樓主: Rayc

[閒聊] 如果你們有投票權,今日去唔去投?

用句難聽既說話講~.~我係唔想再比而家既政府[強姦],所以支持民主~民主萬歲
andyyeung0927 發表於 2010-5-18 07:22 PM

咁又太誇張
回復

人工高就有動力搵工架啦
奸商 發表於 2010-5-18 06:27 PM

最低工資...到時大學生都係最低工資,中七又係最低工資,讀書真係冇咩用,如果最低工資有3字頭就開心喇
回復

回復 32# 極神

兩者係搵工機會既分別
回復

俾我既 我一定唔投啦....拎1e5千m黎搞d咁既野 到頭黎又係選番果班人出黎....咁到底搞呢個野出黎做咩呢?
唔通真係為左向中央.....向donald tsang宣示番hk人要民主....要有一個真正既普選方案???
如果只係為左呢個咁既野既話 倒不如拎呢d錢去改善民生 或者捐去非洲 幫下d人好過啦....
呢1年黎 佢地不但無改善過hk人既生活 不斷為左宣揚要有普選 但又一次又一次係議會中因為講左一d唔應該講既野/做一d唔應該做既野而俾人拉出去 呢d就係為左我地好既 咁我寧願唔投都好過投佢地黎支持佢地既惡行 支持佢地呢班敗類係到搞風搞雨..... (我禁錯制 投錯野.....sor= =)
回復

回復 34# 339122 的帖子

小朋友之見也~
之所以無改變係因為保王黨唔支持(政府根本都係唔支持)
1億5千萬係多~但唔至於影響左救濟窮人~如果要救既政府點都會救!政府方針根本係商家至上!
我雖然識既唔多~但係我聽講其他地方爭取民主既手段更激烈~公民黨同社民連係激進,但有分寸
到最後~係你未了解一切之前唔好武斷發言~人地為大眾爭取民主(有權投票選特首就可以揀個真正為民既特首.咁就有好既福利),你唔了解就唔好出聲就算,咪亂咁鬧人
回復

回復  339122 的帖子

小朋友之見也~
1億5千萬係 ...
andyyeung0927 發表於 2010-6-11 09:15 PM

此所謂大人之見也?

如果真係表達到市民的意願,那1.5億唔算多,但最後只有不足兩成的選民投票,代表什麼?

黃毓民在電台訪問中說過 投票率不足三成
即使當選 都不會就任 其後又估計投票率最少有兩成
但現實516 只有17.1%選民投票...那又代表什麼?

真正的民主理應為大部分的市民所應同的,所憧憬的。為大眾?我見唔到大眾,看見的只有少數...

政府不承認錯誤,社民連不承認失敗...最後只是雞同鴨講,卻同為牲畜
回復

回復  339122 的帖子

小朋友之見也~
1億5千萬係 ...
andyyeung0927 發表於 2010-6-11 09:15 PM

請問 我邊句係鬧人呢 ?係鬧邊個呢? 何謂小朋友之見呢?
極神話1e5黎為市民表達意願係唔多 呢個我同意 但係聽聞d錢係由立法會批嫁bo....一邊就辭職唔做 咁我地一開始選佢地黎做咩呀...俾佢地辭職再用1e5去選番佢地出黎呀?如果次次都係咁 我地等食螞蟻為生啦...

再講 你話我小朋友之見 係咪即係 係到侮辱緊我 係咪係到話緊我重係一個小朋友呀
你話我鬧人ok我無咩所謂 但係你紅色既字都係到鬧緊人囉 你夠唔識我 你憑咩野黎鬧我呀????憑我發既post呀?
你夠唔了解我啦 同你講d野根本就係自相矛盾 自打咀巴.......\./
回復

17.1%係政府自己都唔盡公民義務下算好好
大家小心罵戰
回復

請用較溫和的方式討論問題...小心不要說出有人身攻擊地方的說話,否則作違規論
回復

抱歉用左D比較激既語言~
回應以上問題~少於2成既人投票意思係市民唔支持激進行為~.~唔代表佢地唔支持民主~最明顯不過既例子有民主黨(可以話比公社面黨掩蓋左風頭~不過係近排傾政改好積極的)~

個1億5千萬無論結果選到邊個都係要用既~.~""3字頭既睇法有少少...結果論
我個句野過左火~SORRY~不過嘛~你都太快就鬧人地係敗類LA掛??我覺得事件係雙向既~因為而家政府做得唔多好,對於公社兩黨可以帶來改善既意見又聽而不聞,所以先會用D激進既手段去表達訴求(其實係咪真係好激進呢??我個人唔多覺)

極神版主大人- .  -唔用個你字點稱呼對方??又何謂經常性你你你??
回復