樓主: Tenny

有東西可以快過光速嗎?

好像快過光速令物件變形,係唔係:10:
回復

那我們人有可能可以回到以前的世界嗎?
回復

有科學家認為只要利用無限長的長柱型中子星可以會我們的光椎倒轉....
可以回到過去
回復

禁地球被黑洞吸左入去...禾地會點(我聽過人講,所有時間會停頓下來)係5係真ga???
回復

原帖由 Tenny 於 2007-1-10 10:00 AM 發表

太空

就算唔燒得一乾二淨,我相信速度唔會帶我地去到其他空間,包括穿梭過去未來...
雖然目前地球科學水平只知道光速最快,唔知道快過光速會產生乜也變化...
但須知道光唔係物質,而係一種能量...
古希臘將天地萬物分為四大元素,分別係水火風土,有如中國既五行即金木水火土.
其中水風土分別代表現在的液體,氣體和固體.而火則代表了能量如光,聲,電等...
速度不過係由一個地方到一個地方既時間,唔輪幾快,只要唔改變方向,都應該只會向前沖
回復

科學家講過如果可以快過光 可以回到巳前:03:
回復

原帖由 Blue_Moon0829 於 2007-2-15 05:36 AM 發表

就算唔燒得一乾二淨,我相信速度唔會帶我地去到其他空間,包括穿梭過去未來...
雖然目前地球科學水平只知道光速最快,唔知道快過光速會產生乜也變化...
但須知道光唔係物質,而係一種能量...

同意:14:
只不過冇人有實質證據證明邊個既講法先係是0岩
d科學家既報告只係一堆又一堆既數字,並唔係答案。
回到過去或者前往未來,個人認為近乎冇可能。
時間同速度可以講係冇掛鉤既。

時間,並唔係用速度來計算的。
回復

原帖由 bob 於 2007-2-15 01:47 PM 發表
科學家講過如果可以快過光 可以回到巳前:03:

有D星球用光速都要好幾十到好幾百年先可以去到...
為佐可以到達呢D地方,科學家逐漸研究更快既交通工具甚至相信總有一天可以超越光速.
甘如果快過光可以回到巳前,甘呢D星球咪冇辦法去到?
回復

原帖由 Kelvincho 於 2007-2-6 10:10 PM 發表
禁地球被黑洞吸左入去...禾地會點(我聽過人講,所有時間會停頓下來)係5係真ga???

好易單
我地死哂
回復

如果能快過光速就能超越時空﹐而有人已經能做到這點﹐那麼他是到未來還是會到過去﹖
回復