查看: 3168|回復: 13

[問題] 點整

呢個天氣

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
可以係 header.htm 適當位置插入
  1. <p style="padding-bottom: 10px; float: right; line-height: 2.3; text-align: right"><iframe scrolling="no" frameborder="0" width="450px" height="28px" src="https://bbs.tennyy.com/tennyy_wea.php"></iframe></p>
複製代碼
不過有D BUG, 未找到解決方法, 都可以用住先.
回復

Tenny 發表於 2013-6-27 22:36
可以係 header.htm 適當位置插入不過有D BUG, 未找到解決方法, 都可以用住先.

我搵5到 header.htm 既.系邊個file到
回復

y1996322 發表於 2013-6-28 23:43
我搵5到 header.htm 既.系邊個file到

風格檔內既 common\header.htm
回復

Tenny 發表於 2013-6-29 00:45
風格檔內既 common\header.htm

我想問點先可以唔用你個php黎做天氣..?
我見有d人明明係用九巴果個天氣
但係點解條link係自己空間...同埋九巴果個係白底 佢果個可以換做透明?
回復

Wai; 發表於 2013-7-1 14:03
我想問點先可以唔用你個php黎做天氣..?
我見有d人明明係用九巴果個天氣
但係點解條link係自己空間...同埋 ...

其實就唔係用九巴既天氣, 只係拎佢既圖片(因為靚過天文台果D), 資料來源都係天文台.
不過如果要拎天文台既資料, 係要用佢申請架.

http://www.hko.gov.hk/appweb/applinkc.htm

之後佢會有EMAIL通知你.

參考編號: XXXX

S/N: XXXXX

XXX 先生:
香港天文台在此免費授權「申請人」複製或再發放香港天文台網站所載資料(詳見
下列附錄),唯授權受以下條件所限:

下刪百字

回復

Tenny 發表於 2013-7-2 11:51
其實就唔係用九巴既天氣, 只係拎佢既圖片(因為靚過天文台果D), 資料來源都係天文台.
不過如果要拎天文台既 ...

我想問..
點樣可以寫出你果個https://bbs.tennyy.com/tennyy_wea.php
可唔可以教寫埋/比埋?
回復

Wai; 發表於 2013-7-2 16:10
我想問..
點樣可以寫出你果個https://bbs.tennyy.com/tennyy_wea.php
可唔可以教寫埋/比埋? ...

D CODE 係我個FD幫我整, 我都只係加D CSS 落去, PHP 我真係唔掂, 佢之後都冇再攪LU, 未得佢同意費時公開.
回復

Tenny 發表於 2013-7-2 18:01
D CODE 係我個FD幫我整, 我都只係加D CSS 落去, PHP 我真係唔掂, 佢之後都冇再攪LU, 未得佢同意費時公開. ...

可以既話問下啦
回復

Tenny 發表於 2013-7-2 18:01
D CODE 係我個FD幫我整, 我都只係加D CSS 落去, PHP 我真係唔掂, 佢之後都冇再攪LU, 未得佢同意費時公開. ...

咁請問點整到類似首頁咁? (無左今日日期,只係SHOW天氣同埋溫度)
回復