樓主: Rayc

[閒聊] 政改方案你點睇

所以你應該投超錯
回復

但我仍然係想起錨...因為如果怕行差踏錯而原地踏步,咁政制點向前?連半步都唔肯踏出,注定失敗啦...

我討厭的只係曾任權,而我係對事不對人!!!
回復

最重要係連功能組別都唔取消,會好死架
回復

功能界別是中華人民共和國的香港和澳門兩各特別行政區內,代表社會各個職業而在特定公職選舉中擁有投票權的分類,是實現間接民主的一種方式。

需要留意的是,在現時的制度下,功能界別的選民除了有少數以個人票為主的組別,例如衛生服務界、教育界及社會福利界之外,其餘主要是包括了團體代表、公司董事或公會代表的團體票選舉模式,而從事該行業的一般僱員則並不具選民資格。因此,大部份功能界別只能代表該行業中的部份(通常是僱主的)聲音,不能全面反映全體從事該行業的市民的意見。

截至2004年,香港共有28個功能界別。根據2004年政府統計數字,功能界別選民數字為19萬2374人。各個功能界別的選民登記資格都不一樣,有些界別作個人投票、有些作團體投票。以會計界為例,根據選舉事務處的說明書,選民資格為香港法例第50章《專業會計師條例》的註冊會計師。成為功能界別選民者,可以參與立法會選舉功能界別議席的投票。

功能组別的設立, 就是防止社會利益一面倒傾向福利主義

就算係號稱民主典範的美國,,也分衆議院和參議院之分,那就是一種平衝. 而功能組別,最重要的功能亦是平衡

功能组別的設立, 就是防止社會利益一面倒傾向福利主義,
下面簡單幾個問題,假如沒有了功能組別的情况下普選,就一定通過.
试想, 那會帶給社会及政府多少問題呢?

1) 全港公屋居民免交租金法案
2) 老人生果金提高至$3000,免費入住安老院
3) 最低工資月薪15,000元, 每周工作五天
4) 私人樓售價不得高過居屋水平20%

看下去好正,如果冇左功能組別(代表僱主),咁得番d打工仔心聲,又是否公平呢?僱主如果承受唔到,最後受害的也是打工仔

以上,部分轉自Yahoo知識+
回復

回復 極神 的帖子

但係結果都係有福利主義~.~傾向哂大商家身上
回復

如果你有能力,自己都可以成為大商家李+x就係表表者

現在都唔係好一面倒吧...

回復

樓接近無皇管,仲唔叫一面倒?
回復

...如果真係冇皇管,咁當時恒基西半山新盤天匯,三十九樓以上即跳到六十樓就唔會咁大迴響...政府又唔會出九招十二式,唔立例係唔想做得太絕,好似我咁你們有時離題我都冇立咩版規啦...只係叫你們唔好離題萬丈,而且都係警告= =指引來
回復

回復 極神 的帖子

很無賴的一句說話(真係你要扣分我都要講),如果政府咁樣講野睇怕革命都有之
政府關照大商家唔係問題,但係政府完全偏向商家既利益,漠視普羅大眾既訴求就唔得LOR,政府既政策應該盡最大努力關照兩邊
此句說話(背後既意思)有兩錯,一:如上所講,政府偏向幫助大商家撈油水,唔理基層市民,係職能失當
二:社會必然存在階級性,所有人點努力都好,都會有高低級分別,能夠升到上大商家階層既人一定少之又少,市民唔可能靠一句[你有能力就可以成為大商家]而享受到佢地應有既待遇
回復

...如果真係冇皇管,咁當時恒基西半山新盤天匯,三十九樓以上即跳到六十樓就唔會咁大迴響...政府又唔會出九招 ...
極神 發表於 2010-6-18 07:23 PM

如果九招十二式係得就唔洗再出招
所有都係取消功能好

回復