查看: 1375|回復: 15

龍之心

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
第一話  異能
一個炎炎夏日,有一個同其他學生一樣既中學生,佢叫木
佢讀書,運動,各方面都係唔得....令佢唔相信天生我才必有用,但係佢一直唔知佢有一樣人地冇既異能
佢從來都係好幸運,其實係有一把聲幫佢先岩.但佢估都估唔到尼個係一個異能
係一日木佢返學既時侯佢撞到同班的一個女同學,正當木相過去時,迷之聲『唔好過去呀,停定』
木因為咁而停一停,突然唔知做咩個油站爆炸.....
如果頭先佢冇停下來佢而家一定去左同神玩緊........而個位女同學都受左重傷,迷之聲『唔好過去』
呀木本能咁話『我咁都唔過去,我仲係人來?』就咁就入左火海救個個女同學
佢一入到去就冇左方向,迷之聲『都叫左你唔好入來嫁啦』
木『我如果唔救佢,我尼一世都唔安樂,就算係死我都要救佢』
迷之聲『好,我就係等你尼一句,我幫你開路』
突然火中出現一條道路,木不加思想就跑就去救出個女同學
出到去就有白車帶佢地去醫院,就係岩岩到左醫院既時侯
迷之聲『頭先你表現出你既仁義之心,都係時侯同你見面啦我』
木『你..你...你係......』
係木眼前出現既係一條龍!!!!!!!!

真係原創嫁,你地回下啦

第二話 生世
木呆左咁望往眼前既龍,木幾乎唔相信眼前既事
龍『做咩咁望我?你傻Q左呀?』
木『你唔好玩啦,一個正常人見到條龍會唔出奇呀!?』
龍『你先唔好玩呀,你係一個正常人咩?你以為正常人會見到我咩?』
木『我唔係正常人?』
龍『又衰多口...算啦話比你知都得,我比你睇D野啦』
突然之間,木眼前出現一道光,木佢本能咁合埋眼,過左秒幾佢先開番眼
佢見到有好多龍係天到飛去地面,地面就有各種動物亂跑,地上動物後面有一只黑色巨大獅子
係龍裙裹有一條大龍,身上有大大小小的刀痕
大獅子咆哮一下,便一個大跳跳上半空和龍激戰
大獅子一直佔下風,直到最後大龍用口咬傷他的腳
突然眼前一閃,畫面就冇左,木呆了二秒才清醒來
龍『你頭先見到既野係係人類仲未出現之前發生的,後來因為有d野使我地龍衰落下來』
木『咁都唔關我事呀,做咩要比我睇』
龍『梗係關你事啦,我由你一出生就保護你,就係因為你有一個使命』
木『使命?咩使命呀?咩使命同龍有關?』
龍『本來龍係天地之首,但係有一日....唔知做咩,只大獅子就行出來話要反對我地d龍,跟後有d動物都跟隨只大獅子,咁就開左戰啦,而家只大獅子復活啦,佢野心想要人龍二界侵占,單溤我地龍既實力不足以抵抗,就以要四出搵人類同我地合作,而我就搵左你』
突然有一只人狼破門而入......

回復

第三話 初戰
龍『大家樂啦,你走先,我頂往佢!』話完人狼便以極快既時間到左龍既前邊,龍也不慢,龍用身體縛著人狼,人狼用平生之力想從龍身中走出來
在出來時抓中了龍幾下,龍因為好痛,而放左力,人狼借機跳出,這時因為人狼塞往了門口,所以木出唔到出病房(這時木在病房),龍『頂,你快D走啦,我唔頂我好耐咋』
木『咁點呀?我又出唔到去,唉,死左死啦』木說完便拿起一張卓子打過去人狼到,人狼用手一擋,卓子便飛開,龍『D咁既野對佢冇用嫁,借你身體用一用』
話完龍就用身體圍著木的身體飛,龍『木,你肯唔肯同我定下戰約?』木『咩戰約呀?是Q旦啦,總之要趕左只野』龍『我月龍今日以龍戰士身分同木定下戰約』
木『你講咩Q呀?』龍怒哮一聲,便從口中射出一條光芒,人狼避唔到,中左這一下重擊,倒地不動但還有氣息,龍用後腿按著人狼,龍『木,過來了結佢』
木『點了結呀?用口咬佢呀=.=』龍『唔好低能啦,行過來』木行左過去之後,龍『你係你心入面林一把你想要既武器』木就合埋左眼,過左一陣木就覺得手多左D野
木便開眼睇下係D咩來,係木手中既係一把很長的劍,這把劍好似十字架,龍『用把劍了結佢』木呆一呆......
回復

又係咁- - - -- - - -------------------------:96:

回復

回復

- , -點解我回果d貼消失得無影無蹤既:76:
回復

咪係lu,我都唔知做咩- -
回復

:91: 係咪比人刪左:67:
回復

冇呀,又係咁

回復

吹到LU,乜到冇LU,個論壇唔知做咩
回復