查看: 664|回復: 3

[閒聊] 俗語由來 - 好鬼得意架..........

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
俗語由來

"放飛機" 由來
何為放飛機呢?話說舊香港。有一日,就要上演飛機飛行。香港有史以來第一次有飛機
睇!仲要部水上飛機添!全香港萬眾期待:有人要放飛機睇啊!第一日到來,因為打
風,得開,眾人失望而歸;第二日,天朗氣清,各人以為有睇,點知個飛機師病,要推
到第三日。而第三日呢,到部機個引擎出事,修理唔到。跟住就──bye bye喇!所以
人就用放飛機形容講去做,又唔做人行為!

"巴閉"由來
"巴閉"來自廣洲話,好耐好耐以前系學習自印度話,漢朝既時候廣洲已經同東南亞及中
東等國家人民做生意, D 印度商人好鬼嘈,成日叫:"BAP RE, BAP RE!",呢句意思"
我的天呀!",於是廣洲人就學地講 ,講下講下就變成今日"巴閉"喇!

"混吉" 既由來
原來系因為以前既小型飯店,只要你去幫襯就會免費奉送一碗清湯,飯店每日所售雞鴨
鵝豬牛肉,都用呢一鍋水整熟既,所以湯入面有肉味,然後落一堆味精,就系一碗清湯
啦!因為系清湯,所以入面乜料都無,即系空空如也,香港人覺得"空"等於" 兇",所
以就改成"吉",所以碗湯就叫做"吉水"。
當時,有好多窮人,入到飯店,一坐低,伙記就摞一碗 "吉水",D 窮人一口氣飲完,
靜雞雞就走左去,因為呢碗湯系免費,所以飯店唔可以捉,所以伙記就叫呢種混騙行為
叫做"混吉"!

"杯葛" 的由來
其實,"杯葛" 是英文 BOYCOTT 的譯音,意思即系"反抗和抵制",唔講你唔知,此
BOYCOTT 原來系一個人名,全名叫做 Charles Cunningham Boycott,生於1832年,死
於1897年,系北愛爾蘭一個惡漢,專替貴族大地主等收租,手段兇殘,專逼害那些窮困
的佃戶,一遇到錢交租,就會諸多逼害。於是,呢班佃戶一呼百應,聯合起來對付逼害
者。杯葛打唔過地,惟有落荒而逃,自始面目無光,備受困擾痛苦而死。愛爾蘭佃戶今
次打勝仗,轟動一時,影響很大。此後但凡抵制或斷絕關系,成為政治經濟鬥爭手段,
就以此位愛爾蘭收租佬的姓氏命名,叫做"杯葛"也。

"大耳窿" 由來
原來開阜初,香港洋人印(度)人大集會,而放貴利的多數系"白頭摩羅",這些"摩羅
差"戴白頭巾,所以人人都叫地做"白頭摩羅"。白頭摩羅扮相古怪,愛戴一只大如銅元
的耳環,所以耳朵要穿個耳洞,港人覺得可憎,稱他們為"大耳窿"。不過,還有一個說
法,當時放貴利,都是放小額款項如三幾角錢,給勞苦大眾,為使人們知到他們有錢
借,便把一個銀元塞在耳朵的耳窿,作為記號,令人認得。

"一蚊雞" 由來
原來我地所講"一蚊雞"系與塘西風月扯上關系;話說去塘西召妓,初步手續先寫一張"
花紙",而格式亦有一定,先寫自己名號(以幾多自稱),中間寫妓女名字,最後一行寫
妓院名稱。寫好之後,便交由酒樓雜役帶去妓院,那些阿姑接到"花紙",便應召"出局
"。妓女每次局票收一元,而省港人士向來稱妓女為"雞",既然一元召得一"雞",後來
就索性稱一元做 "一蚊雞"。順帶一提,這一元只是陪酒談笑而已,屬"體面上"的手
續,如果飲客要有更進一步的行動,還要花很多很多錢,這"一蚊雞 "只系美夢開始!

"十三點" 由來
"十三點"是上海市井俚語,因為解放之後大量上海人南移,才變成趣怪廣州話。"十三
點"初時意謂"敲亂鐘",原來舊時的時鐘,每逢一小時便報時一次,例如下午四時,鐘
擺便會敲響四下,五點敲五下,至多系十二點,也不過敲十二下,但居然敲出十三響,
唔通有十三點不咩?當然系出問題,正如俗語所講癲癲地!所以,十三點就系代表人既
性格癲癲地。

"丫嗚" 由來
有好長一段時間,廣東人已遺忘"丫嗚 "這俗語,不過,大約是一九八五年林子祥所唱
的《丫嗚婆》,重新使"丫嗚 "流行了一陣子。 "丫嗚婆",醜怪女人,因為"丫嗚"本身
已經系怪物,而"丫嗚婆"當然系好極有限。其實,以前有個漢朝大將軍叫做劉胡,因為
皮膚坳黑,所以叫呢個將軍做"坳胡"蠻人非常害怕大將軍之武功,每遇小兒扭計哭啼,
就索性拿這個惡人來嚇孩子們:"劉胡來啦!" "坳胡來啦!" "丫胡婆來啦!"... "丫
胡公來啦!" 由此可見,"丫嗚"不算系甚麼怪物,只是個貌醜的黑炭頭將軍,後來才渲
染成為鬼怪!

"捉黃腳雞" 由來
原來呢個搞笑俗語系出自廣東的農村,農民養雞,專養雌雞而唔中意養雄雞,因為雌雞
可以生雞蛋,所以價錢不錯。所以如果要拜神,當然先□雄雞黎拜,點捉雄雞?農民先
將谷撒在門外,群雞就會"雞腳"食谷,當班雌雞食緊谷時候,班雄雞就"色心起"!懶得
去食谷,一撲就撲上雌雞背上,交配......
呢個時候,正系捉雄雞的最好時候,那色鬼當時並無防范,農民捉住它的雞腳,就得
啦!雄雞的雙腳呈深蛋黃色
真係好得意...
係賣真架??
回復

咁都想到,勁:05:
回復

原黎唔係真架......
回復