查看: 4123|回復: 60

[其他] 詩句改造區

關閉 [複製鏈接]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
大家可以改詩

原句:床前明月光,疑是地上霜。舉頭望明月,低頭思故鄉。

新句:從前明月光,阿婆煲雞湯。阿公落毒藥,全家死清光。

參加者皆有3分。如搞笑者可能獲加5分

每人一星期只能參加一次,過左星期日23:59就已經算係過左1星期
小弟名水中仙人,剛來時默默無聞。後來急起直追,不斷升水滸LV,上希望就等於每日三餐。不過其中慘不忍睹,不斷被爆AC,水滸世道亂七八糟,後來暑假玩番,出左海戰,帶左千軍萬馬落海升LV,最後將自己既心得分享,幾經辛苦咁打左好多篇野,成為見習版主。

PS∼第1個參加有冇額外分

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
極神 + 5 希望國度期待您下一次的分享。

查看全部評分

回復

今日我千里迢迢由大埔出到去旺角,突然風雲色變,下起大雨,我不知所措,幸好有個亭亭玉立的女孩了拿著雨傘走過來,原來是我的夢中情人V女,我知道係時候表白,就泥招破斧沉舟,話佢唔做我女友就淋雨淋死,結果......

我死左

評分

鋒bstc + 5 唔好笑= =

查看全部評分

回復

話說本人大戰真流星橙,首先來一個聲東擊西,令亞橙手足無措。

再用太極拳---白鶴過江,打到他七零八落!!

最後我乘勝追擊,終於凱旋而歸也∼∼∼

評分

鋒bstc + 5 凱旋而歸....你地係邊到打= =?

查看全部評分

回復

返學整天也對着哪些懵然無知的畜生東施效顰,不能反抗只好坐而待斃 ,好惡頂

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
極神 + 3 好像得3個成語= =3分

查看全部評分

回復

一天,暗流被人打到體無完膚
終於佢發覺左好多人都係俾佢串過
且那些人想一射雙雕,連佢既朋友小劍客都想打埋
好彩小劍客挺身而出地保護左暗流
暗流感激不盡,以後有咩野都會搵小劍客出手幫助
最後佢地做左好朋友啦

評分

極神 + 5 希望國度期待您下一次的分享。

查看全部評分

回復

我和x人打
打到佢七孔流血
佢就用五花八門的技打我
令我五臟六腑都出血
跟住
我五體投地問佢:可唔可以放過我,我可以令你榮華富貴!!
佢唉聲歎氣地講:太遲了......
佢用技打到我七零八落
我就死了.......

評分

極神 + 5 故事太散,冇吸引性

查看全部評分

回復

本人海底龍豬,一日翻雲覆雨
失子一名,救子心切
終日海抵撈豬,不務政事
豈知撈得麥兜一名
此豬吃量奇大無比
300斤包一餐
本人封其遇前大豬兜
組成尋人密探組
經過通天幹探
上豬山落兜獲
與豬m大戰300回合
但終不能如願
屈屈而終

評分

極神 + 5 現在轉左做詩句了

查看全部評分

回復

唔好意思

原詩:   《七步詩》 曹植
煮豆燃豆箕,
豆在釜中泣。
本是同根生,
相煎何太急
自創:《七步成龜湯》龜靈糕
紅龜撈綠龜,
龜在煲中泣.
本是同龜生,
相煲何太急.
龜龜相報何時了?
一龜還有一龜鈍
唯待明天新一龜.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
極神 + 2 您的發言非常精彩,請再接再勵。

查看全部評分

回復

原本:春曉
春眠不覺曉
處處問題鳥
夜來風雨聲
花落知多少
(唔知有冇打錯字架)
改後
夏風不知冷
多多心與煩
冬來紛紛雪