查看: 1508|回復: 11

[一個切身的經驗] --- 原來鬼係咁樣既

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我由細到大都好鍾意睇鬼故書, 但係就從來都無見過鬼到底係點~_~""
尋日終於都見到了....=.=
我無大病, 亦都無遇到咩意外, 唔知點解無啦啦會睇到另一個世界既野-_-"
以前我係好期待想見下鬼到底係點, 但係經過左尋日, 我真係唔想再見到-.-""....

第一次發現, 係響我學校對開既一條路
果度唔算太靜, 但已經係夜晚黎
我右面前少少有一個人同我一樣都係向前行, 然後我見到前面有一個人向住那個人行
我見佢地就黎迎面碰撞, 但向前行果個人無避開反而直行直過-.-
然後向住那個人行既人忽然好快咁閃開, 閃開果刻, 我見到果個人絕對唔係用腳黎行路
我見到之後有少少呆左, 心諗, 唔通係果o的野..................
跟住, 閃開既果個"人"就繼續向前行, 佢無望到我, 我亦都無再望佢
因為我仲未清楚佢閃開係我眼花定係咩

之後我入學校 (我有返夜校的, 但呢日只係返去搞掂哂退學手續)
都係無乜野, 但係我一入到課室, 我發現我平時坐開既位, 後兩個位置有一個新同學係度
佢係女仔黎, 年紀同我差唔多, 都係睇落20歲到, 著住白色類似one-piece既裙, 個樣係好正常
(學校有新同學唔出奇, 呢個時候仲有人入學的~) 咁我就照舊坐返我平時個位
班上面當時只係得10個同學左右, 阿SIR黎左了, 之後我一個OK FRIEND既男同學都返左黎
佢見到我返左黎就坐過黎我呢面, 之後我同佢講, 後面幾時多左個女同學? (我班, 只係得返3個女仔, 包括我)
之後佢另一另轉面睇, 之後另返過黎, 佢個樣無乜表情
只係好細聲咁同我講: 你都見到佢?!
之後我聽到佢咁講, 我諗左幾秒鐘, 再諗返頭先係街到見到閃開既果個人
之後我慢慢咁問佢, 我話: 你唔好話比我知我後面個女仔唔係黎人
之後我同學UP一UP頭, 話: 無錯

之後我心入面既表情係 ----->>
跟住我同我同學講, 頭先係街度都見到好似係鬼既物體, 再講返佢知隻野係點樣閃開一個人
佢就話: 鬼就係咁樣架喇~ 唔好以為日頭唔會見到, 日頭都會有鬼係街度行黎行去, 只係o向好多人既地方就會少o的
到左夜晚或者係無乜人既地方, 就會有好多, 話時話你點解會見到?!
我唔太識答佢....我就話唔知~
之後佢同我講: 以後如果見到既話記得當睇唔到, 因為你唔搞佢佢唔會搞你, 除非你時運低如果唔係就會有野跟住你~
我仲見過有一個人, 個額頭真係好黑好黑, 好似有火燒咁樣出煙, 但係黑色的, 而且果時有好多隻跟住果個人, 但我都只係當睇唔到

聽完佢咁講, 我就問佢, 你有陰陽眼?!
佢話係, 之後我再問佢, 咁有無試過係學校到見到
佢竟然答我: 周不時架啦, 只係唔講出黎姐, 廢事嚇到人
就係講到呢度, 我同佢一齊見到坐後面果個女仔左去班房外面, 再向右面既方向行左去
之後我同學話, 鬼, 有時係行, 有時係飄~ 總之記住見到既記得當睇唔到, 要分佢係唔係鬼好易
鬼同一般人無乜分別, 佢地真係好似一個人咁, 係一個實體黎, 但係你會見到佢行路好似好唔穩定咁, 而且撞到人會勁快咁閃開
個樣無乜表情咁, 最重要係佢地唔會拎住袋係身, 更加唔會拎住電話黎傾~ 仲有其他你更加易分到, 就係鬼乜野樣都有
成身血呀, 無左隻手呀, 無左個頭既我都見過, 總之當睇唔到就得啦~

之後7點半左右了, 我同佢講拜拜, 因為要落去校務處搵返會計小姐搞退學既野, 之後既唔多講了~
然後我放學, 無再見到鬼, 直到呢家朝早11點, 我都無見到類似鬼既物體

講到呢度都差唔多了, 我唔知點解尋晚無啦啦會見到鬼囉....
唔知陣間夜晚又會唔會再見到-.-""" 我唔希望再見到, 聽完我同學話無左個頭無左隻手咁樣, 已經嚇個半死~_~
我唔想見到-.- 但都幾想知點解我無啦啦會見到鬼 =0=

希望我開完呢個post, 無嚇親你地-.-"...
講完了~o~///
時運低or同佢有緣都會:79:
回復

= =你作姐吓話,我話俾你知呀,人通鬼係2個唔同空間的野,你見到的話,你可能就死= =
回復

真嫁冇吹水,講就講左la,你地信唔估你地的事
回復

我睇左小小就好驚:72:
希望無事啦:70:
你係唔係吹水渣~我真係好驚:72:
我唔睇啦:69:

回復

見到鬼唔等於就死:79: 有緣、時運稍低都會見:77:
回復

原帖由 andyyeung0927 於 2007-5-10 03:06 PM 發表
見到鬼唔等於就死:79: 有緣、時運稍低都會見:77:

邊個同你講時運稍低會見到,我俾人打叫時運稍低,唔通比人打完又會見到= =
回復

:75: :75::84:我沒看過
回復

原帖由 大神 於 2007-5-9 11:12 PM 發表
= =你作姐吓話,我話俾你知呀,人通鬼係2個唔同空間的野,你見到的話,你可能就死= =

大神你睡醒沒阿?雖然鬼同人的確係兩個不同世界的生命体但是如果你時運低的時候就會看到如果女子人品不開朗的話?也會看到《〈〈〈這個是我朋友跟我說的膽識我不太相信種植呢我們人要開朗點:79: :79: :79: 無憂無慮的生活才重要:79: :79:
回復

:67: so scare:70: :70: :70: :70: :70:
回復