樓主: 廢柴

[歷史] 中國最衰弱既朝代

關閉 [複製鏈接]
原帖由 andyyeung0927 於 2008-2-5 10:40 PM 發表

咁唐同清點會一樣=.="清邊有呢類皇帝

清朝乾隆中衰= ="你唔知咩??
回復

回復

我諗大家可能誤會左, 甚至連樓主都可能有誤會
單單只講"衰弱", 可能會係以偏概全, 唔夠中肯

每一個朝代都有佢衰弱既時間, 晉如是, 宋如是, 清如是
當每一個朝代面臨佢地最弱既時間, 其實都冇乜分別
如果真正要討論, 應該係中國最衰弱的時代而非中國最衰弱的朝代
一個朝代經歷可以多達800年(例如周朝), 亦可以短至15年(如秦朝)
試問點可以咁樣比較?

另一方面, 俾人打唔代表係衰弱
我地應該諗多少少, 當時中國都算係唔錯, 八國聯軍都滅我地唔到
冇錯, 我承認當時我地係喪權辱國, 淪為外國人既殖民地
試問當年北宋末年兩位皇帝被人捉左導致亡國, 亦都唔算係喪權辱國?
咁燕雲十六州被割去, 又唔算係割地賠款?
其實當時都係外族入侵, 咁同被外國人打有乜分別?

我唔係唔同意大家觀點, 只不過係想大家諗多少少, 諗得深入少少
回復

回復

好多人都話宋同清弱,其實唔可以淨係睇對外既戰果
佢地比外族恰, 好大程度上係因為果陣既外族同以前唔同
反而我覺得整體而言, 元朝係最冇食力既一個
佢的確有個好大既帝國, 但係基本上佢連好似清朝咁搞改革既能力都冇
我覺得元朝既國祚只係靠成吉思汗至忽必烈(基至更早) 所積累既基礎同埋成吉思汗果陣既武力威嚇維持
回復

何為衰弱既定義??
系領土?軍政?民心?定系無能既皇帝?
回復

清朝
(1616年-1911年)

1616年,努尔哈赤建立后金政权。皇太极时,改国号为“清”。清朝入关,建立多民族的统一王朝。清朝承袭明制,继续强化专制中央集权体制,先以南书房掌机要,再以军机处为朝廷中枢;在地方则恢复省的建制,以督、抚管理。清中央还通过各种措施,加强了对今西藏、新疆、蒙古及东北、西南等边疆地区的统治,并在台湾设置府县。康熙、雍正和乾隆时期,清帝国达到鼎盛之日,所谓“康乾盛世”。到嘉庆、道光后,社会危机四起,清封建统治逐渐衰落。

清朝时期,在“更名田”、“摊丁入亩”等政策的刺激下,传统经济达到顶峰,各生产部门技术水平空前提高,商业贸易颇为繁荣。但由于封建体制的压迫,资本主义萌芽只能缓慢增长。

清朝在道光以前,文化成就巨大。产生了王夫之、黄宗羲、顾炎武及戴震等杰出思想家,曹雪芹、吴敬梓、孔尚任及石涛等著名文学艺术家。史学硕果累累,考据学派名家辈出,并出现了《四库全书》等官修大型丛书。科技领域也出现了无数成果,其中建筑成就相当突出。

在乎于大家對衰弱兩字既定義
回復

清朝點都做過全世界最強大的國家 點可以話係最衰弱呢= =
回復