查看: 820|回復: 5

讀心術

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
http://www.mathsking.net/mind.htm
哈哈﹐我已經看穿了﹐答案只會在9,18,27,36,45,54,63,72,81之間而那裡的圖案全部一樣的﹐蠻有心思的游戲
回復

原帖由 主角 於 2007-3-20 03:16 AM 發表
哈哈﹐我已經看穿了﹐答案只會在9,18,27,36,45,54,63,72,81之間而那裡的圖案全部一樣的﹐蠻有心思的游戲

因為將 xy-x-y 就一定係9的倍數, 而當你按一次上面的空格, 下面的圖亦會隨之而變化.

令人有錯覺為何會未卜先知.
回復

屈機既!
全部numbet-去ten digit number同unit digit number一定係9既倍數,佢全部9既倍數個圖都係一樣既!而佢個圖會轉係因為佢次次出既圖都唔一樣!
回復

我都睇得穿啦~不過都幾有心思
回復

設十位為x,個位為y,10x+y就係你想的數,10x+y-x-y就係佢叫你減去既數,就會得出9x呢個答案,由於9x一定係9既倍數,而且所有9既倍數都係同一個樣,而且每次玩完d圖又唔同哂,所以令人覺得係讀心術既錯覺
回復