查看: 3080|回復: 6

為何一定要限制初級會員瀏覽部份資料?

關閉 [複製鏈接]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

我記得我由玩水滸果一日起我就已經黎到希望國度,

那時仲未有論壇係度...第一次黎到依度已經令我眼前一亮,

一隻online game竟然有人咁有心整左一個咁詳盡既網站,

但係今日黎到真係令我好失望。

竟然有大部份資料唔俾瀏覽, 仲要強迫人地玩論壇。

限制積分仲要係100 咁高.....

我覺得你地咁樣好自私.... 點解唔可以大方d ?

你既然咁有心整左個網站出黎, 唔係應該比多d人見到你既心血咩?

就好似依加BT技術 咁流行一樣, 我用電影做一個例子,

有人放電影粒seed 出黎, 佢自己都冇得益, 不過佢只係想有更多人欣賞, 同埋佢地係無私奉獻

你地有冇諗過一個新手入到黎貴站, 連基本想睇下水滸既技能係點都唔得, 更何況停留在貴站?

我覺得你地冇左一種無私精神囉,

我岩岩睇左依個POST: https://bbs.tennyy.com/viewthread.php?tid=27291

我見壇主既說話真係令我大為不解,

有人提出個瀏覽積分太高, 如再唔調整就唔會再黎貴壇,

壇主回應時竟有" 你黎唔黎都冇所謂啦, 冇人迫你黎" 之意。

我真係對你對個站好失望

對與錯真是不能就這樣說的.
因為這論壇和資料站成了強烈對比,1個很多人上,1個少得可憐
而且因為某點人一下就「ctrl+c」再到別的論壇「ctrl+p」這樣就把論壇的資料拿走了
所以因為以上種種原因,和壇主的某點原因,所以才要100積分。
100積分應該不算多吧,只發100帖真的很難嗎?
回復

你可以自己開一個,可以給自己看,自己set規則,免費給人看!我真對你好有期望!
回復

你可以自己開一個,可以給自己看,自己set規則,免費給人看!我真對你好有期望!
saxon 發表於 2009-10-30 07:00 AM

只有壇主才這樣傻會開1個這樣的論壇,所以對他很敬重。
回復

你既然這麼自私, 我無話可說。
你做人既然是要這樣, 我亦無話可說。
我只不過說說我個意見而已。
你試試上某大陸論壇, 看看人家的分享區, 看看人家的無私精神。
你們竟這樣的精神都無, 枉為中國人。

論壇少人上, 那是你們宣傳的問題, 不關那個資料站的事, 別推卸責任到人家。
身為壇主的竟然說出這樣令我驚訝的事,, 資料站少人上就會引至論壇少人上?
那你們就只會限定初級會員才可瀏覽來迫使別人進入論壇嗎???
你們不一定要以水滸作為主題的吧, 宣傳論壇的手法, 為什麼還要人家教你?
"別人偷你的資料, 代表你的資料真的做得十分好"
這種想法, 連一個小學生初初做網頁時就已經知道了。
那是阻止不了的, 難道翻版電影終有一日會消失嗎?

你們堅決是要這麼自私,
你們堅決要認為有付出心血, 就有回報,
那麼我無話可說, 亦沒有人能改變你們,
的確, 資料是你們所出, 你們亦有權限制誰可看。
只是會令更多我這些熱愛上網的人感到失望。
你看看這個貼子的回應:https://bbs.tennyy.com/viewthread.php?tid=27291
那麼多人表達不滿, 壇主及版主卻只是一再強調:
那些資料是我很辛苦整理的 , 100積分是很易拿到的。
你們這樣做只會使人流一直減少······一羣老手離開論壇後,便沒有新手進駐了。
回復

請原諒版主門的率直.

---------------------------------

所有東西都是相對的, 我只相信有付出必有收獲.

正如樓主所說, 由第一日玩水滸既時間已經來這裡, 都已經有3年吧, 何況你在這裡註冊都已經3年.

為何100分這麼難得到? 很多人都說根本沒有問題, 不知道問甚麼? 我相信玩一隻網上遊戲根本沒有可能沒有問題.

就算不是問東西, 也可以幫助新手, 解答他們的問題, 又或者交易東西的貼子都可以.

很多人只識埋怨, 作為會員, 他們當然想不勞而獲, 但作為管理人員, 都只是想為為本網站好.

水滸正進入沒落的階段, 我都不知道還有多久時間會消失? 新手應該少之又少, 老手亦續漸離開...

可能呢個限制的終結都已經不遠了.......
回復

5# apple0032

第一句說您無話可說,可是說得比我還長!
隨便您怎樣! 不過,你犯規,我照樣扣分。
您竟然知道某大陸的論壇很好,可是不知道灌水是不對的
回復