查看: 1106|回復: 7

[問題] 問下大家個msn有無強制更新

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
有d人話更新完個msn用唔到 打唔到中文 好多問題
唔知有無人有而d問題
但唔更新又用唔到msn=.=點算好
學速成啦....
回復

學速成啦....
鋒bstc 發表於 2009-9-16 11:17 PM

馬沙渣高達?
回復

學速成啦....
鋒bstc 發表於 16-9-2009 11:17 PM

=.=打唔到字呀  搵到辦法啦

[MSN] 更新MSN 9.0卻無法使用輸入法
最近更新了MSN 9.0(被M$半強迫方式要求更新)..
結果卻出現了無法使用輸入法打中文字的情況...冏~~
為什麼會這樣?
MSN可以分為連絡人清單視窗及對話視窗..
當兩個視窗同時存在時..
可以在對話視窗使用輸入法打中文字..
若連絡人清單視窗縮小到工具列時...
便無法在對話視窗使用輸入法打中文字但仍可以打英文..
上網找了資料..才知道到原來是MSN 9.0的設定有問題..

解決方式如下:
先將MSN關閉(整個MSN關掉,不是隱藏在常駐程式區)
接下來找到MSN 9.0的執行檔,
路徑-C:\Program Files\Windows Live\Messenger
找到 msnmsgr.exe這檔案,
點選滑鼠右鍵選擇【內容】,
選擇上方標籤【相容性】,
將 "輸入設定" 中的 【關閉這個應用程式的進階文字服務】打勾。
再重新啟動MSN便沒有輸入法不能用的問題了。
回復

4# 奸商

除左恭喜之外都唔知講咩好
回復

=.=打唔到字呀  搵到辦法啦

[MSN] 更新MSN 9.0卻無法使用輸入法
最近更新了MSN 9.0(被M$半強迫方式要求更新)..
結果卻出現了無法使用輸入法打中文字的情況...冏~~
為什麼會這樣?
MSN可以分為連絡人清單視窗 ...
奸商 發表於 2009-9-16 11:32 PM

識你咁耐你次次打唔到字都係關你既九方事
回復

識你咁耐你次次打唔到字都係關你既九方事
鋒bstc 發表於 17-9-2009 06:48 PM

唔係得九方打唔到 係打唔到中文
回復

上網人地話會 ~@@
但係我又未有喎@@
回復