查看: 11616|回復: 119

[閒聊] 政改方案你點睇

起錨即支持,超錯即反對
政改方案大致內容:
1.2012特首選委會增加至1200人,
   工商金融界     300人
   專業界             300人
   勞工等界         300人
   立法會等         300人
2.立法會70議員
   功能                 35人
   分區                 35人
如有其他內容,請提供
我覺得超錯
立法會加人,明顯係想更多自己人入局
2012特首選委會加人係因為政府成日拉攏他們,想他們幫佢/扯線公仔
單選投票, 共有 10 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限

一直到唔知起錨系咩黎既路過
起錨是可以吃的嗎?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
事先聲明系轉既
唔關我事既

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
轉(內至某pm盟)

香港實在太.........................................
e個貼放系水區怪怪地~~~~~~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復

一直到唔知起錨系咩黎既路過
起錨是可以吃的嗎?
----------------------------------------------------- ...
tung 發表於 2010-6-14 01:04 PM

起錨即係支持
諗唔到放咩區
麻煩版主幫手,睇下應該係咩區
回復

起錨即係支持
諗唔到放咩區
麻煩版主幫手,睇下應該係咩區
Rayc 發表於 2010-6-14 01:58 PM

支持咩=.=
咩到唔知............................
接近咩到唔知~~(拖
功能組別完完全全唔知系咩...
回復

多左席位係議員互選....主流派勢必坐大??
而且個方案好似同普選拉唔上關係.....
回復

但佢主要係咁-_-
回復

所以唔係起錨係超錯....
回復

我覺得假如2012政改  以及   2017特首普選 呢2個方案真的有如某人所說能夠銜接...我就會支持,但問題係政府係只說不做,要不就拖的組織...寅係好難信得過,所以現在d人先會話反對政改,怕政府空口說白話...而且他們認為政改方案只是小圈子選舉人數的加加減減,並不是真普選/真民主!但係我覺得2012就普選始終太快...因為政府成立不過十五年,如果唔係有阿公幫手,一早倒下了....飲水思源,我們現在飲的水就係祖國的水,基本上我是支持共產黨的!!!

====================================================================================================
在2012年行政長官的產生辦法方面,選舉委員會人數將由八百人增至不超過一千二百人,按均衡參與原則,其中第四界別即立法會、區議會、鄉議局、港區全國人大代表及政協委員,可考慮將新增一百個議席中大部分分配給區議員。

至於2012年立法會產生辦法,政府認為可考慮將立法會議席數目由六十席增至七十席,其中新增的五個議席來自地區直選,五個議席來自區議會功能組別。政府建議五個區議會組別議席及現有一個區議會議席,可考慮全數由民選區議員互選產生,委任區議員不參與。
回復

話說佢講左起錨咁耐....都好似無咩人了解佢個政改會點搞= . =
話說極神所言有所偏差,即使中國政府唔係共產黨做執政黨,都會關照香港~共產黨所做既僅屬本份而已(管理國家,而香港算係中國領土一部分),所以我只能令自己愛國,但不會愛政府(共產黨)
話說佢個立法會議席互選雖然都勉強叫做有普選(或者叫做間選)FEEL,但係似乎對泛民陣營不利??
行政長官產生辦法明顯未夠民主吧??有選舉權既POSITION真係近在眼前遠在天邊....
回復

我覺得假如2012政改  以及   2017特首普選 呢2個方案真的有如某人所說能夠銜接...我就會支持,但問題係政府係 ...
極神 發表於 2010-6-15 10:57 PM

可能真係快左少少,但係現在政府幫住地產商,唔快d,之後就慘啦

回復