查看: 2581|回復: 23

[閒聊] 香港電視

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

歡迎在此討論或發表意見

個人冇咩組織力,所以睇唔明就算.....

講真,本來在1~2年前我覺得王維基發唔到牌咁就搞笑,他牌都未發,就咁落本,好似某個偽人咁講真係商業決定

但係,一個商業決定的成功同失敗與否,應該由市場去決定,如果他唔夠競爭力,好似當年佳視咁執左,好多人都唔會有咩反應,最多咪睇番無線。

然而,香港政府一向的方針都係小政府,大市場,如果由政府干預,咁仲係商業失敗?

回到現在,竟然只發比另外兩間電視台,有線台起碼都出過聲,因為當年他想開台播世界杯,而另外一個,真係唔知有咩作為過

而家咁樣我個人認為係中共方面想試下香港人的底線,所謂溫水煮蛙,在近年,有的香港人更激進,有的香港人卻也心淡,分化得愈來愈激烈,看著某些人什麼事都吵,吵得多,人會累,更多的人開始變得麻木,所以中共就係想一次又一次挑戰香港人的底線,成功,下次再試,不成功,再試另一樣,直到連外國也覺得香港人無理取鬧(已經成功一半),甚至連香港人自己亦是同樣。(題外話,唔小心扯遠左)

講番正題:電視,仲有幾多人真係會追劇?想想80年代-90年代,當無線同亞視打仗果陣,曾經出左幾多創作人才,由電視出身轉拍電影的明星多不勝數,至今亦有不少成為國際影星,直到2000年後,我們講得出有幾多人係真係比較出名?林峯?

所以,支持現在的香港電視吧。

以上陳腔濫調,都係呃下字數

其實我都唔係幾明唔發牌的原因係咩野,好似政府根本無比出原因,
如果一開頭唔想人地搞,就神咁早列哂D條件出來啦,
等人地賣哂HKBN,又哂左幾億先同人講唔得。
對政府只能表示無奈牙

已經不太鍾意睇電視了,現在D劇集來來去去都係果幾套,
吸引力大大降低,所以始終比較懷念以前D劇集
回復

vbnn20 發表於 2013-10-20 11:05
其實我都唔係幾明唔發牌的原因係咩野,好似政府根本無比出原因,
如果一開頭唔想人地搞,就神咁早列哂D條 ...

我唔會歧視TVB劇,而家都有睇法外風雲(冇記錯上一套好似係追老表,前半部),法劇有d對白,戲味真係幾正,但集集都有幾個位好唔自然。

睇住岳華同鍾景輝果種老行家之間的火藥味真係幾正,仲好睇過黎耀祥果part,但係陳智燊拖低左套劑,之前睇他做誰家,覺得愈做愈好,點知今日睇番,還原基本步,好似做緊舞台劇咁

==============================================================

今日有最新報道:http://news.mingpao.com/20131020/gac3.htm

無論政府或傳統建制派,他們的研判是﹕不會像政改、國教風波般嚴峻,市民是不滿,便讓他們發泄一下吧,有政府中人坦言,今日電視牌照的集會人數不會少,不過多與少也好,相信不會影響行會的決定,而政府可以解釋的亦已說了,王維基和公眾是否接受是另一回事。

睇完以上的報道,作為一個版主,以身作則係應份,所以如果Terry大大或其他版大見到覺得不該請扣我分,但容我說一句:DLLM!!!!!!!!!

政府係人民的代表,97年前我仲細個唔識咩野,但係我相信英國政府都唔會咁樣漠視民意(67之後),而家學哂中共果套,人民只係政府的奴僕,就算係幾千年前,皇帝都知道國以民為本,民為君之上,做到係明君,做唔到就係昏君,而現在......人類只會犯相同的錯誤!!!!!!!!!!!!!!!政府係要做人民所希望的事情,而唔係人民應該順從政府的決定,中國人講左幾千年......下刪一百字......

總結:我要發牌!!!!!!
個天好灰,幾時先有青天?

評分

參與人數 1威望 -2 收起 理由
Tenny -2 我扣分係因為咁耐仲叫錯我個名..

查看全部評分

回復

極神 發表於 2013-10-20 15:23
我唔會歧視TVB劇,而家都有睇法外風雲(冇記錯上一套好似係追老表,前半部),法劇有d對白,戲味真係幾正,但集集 ...

有時tvb d劇都做得唔錯,但係都係十個得1個好看,

政府e家的意思係意見接受,態度照舊
回復

我都係得閑無事先睇, 平時多數睇美劇, D質素差天共地, 而家無線最多就係律師劇, 好似咩時段都有.
回復

手殘……我朋友叫terry,一時習慣左

好少得閒上網追劇,都係聽劇情,好聽就會想看。唯一一套追過的外國劇係日本的spec,講超能力者間的戰鬥,特技同人物性格描寫都好正
回復

極神 發表於 2013-10-23 10:52
手殘……我朋友叫terry,一時習慣左

好少得閒上網追劇,都係聽劇情,好聽就會想看。唯一一套追過的外 ...

咁你識我耐D還是佢呢?
回復

講返件事,有算命師話下年會司法覆核成功而且開台,睇目前形勢,都係靠香港的法律解決件事,唯一問題只係唔知中央已經滲透到香港司法到哪一個階段,而且法院唔知會唔會以行政司法獨立為由......

689同他上面都係只要面,但自己又同時不停丟架......
回復

當年6千蚊就係咁黎,如果夠多人,應該打動到政府
回復

當年姓曾的,現在姓梁的,一個唔認錯但會偷偷地改,而家唔認錯又唔肯轉,政府只會愈來愈赤化
回復