查看: 5146|回復: 43

[問題] 我想打工呢.........

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
小弟我14歲 )炸
好快就生日,我年初四生日.......2月17
我呢排缺錢缺得有d離譜,我係無零用錢........

我有好多野要買,好像計算機(現在教誤差,0.21除280,沒可能手寫)...錶(我不要10元一隻那種!!!)....手機(3年了....)
總之總之........我快自殺了!!

-----------------------------
香港合法工作年齡是15歲  (就快15歲)
M記請16歲.....(聽人講)
我樓有中國銀行,開簿仔好易

我想係復活節假期搵工做...........(平日星期六都可以)
但係有d咩工作係可以合適我做
除左m記我真係唔知有咩工作
  我都諗住搵PASTIME =)
諗住出尖咀搵 45蚊1粒鐘`
回復

計算機呢d上堂必須品當然係問阿媽拎錢買
回復

好像計算機(有隻新的不使50$,而且有HKCEE認證)...錶(用住手機啦!!!)....手機(我都5年啦....)
回復

=.=你試下去搵d送牛奶  我細細個就做啦  無記錯小學就做到
回復

我都諗住搵PASTIME =)
諗住出尖咀搵 45蚊1粒鐘`
操控自如 發表於 31-1-2010 11:13 PM

正常而d工請16歲 14-15唔做得
回復

手機(我都5年啦....)
極神 發表於 2010-2-1 08:43 PM

果然夠環保
回復

=.=冇計數機又真係...
回復

回4樓
計算機...........唔係起馬都$1xx咩...........
話說我想買50fh  (好像$170~180)
回5樓
15歲以下為童工,僱主請的話即屬犯法,除非有勞工處處長簽署的特許文件,詳參基本法74c第一章(?)
回6樓
14歲都話係童工=犯法

之所以唔請15歲係有原因,因為15歲有好像地方規定左唔比,但係16歲比。e.g.15歲唔可以拎16公斤既重貨物,但係16歲比(如果沒記錯)

----------------------------------
都話我問有d咩工係可以做嫁?
咪離題.....呢個帖係[問題]
回復

屋企缺錢缺到問阿媽都拎唔到-  -?
回復