查看: 744|回復: 9

三十六計

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
【三十六計】

( 本 出 自 中 國 古 代 兵 法 – 計 謀 篇 )

瞞 天 過 海        圍 魏 救 趙        借 刀 殺 人

以 逸 待 勞        趁 火 打 劫        聲 東 擊 西

無 中 生 有        暗 渡 陳 倉        隔 岸 觀 火

笑 裡 藏 刀        李 代 桃 僵        順 手 牽 羊

打 草 驚 蛇        借 屍 還 魂        調 虎 離 山

欲 擒 故 縱        拋 磚 引 玉        擒 賊 擒 王

釜 底 抽 薪        混 水 摸 魚        金 蟬 脫 殼

關 門 捉 賊        遠 交 近 攻        假 道 伐 虢

偷 樑 換 柱        指 桑 罵 槐        假 痴 不 癲

上 屋 抽 梯        樹 上 開 花        反 客 為 主

美 人 計             空 城 計             反 間 計

苦 肉 計             連 環 計             走 為 上

同 謂 之 玄   玄 之 又 玄   眾 妙 之 門

回復 #1 極神 的帖子

死為上計................:00: :00:
回復

你打出來又唔解釋有咩用....
回復

回復 #3 199911 的帖子

呢d野看天份嫁:01:
回復

佢係唔識解:11:
回復

回復 #5 22782470 的帖子

但我看字面就知點解= =唉~無計,我太勁了:01:
回復

我認為 趁 火 打 劫   好好用~我日日用ga
回復

原帖由 極神 於 2007-3-16 06:09 PM 發表
但我看字面就知點解= =唉~無計,我太勁了:01:

=.=
你講到自己咁勁
一睇就知
咁古人寫d兵書都冇用啦
恐怕你只是紙上談兵....
回復

回復 #8 199911 的帖子

= =咩冇用,要他們寫我們先學到ma,唔係點識點明
回復

本人以前看過36計呢本書,但唔記得哂= =

回復