查看: 1354|回復: 19

[問題] 功課問題

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
呢條係几何勾股定理問題:已知:在三角形ABC中,AB=13CM,BC=10CM,BC邊上的中線AD=12CM.求證:AB=AC,計到既我叫蕭楊+你分
(得既話)
AB=13CM
BC=10CM
AD=12CM
prove that AB=AC
..................

2   2     2
13+AC=10    (Pyth.thm)
169+AC=100
AC=-69

negative can not be root- -

can you give me the picture of the question?
回復

證明:AD是BC的中線          已知
         所以BD=DC=5CM    中點定義
         5平方+12平方=13平方
         所以三角形ABD是直角三角形     勾股定理的逆定理
         三角形ADC是直角三角形             已証
         所以5平+12平=AC平
          所以AC=13CM                      勾股定理
         所以AB=AC                            等量代換

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
聽•雨•軒boss + 3 以後對家姐好d,同埋1月2日買定禮物去探 ...

查看全部評分

回復

post多d上黎
回復

比幅圖我= =
我睇唔明...
一係你用英文比我.
回復

我唔識整圖,加上呢條係冇圖既
回復

原帖由 gap蕭 於 2006-12-18 07:42 PM 發表
我唔識整圖,加上呢條係冇圖既

咁你轉英文比我睇
回復

我係英文白痴,你叫我點寫
回復

勾股定理的逆定理
中點定義
等量代換

上邊d野都唔明-0-
轉英文thx:00:
回復

同上,我話左我係英文白痴,唔好逼我