查看: 2257|回復: 27

[閒聊] 校園驗毒計劃討論區

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
見最近咁少人回,就開個討論區討論一下吧!雖然被夫子兄搶先說出我的想法...

在此說一下校園驗毒啦= =話唔定下年會考要討論或作文...

如果反應好的話都會開多幾個討論區講下其他野
我通識科到系要做校園驗毒一口一
回復

不治標 不治本
回復

仲差998次

有排都未到我果區
回復

個人認為成效不大
知道學生吸毒又如何
家長社工老師可以叫停學生吸毒嗎﹖
部分家長知道自己子女吸毒
甚至俾埋錢佢去吸毒
而社工每星期最見見一兩次
作用不大
加上學校社工正系叫d學生有咩事可以同佢講
如果學生真系信得過社工就一早講左
驗唔驗毒都冇關係la
最後老師除了要處理學習上問題外
為應付新高中學制早已忙到得返半條人命
仲邊有時間去理學生吸毒問題仲點會幫到學生呢?
而最有效同直接幫助戎毒的是戎毒所
在戎毒所裡能真正斷絕毒品的聯系
但驗毒的其中一個重要內容是不讓警方知道
即是由社工老師家長處理問題
上文已提及3者在處理方面的問題
由此可見
校園驗毒是一個既不能治標亦不能治本的方法
要是想幫助受毒品侵害的學童
只可用重典
讓他們遠離毒品
回復

校園驗毒根本上就係肺既 整唔整出黎同個現實係無分別既 學生吸毒係無得完全防晒既 佢地搞個咁既野
咪只會令到d老師....社工更加多野做 加上d學生係無一個會信d老師/社工
佢地去見都只係會認為係循例見一見就無野嫁啦

bahu 你都幾多錯字bo= =
回復

強迫驗就有用  有咩人會自願驗毒架  你話免費驗身就可能有
回復

食左都唔會比佢驗喇下話- _-
回復

肯驗既實冇吸  有吸既實唔肯驗
回復

驗毒冇鬼用
知佢有毒癮又點?
關佢入青山咩?