樓主: 飛雲z

[轉貼] 請各位馬來西亞的會員注意

原帖由 seong 於 21-3-2008 21:09 發表
大马人又被警告了,

其實我覺得無倫點睇都係我地錯

拿個比喻, 就好似泰國人( 任何國家都得 )如果黎大馬旅遊, 雖然識得講英文, 但係就偏偏同我地溝通ge時候講一大堆泰文

另外我想講ge就泥個比較敏感, 對香港人比較難開口, 果個就係, 既然tennyy係香港網站, 咁都係香港人ge論壇, 我地馬來西亞人係外來者, 簡單d講, 我地係黎泥度光顧, 唔係移民, 所以都係以香港文化為主

另外請有小小部分ge大馬人發帖ge時候成熟d, 唔好些咩ccccccccc, [表情符號] 等, 好丟我地大馬人ge面
回復

好難怪佢地嘅..
嗰D朋友可能蒲開myforum.
嗰邊想點呃post都得.
冇野做開張貼鬧下人又得.
不過就冇乜有用嘅討論貼..
過黎依邊喺要慢慢適應噶喇..
but 國有國法,家有家規.論壇都有自己嘅規矩.
入得黎就要遵守..
回復

其實我覺得飛雲z開這帖子的意思並不是想警告大馬來的會員或是針對

只是希望可以用一種大家都能明白的語言去交流自己的心得和提出意見

並不是想針對大馬會員

至於有些會員經常回覆一些沒意議的字眼

可能因為會員andyhidy所說 他們之前常去的論壇沒有這止規則

但畢竟每個論壇都有自己的規條 希望大家都能遵守

但是如果你們觸犯這規條 我們管理團隊不可能以你們沒有這習慣而不理會

因為會令到其他會員覺得不公平或他們又會以「沒有這習慣」而「呃post」

就如果我是香港人 我到別國家旅遊的時侯 我犯了當地的法律

是不是我就可以不用受罰?

希望各國的會員都能夠明白 能夠遵守規則

回復

好簡單~
開個馬來西亞貼o米得咯﹐淨系馬來西亞人入去灌﹐o甘o米吾使o甘麻呢麻煩咯

P/S:我系馬來西亞人
回復

大家好!!!!!!^_^哈哈

評分

參與人數 1威望 -5 收起 理由
飛雲z -5 沒有意義的內文。

查看全部評分

回復

對的
最好大家都會明白就不會誤會
回復

我是大马的

我会注意的
我在这里也学了不少广东字
回復

thank you post
回復

我会注意的
我在这里也学了不少广东字
saxon 發表於 2008-7-8 04:08 PM

我都係呀,從小我就識講 廣東話,但係唔識寫 >< 不過今時唔同往日啦
回復

多谢版主的提醒∼
我是大马玩家
回復