樓主: 暗流

[歷史] 大家覺得歷史上最太平盛世同最多戰爭係咩朝代

關閉 [複製鏈接]
做咩講講下打仗講左去第二度:67:
中國幾本上都無點太平過:70: 成日打,所以亦都無最多戰爭:70:
回復

唐朝有楊貴妃:100:

I feel 係漢朝岩岩開始時和平

春秋亂  戰國更亂
回復

三國都好亂,跟住魏晉南北又好亂,再遲d五代六國都好亂:100:
回復

原帖由 暗流 於 2007-7-8 12:24 PM 發表
我覺得太平盛世係唐朝啦,因為每個人都係打開門訓覺,都冇人打劫同搶野

最多戰爭就應該係7個國家要充一為1國既春秋時代啦,成日打黎打去,大家咪一樣充一,真係白痴

果個系戰國時代唔系春秋時代﹐唔該..=='
回復

原帖由 主角 於 2007-8-29 09:52 PM 發表

果個系戰國時代唔系春秋時代﹐唔該..=='

睇書係講,係春秋戰國時代,所以我地都錯
回復

回復 15樓 暗流 的帖子

春秋係五個國家既時候,戰國係7個,春秋在前,戰國在後,不可相提並論
回復

回復 16樓 andyyeung0927 的帖子

估唔到人以為春秋戰國係1個時代 我記得係f.1教
回復

回復 17樓 極神 的帖子

呢d野我小學就知啦,講就講叫春秋戰國
但係根本就係兩個時期

春秋時代有5個主要大國:楚,齊,秦,晉,燕(唔知係咪)
戰國就係:齊,楚,燕,韓,趙,魏,秦

暗流肚裡無知識就敢黎拋書包,真係大膽之極
回復

我只係想講下姐,但係我之前睇書真係咁誚架嗎= =
回復

回復 19樓 暗流 的帖子

咁就可能係你理解錯誤或書商出錯
回復