查看: 4492|回復: 57

[歷史] 中國最衰弱既朝代

關閉 [複製鏈接]
回復

幾十年就比人ko-.-
回復

回復

我分一分時間講
清朝到了最後是最衰弱
為什麼呢?
因為當時在外國的國家
怎樣攻打過來也可以打羸它們
即使在以前很弱的日本
也能輕易打中國
回復

回復

日本弱?弱就唔會霸佔亞洲甘多國家拉
回復

回復

衰弱既年代.中國有1 2個係最深刻

例如宋朝第一次俾外族統冶既時代.即宋>元

但係最衰弱點樣說都一定係清朝.....

首先解釋下先.好多人都應該知道中國的科技發展.一向都係世界的領頭.至到去外國發生工業時代

因為外國急速發展.而機中國又好似云起咁.唔進步.而原地不前反退

當第一次鴉片戰爭.英國的戰船打到來中國.中國的軍隊ge反攻唔係用槍械.火藥

係用童子尿.黑狗血.即係倒落人地隻船度.以為人地用緊妖法,當年做ge人仲要係x軍.可見其無知.及低能

英國係中國死於俾中國軍隊殺的人不多.多數死於生病

跟住見到有點人說緊日本點解可以超越中國.又簡界下先

應該好多人都知.中國曾經發生3次ge改革.洋務運動.百日維新.x清新政

3埸都係失敗.原因有好多.政革ge野唔夠全面.高官ge反對.政變etc.

洋務運動只著重發展軍事.不斷去買人地ge武器.機械.但係只有硬件.沒軟件.試諗下一個國家正係識買人地點2手貨又點會進步.

百日維新.因為得罪了高官.太后.結果玩完

x清新政.係慈禧太后ge一埸笑話.只要說出來.完全沒有政革ge決心

咁樣中國唔衰落就奇

我最後悔英法聊軍.唔係攻左入北京.而係捉唔到慈禧太后.令到清朝衰落到如此地法

如果想知多點慈禧太后ge野.可以係度問下我.我識ge會盡量答你

相反日本ge明冶維新係全面好多

起碼唔會發生政變.由皇上親自推動.改革教育.跟住西方的教育制庋.依樣就係中國沒ge軟件!!!

最重要係日本當時係君主立憲.中國仲係由皇上統冶~

甲午戰爭.當年中國最叻ge軍隊.北洋軍隊同日本軍戰爭.結果全軍慘敗

洋務運動正式宣佈玩完~
回復

中國打人必輸,當然清朝啦
回復