樓主: 主角

道士系職業討論區

國師最好  大技定人   單技好快  有得加防
回復

谢谢楼主的详细资料咯。。。。
我个人觉得真人好像比较好。。。
回復

原帖由 ikchunweng 於 2007-8-19 10:31 PM 發表

國師並不像閣下所講的那麼好:
1. 大技是最後的一招技, 估計最快都會353或以上先會推出。實際破壞能力暫不會定論。
2. 單技好快? 我想應該是指袖劍吧! 本人是國師, 8lv加速詠唱, 袖劍比寒冰咒還要慢...這算是快嗎? 再講, 袖劍這技輸出率比較低, 曾試驗6萬魔攻打怪物, 打出袖劍第一段19萬多, 第2段18萬多...我想6萬魔攻打任何道士系技能應該全上限吧。
3. 國師是有鋼鐵之衣加物防, 但在3轉裡, 加物防的職業大有人在...軍人系: 都統/元帥, 俠客系: 隱士/英雄, 書生系: 太尉/御醫...而這幾個職系的加物防技能還會有其他狀態同時加上, 如: 魔防/迴避/命中。 相比起國師的狀態技鋼鐵之衣不是國師較遜嗎?

原帖由 kit89 於 2007-10-14 06:42 PM 發表
谢谢楼主的详细资料咯。。。。
我个人觉得真人好像比较好。。。

真人有什麼好處? 可以加以說明嗎? 本人就覺得, 真人的壞處就有遠遠勝過其他道士系了。

首先, 眾所周知, 道士系的天監無容至疑是升級首選。 天師除闍域外其他技能也必需要點怪, 那首先升級一定會比天監遜色。 另外, 照3轉技能列表看到, 真人3轉的攻擊技多為火屬性, 對於水滸多是火屬人完全佔不到便宜。

最後, 如果是我選舉, 天尊必定是首選。
回復

雖然三個職來講, 天尊比較有優勢, 但係在加技點時, 會遇到魚與熊掌問題, 以我看法是因為天師招需要太多技點, 要學到暗闍(LV1), 需要用30技點, 而MAX天監一招技, 只需要27技點, 但係天師比較有用的招, 個人認為得轟雷及暗闍, 加點時真係有壯士斷臂感覺!
回復

原帖由 ikchunweng 於 2007-8-19 10:31 PM 發表

单技快?不觉得 还有距离超短 不论pk还是升级都是没用
钢铁之衣虽说+防 但只有30% 作用不大
回復

想問下.其實食破甲.如果有迴係咪容易miss點定完全機率事?

破甲大妁要出機耐?

天尊招唱歌8lv同max左分別大嗎?

同埋暴風雪需要+機多lv就夠?

我而機原火max.地震max.怒雷7lv.暴風雪2lv.太極心法max左.8仙4lv.唱歌8lv.

算唔算+錯技?

經常係pk埸死係破甲手上.有方法可以令到安全點嗎?

-_-"因為新玩天尊.所以問題比較多.唔該大家教下小弟
回復

原帖由 mango01 於 2008-1-16 08:02 PM 發表
想問下.其實食破甲.如果有迴係咪容易miss點定完全機率事?
(只可以答你, 唔夠血量..就要高點迴!)

破甲大約要出機耐?
(武憎系討論區幫到你)

天尊招唱歌8lv同max左分別大嗎?
(如果一直用開8lv詠唱, 感覺分別不大)

同埋暴風雪需要+機多lv就夠?
(個人問題, 天監技只著重越高等級越大傷害! 暴風雪max左就6hit, 範圍大概等於max燎原火)

我而機原火max.地震max.怒雷7lv.暴風雪2lv.太極心法max左.8仙4lv.唱歌8lv.
算唔算+錯技?
(點錯技,對於天監/天尊來說, 沒有定律, 再者..1粒回技不太大影響! 但覺得有點奇怪, 照你既技點, 應該還有很多點淨...那些點在那? 本人天尊ac, max地震/燎原火/暴風雪/3lv太極心法/7lv詠唱/1lv八仙[因為未夠修為])

經常係pk埸死係破甲手上.有方法可以令到安全點嗎?
(高血/高迴<<只有這2個方法可以硬拚, 林沖ser玩pk多是在黃權內開始, 只要捉對方心理, 也可避過破甲的一擊先發制人)

-_-"因為新玩天尊.所以問題比較多.唔該大家教下小弟
回復

THZ^^
回復

可以咁講.以目前狀況.國師完全輸晒比天尊.

由於目前3轉技能沒開晒.唔知官方會晤會克意封鎖技能.就好似以前鎖天監技能咁.不過機會都好微.

目前國師比真人還要差.
回復

原帖由 靈無雙 於 2008-2-16 12:21 AM 發表
可以咁講.以目前狀況.國師完全輸晒比天尊.

由於目前3轉技能沒開晒.唔知官方會晤會克意封鎖技能.就好似以前鎖天監技能咁.不過機會都好微.

目前國師比真人還要差.

一招8仙 把职业之间的距离越弄越夸张
袖剑基本上可以说是垃圾
回復