返回列表 發新帖
樓主: Blue_Moon0829

考下你地

關閉 [複製鏈接]
好深:14: :14: ....
回復

原帖由 Blue_Moon0829 於 2007-1-15 03:11 PM 發表
1.一個半徑係係4尺既圓筒面積係幾多呢?

2.如果呢個圓筒係24尺高,甘佢既容量係既多呢?

:85: 你要轉返先得架
計死人咩1米3尺3
1.   4尺=122cm    圓面積=半徑×半徑×3.14     =46735.76cm2
2.   24尺=732cm  圓體積=柱底面積×柱高        =34210576.3cm3
回復

原帖由 Blue_Moon0829 於 2007-1-15 05:53 PM 發表

2.如果呢個圓筒係24尺高,甘佢既容量係既多呢?(唔係體積)

:85: 佢體積幾多未可以容量幾多囉
你想轉返做公升

回復

:88: 幫你計到呀
968732625公升
回復

:49: 但係咩數學黎
甘大架   計數機都爆
如果仲有問題去cc
http://gengwo.mknet.com.tw/food/wine/20.htm
回復

1.   4尺=122cm    圓面積=半徑×半徑×3.14286    =46778.32824cm2
2.   24尺=732cm  圓體積=柱底面積×柱高            =33820731.31752cm3
1公升=1000(cm3)應該係33820.73131752公升  :12: ~5知有冇計錯數:12:

回復

:85: 計到我嘔白抱:85: 又要轉單位:85: 咩數來嫁:75:
:58: 小數點後5位
回復