樓主: 幻幻

chem 既問題

其實我睇唔明你地寫乜~"~

brass = 銅+鋅 copper=銅
steel and iron      =鐵+鉻+鎳+鋁
solder and tin ...
幻幻 發表於 2010-2-19 11:32 AM

咁佢地既成分係呢d wo..........咁你都吹佢唔脹嫁啦 唔通你要寫佢係由幾多個原子組合而成咩.....

回7樓 果字係指成分 果字亦有可能係 構造......
回復

根據我英文的程度直譯出來..

What are the compositions of the following alloys?
什麼是以下合金的成分...

[brass and copper, steel and iron, solder and tin, coinage metals and nickel, carat gold and pure gold]
黃銅和銅,鋼和鐵,焊料和錫,硬幣金屬和鎳,24K金和純金
回復

我讀到中6都係而家先知COPPER,IRON,TIN,NICKEL同GOLD係ALLOY呢...
你這位阿SIR係中3畢業出黎的嗎??
回復

幻幻係唔係334?如果係的話就差唔多la= =中四會學埋中六或中七d野

如果唔係就一定係...應該係...band 1...掛
回復

我意思係個阿SIR出錯問題罷- . -
讀到中3,4都唔會話COPPER個D係合金!(根本無讀都知係元素LA)
回復

可能我翻譯錯左英文真係唔係好識
回復

回復 16# 極神

但係根據YAHOO字典可以比出黎既解釋,成分係最正路既諗法~"~
回復

What are the compositions of the following alloys?
[brass and copper, steel and iron, solder and tin, coinage metals and nickel, carat gold and pure gold]

岩岩補完習得閒就上一上水
看見問題 先囧一下
理解不能!
佢俾左5組野你
5組都係 1alloy + 1metal
所佢問你alloy既composition
咁pure metal佢列出黎做咩呢?????

佢拎開d pure metal,條問題仲ok~
但佢放埋一堆pure metal俾你,我就唔明佢想問乜
回復

黄铜的成分主要是铜锌合金,銅是由銅原子組成的
钢和铁都是以铁元素为主要成份的铁碳合金,但是由于碳含量的不同引起铁碳合金在不同温度下所处的状态和结构的变化。
硬币主要为铁,铜钱为铜,镍是一种银白色的铁磁性金属

這點小小的資料應該有點幫助吧 樓主
回復

回復 18# 鋒bstc

所以我讀到中6都唔識答=. ="佢阿SIR要嘛中3畢業要嘛CE AL既CHEM拎U
回復