查看: 1883|回復: 8

想知分別

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

下年中四有科企業、會計與財務概論同經濟,但好似差唔多
請問有咩分別?
麻煩各位
經濟系講稀少性/機會成本/資源分配
稀少性:資源(滿足唔到慾望)
機會成本:作出某某選擇需放棄既物品
主要系味發生既事
企業、會計與財務
發生左既事
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
物理/經濟科路過
對企業D野唔多清楚
有錯唔關我事(拖
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
選科?
回復

tung 發表於 2010-12-13 09:55 PM
經濟系講稀少性/機會成本/資源分配
稀少性:資源(滿足唔到慾望)
機會成本:作出某某選擇需放棄既物品

如果讀經濟最好要有咩條件?
回復

Rayc 發表於 2010-12-14 06:06 PM

最好就係1蚊都要計果d人,但係普通人讀都得,只係要記標準答案就得.
但係都要畫下圖,好似畫供給線等

但係會計我覺得煩d,又要畫表,又要記成炸字
不過間間學校都有少許唔同

回復

Rayc 發表於 2010-12-14 06:06 PM

簡而精既人最岩(作文成日比人話太精簡,形容唔多-------->就系表達到就得,字數要求唔多)
------------------自問唔系=.=........但讀到=,=
理解能力(?)
------------------好次科科到系咁上下...
數學到要小小
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
直接問老師重好啦(拖...
回復

咁好似幾適合我
回復

Rayc 發表於 2010-12-15 04:53 PM
咁好似幾適合我

經濟最難都係d選擇題,但係做得多就好easy
回復

好多科難既到系選擇題...
回復

竟然唔係資料分析最難?
回復