喪屍黎緊!快d走啦!唔洗理我!」
我:「但......」
夜月:「快d走啦!唔洗理我架!」
我:「咁再見了!」

我們從防煙門離開,進入防煙門後,我們看見在實驗室內的夜月慘遭分屍。
而我們卻只能坐視不理,因為我們沒有能力對付牠們。
過了沒多久,我們已經到了學校其中一道門的附近。
呀迪:「係時候了!」
我:「好吧!」
然後我將炸彈上搖遠控制裝置,只要我再禁個一字,就會爆炸。

「喂喂喂......」突然有一把聲傳來。

【欲知後事如何,請看下回分解】
回復