樓主: angelliu

想戒港女同毒- -+

但係所有天才都會被人認為係愚蠢的一類
回復

因為天才同蠢才都唔係常人,常人覺得不同於自己的就是怪人,常識規限了很多東西,所以愛因斯坦先會講想像力比知識更重要,正因為有知識,人先會有常識,但常識先會令人井底之蛙,好似幾百年前人類覺得人不可能飛上天空,地球係方型等...

p.s.我奉行中庸之道...想做常人,奈何自己係個天才...(後面那句講笑)
回復

書生多自私
vbnn20 發表於 2010-5-10 10:14 PM

如果係咁,你一定係書生
回復

回VBNN:未聽過牛頓等天才比人當蠢才- . -
回極神:咁天才你PASS CE既機率有幾大先
回RAYC:自私係人類既天性,唔單止要係書生先有
回復

回RAYC:自私係人類既天性 ...
andyyeung0927 發表於 2010-5-11 07:02 PM

那應該是你的問題了
牛頓出生前三個月,他的父親已經去世了。兩年後,他母親改嫁,牛頓便由他的外祖母撫養。到了十二歲,牛頓在舅父的資助下進入皇家中學。可是這時的牛頓並不是個聰明伶俐的孩子,他在學校裡的功課都做得很差,而且身體也不好,性格沉默和愛發白日夢,幾乎沒有出眾之處。他的超人才智竟然是被一個野蠻的同學無理地在他身上踢了一腳而喚醒的!他跟那個同學打架而且打贏了,可是那個霸道的同學在功課下卻遠比牛頓好。於是牛頓便決心發奮,誓要在功課上超越他,結果他不單在皇家中學中名列前茅,十八歲時更進入了劍橋大學的三一學院。
回復

極神......那是過去的了
回復

回RAYC:自私係人類既天性 ...
andyyeung0927 發表於 2010-5-11 07:02 PM

我小學都已經知道天才細個時好多都比人當蠢才...小學中文書有教過...

愛因斯坦喺德國烏爾姆市出世,一年後成家人搬咗去慕尼黑。佢屋企都係猶太人,但係冇入猶太教。佢爸爸本來賣床褥,後來開咗電器舖。

五歲嗰年,佢爸爸送咗個指南針畀佢,佢就發現有啲睇唔到嘅嘢牽引住枝針。後來愛因斯坦話嗰次嘅經驗係佢一生中最有啟發性。雖然佢識砌啲機械模型嚟玩,但係讀書讀得好慢。可能係因為學習障礙病,又或者只係因為怕醜,又或者係因為佢個腦結構特殊。最新嘅理論話愛因斯坦應該係患咗亞氏保加症(Asperger's Syndrome),係自閉症嘅一種。因為當時呢個病未畀人發現,佢父母重以為佢係低能
愛因斯坦話自己之所以諗得出相對論,正係因為細個時學嘢慢,遲過其他小朋友開始思索時空,到嗰陣思想已經比較成熟。
回復

=_=我地受唔到壓力,所以變唔到天才
回復

=_=我地受唔到壓力,所以變唔到天才
vbnn20 發表於 2010-5-11 11:16 PM

係你一個受唔到姐
回復

一來嘛,我唔係讀歷史
二黎,我個人認為天才似怪人多過蠢才,以而家既標準就更唔似...白痴好易睇得出

天才係天生既,唔係話你做D咩就可以係~就如同本人係化學方面既優秀同語文方面既失敗一樣,做D咩都無得改
回復