樓主: 廢柴

[歷史] 中國最衰弱既朝代

關閉 [複製鏈接]
回復

唔洗講當然系五湖16國最亂,中國被分為20幾個國家......
回復

回復

清朝後來皇帝廢   太后仲唔掂
成班官員貪污   又因為唔想浪費自己兵力唔出戰  攪到成日都輸
回復

原帖由 【銘】 於 2008-1-24 07:43 發表
清朝後來皇帝廢   太后仲唔掂
成班官員貪污   又因為唔想浪費自己兵力唔出戰  攪到成日都輸

唔係唔出戰.清朝對外埸埸戰爭都有出戰.不過次次都係係輸咁解
回復

回復

你有無讀過中史嫁 -.- 北洋艦隊個張戰爭...其實清朝既海軍唔只有北洋艦隊..仲有南洋..閔洋同"愈"洋艦隊(好多字唔識打 -.-v)  因為其他3個艦隊驚戰爭過後   自己既軍力比其他人小而得唔到權力   所以佢地就唔出戰   最後得北洋艦隊打  攪到清朝輸
回復

原帖由 【銘】 於 2008-1-25 13:07 發表
你有無讀過中史嫁 -.- 北洋艦隊個埸戰爭...其實清朝既海軍唔只有北洋艦隊..仲有南洋..閔洋同"愈"洋艦隊(好多字唔識打 -.-v)  因為其他3個艦隊驚戰爭過後   自己既軍力比其他人小而得唔到權力   所以佢地就唔出戰   最 ...

但係你又知唔知.當時北洋艦隊.係全亞洲排緊第1 ge艦隊..全世界第7定8.唔記得左sor/而且佢ge位置又接近朝鮮.同埋佢因為佢係最勁ge艦隊.所以先派佢出戰.最重要係.我覺得在北洋艦隊成立後.中國大部份海軍資源而已投放在北洋艦隊.以至南方各支艦隊根本沒有對外作戰的能力.巳經沒能力北上

甲午戰爭時.南洋艦隊仲做緊國產艦艇為主.之前更被裁減兵員人數.

而閩洋艦隊在中法戰爭受重創後.只餘兩三艘艦艇有作戰能力.粵洋艦隊只有些中小型艦艇.而且新舊艦艇夾雜.不倫不類。甲午戰爭時中國所有有力對日作戰的艦隻都在北洋艦隊中.南方諸艦隊根本無力北上作戰.故成為南方艦隊沒有參戰的主因。

我諗可以解答到樓主ge問題.所以如果南方艦隊上埋去會唔會win.真係見人見智啦

仲有艦艇問題唔係最嚴重.最重要科技.訓練.艦艇.指揮.中國.幾樣都唔夠日本勁

清朝係1875年每年抽400萬兩俾艦隊發展.但係實際上年年都沒收過全數.海軍每年僅得到一半.然後因為北洋艦隊負責保護京師.所以有最多錢發展.

慈禧太后,挪用軍費一千多萬兩本來給北洋艦隊用來購買海軍軍械的金錢,用來修築頤和園.因此北洋艦隊沒有軍費來向列強購買海軍軍械,令北洋艦隊六年內未添一艦.另外,清朝對外的大量賠款,也使北洋艦隊缺乏資金購買軍械.

但係旦本係明冶維新後巳經超越中國好多.日本發射魚雷的遠程絕對超過中國

佢仲要6年沒買過新艦隻.

你應為會唔會因為多左南方班艦隊.而win?

仲有當年中國同日本打ge人數係中國630,000.日本240,000

仲有當年北洋艦隊.用ga野全部外國野.連一件羅絲都要同外國買.砲彈要入口,零件要訂購.牛步般速度向外國訂購砲彈零件.直到威海衛陷落.北洋艦隊的補給還未送到

咁樣唔輸.一係日本傻左.一係中國隻隻船都學左玄武.全部打佢1

咁樣平時點樣訓練?當你訓練ga時候.隻船撞壞左.你長官唔係會支持你.只會罵你曬錢.又要訂0件.咁樣平時疏於訓練.唔輸都好難

有人話中國點炮彈都打唔響.但係甲午海戰祝祝打左5個鐘.咁5個小時發生左咩事?

回復

回復

衰弱既年代清朝
回復