樓主: alex1024

六日危城

係你扭曲咋先生
作一篇野出黎唔想比人轉貼就唔發上網啦,發得上網就預左有人幫佢宣揚既,你應該無咩理由話佢鍾意發又唔想比人宣揚掛 貪得意咩
回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-8-18 09:19 PM 發表
係你扭曲咋先生
作一篇野出黎唔想比人轉貼就唔發上網啦,發得上網就預左有人幫佢宣揚既,你應該無咩理由話佢鍾意發又唔想比人宣揚掛 貪得意咩

閣下的一句說話~
在下看到了香港的明天了~
真令人嘆息……

回復

有你呢句說話,我睇香港遲早無tim啦
另外發貼個個未答你有無問,唔洗咁快諗住告佢喎
回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-8-18 09:24 PM 發表
有你呢句說話,我睇香港遲早無tim啦
另外發貼個個未答你有無問,唔洗咁快諗住告佢喎

何以見得「香港遲早無」~
我就的是事實~
不問自取,跟偷沒有分別~小學也有教啊!

不過閣下跟在下的論點卻是「多人做既野,就係冇問題。」
香港年青一代思想上確是變了~

樓主當然沒有問~
因為原作者已在自己發帖的地方表示不滿了。
回復

無話多人做既野就係無問題
如果係唔鍾意人地轉貼就乾趣唔好發上網 發上網都要聲明,我諗甚至要申請版權,唔係既無咩人會唔轉貼,香港人而家係好野大家分享的
回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-8-18 09:11 PM 發表
全香港轉貼人地故事既次數不下數千萬,你鍾意既告哂轉貼既人囉
仲有,你有無問過香港政府轉貼以上資料未呢:67;

就是這一句,就證明你的論點是「多人做,就冇問題。」
回復

我無暗示無明示佢地無唔岩喎,諗野唔好太過主觀
唔好憑感覺估我諗咩

PS:呢個版好似無版主,要管應該搵tenny

回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-8-18 09:41 PM 發表
如果係唔鍾意人地轉貼就乾趣唔好發上網 發上網都要聲明,我諗甚至要申請版權,唔係既無咩人會唔轉貼,香港人而家係好野大家分享的

你呢d叫幫人宣揚....分享咩??
呢d係盜文.......
盜文就盜文啦你~~~~~~~
唔好話我打橫黎講~依家件事係你唔岩啊~~~~~~~
多人做就冇錯嫁啦??咁多人去殺人放火你唔去?
人地跳樓你又唔去??多人做就唔係犯法...就係岩嫁啦??
你呢d咩觀念啊??依家根本就係你唔岩......
不問自取是為賊也你唔媽有冇教你啊~
我覺得你完全唔配睇呢個作者既文lo~~~
你完全冇尊重過個作者啊~~~~~~
人地唔知原作者係邊個就話唔知亂轉姐~~~~~
你知都唔同作者講...同人講下都唔係阻你好多時間姐??
你知唔知就係有咁多你地d盜文者...搞到愈來愈少好作品啦~
盜人文仲可以咁懶巴閉講埋d歪理!!我好懷疑你呢個人既人格lo~~~~~
網上有你呢d咁既人簡直你恥辱lo~我講野係咁直接嫁啦~
你唔鍾意我冇所謂~我只係講出事實!!
真係愈講愈谷氣~~~都唔知點解會呢d咁無恥既人~

回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-8-18 09:41 PM 發表

如此一來~
閣下又是否認為﹕「不喜給別人看的,就不要出街,即是出街亦要聲明﹕我不喜歡給別人看。」

問題不是原作者不喜歡跟別人分享~
原作者亦接受轉貼。
問題是﹕樓主有沒有先知會原作者

我的論一直就是這個~
我只是想提醒樓主要尊重知識產權

很多時候法例上沒有寫明的並不表代表我們不用去遵守。
法例上沒有寫明一定要孝順父母,那我們就是不用去孝順嗎?

我想~我跟閣下的爭辯係時候到此為止~
你跟我的論點不一樣~
再爭辯下去也沒有意思~
一切看原作者~
如果原作者投訴的話~
希望樓主自重,請把文delete
回復

無咩所謂,我同你慢慢傾
盜文?作者有無申請版權,有既就叫盜文
我唔岩,同你地討論都叫唔岩?
我講過幾多次無話多人做就無錯,而家係你屈緊我囉我唔岩
個個跟住去做既呢個世界會有人咩?
同一樣唔洗講兩次,一次夠了
轉貼個個完全唔係我,我只係同你地討論,所以我應該係對作者抱中性既態度
我知作者係邊個就唔會問個位先生轉貼個個有無問啦
請注意,我從來無發新貼,只回貼,如轉貼令好作少左唔關我事
再再聲明,唔係我盜文,我係無聊同你地討論,我人格非常正常
再再再聲明,轉貼唔係我,我一d都唔無恥,係我轉貼我會認的

多謝你既問題
回復