查看: 1194|回復: 6

[閒聊] 雨傘運動

講講你的意見睇法

可以唔使講你有冇參加,到時23條成功立法逐個拉就真唔知點算

如果今次唔成功,香港唔係dying,係Dead
單選投票, 共有 3 人參與投票
66.67% (2)
0.00% (0)
0.00% (0)
33.33% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
看頭象見立場
呢個政府太唔公義,今次比政府過關的話,佢以後真係可以唔理民意
回復

Rayc 發表於 2014-10-22 18:34
看頭象見立場
呢個政府太唔公義,今次比政府過關的話,佢以後真係可以唔理民意 ...

其實最多責任真係梁振英,由之前香港電視一男子因素,就知他的底蘊,唐英年果d前高官起碼都跟番外國咁,要推一個政策,起碼跟番個規矩玩,少數服從多數,都知醜,有人上街都會話考慮

現在政府赤化得太快

回復

如果換個個特首,呢件事應該容易處理好多
至少之前既民怨有所減少,出黎既人會少好多
回復

Rayc 發表於 2014-10-26 17:52
如果換個個特首,呢件事應該容易處理好多
至少之前既民怨有所減少,出黎既人會少好多 ...

甚至可能冇人出,因為換個特首,咁個新特首可以乘機頒布新法,我肯定港府民望即刻升返

不過其實真係溫水煮蛙,先係每日150個新移民, 150 x 365 x 10 = 547500, 50年不變就係300萬新移民,再加上開放自由行

唔洗十年後,只是現在所謂班藍絲帶,支持政府的人八成都唔係香港出生, 所謂支持政府的民意就係班"新香港人",而又有d人云亦云咁,聽到果50萬人反佔中,耳濡目染

最唔明點解中央咁支持梁振英,係梁振英only,如果係為特區政府,梁振英一早落左台,唔通係換左三屆特首先換到個地下共產黨員所以唔捨得?定單純面子問題?

回復

我覺得係唔可以比群眾力量壓倒政府,否則反映大陸都可以咁做
回復

Rayc 發表於 2014-11-11 17:42
我覺得係唔可以比群眾力量壓倒政府,否則反映大陸都可以咁做

但係唔比,又話冇人反對,現在個政府,個個都語言偽術,上梁不正嘛

夠膽話就算100萬人上街遊行,仲有600萬人沉默反對(李XX),呢d說話真係廿年前周星馳的戲先講得出
回復