查看: 772|回復: 9

[原創] "gap"的由來(無人身攻擊成份)

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
gap is 指地鐵與月台間的空隙.
後泛指代溝或跟不上潮流的人.
因為蕭楊實在太gap~=0=只係識打國語拼音...唔多識倉頡同速成~
所以後人為了紀念這位前輩~^_^
就贈她一個"gap蕭"的稱號:00:
稱號格式是:g+a+p+姓氏.....

P.S 希望各位教我打倉頡~要考試架=.=
十=十
手=手
田=口
心=心
一=一

教住你咁多先=.=
回復

原帖由 jacky20041995 於 2006-9-12 11:05 AM 發表
十=十
手=手
田=口
心=心
一=一

教住你咁多先=.=

你教得咁少又咁無謂既...(好求其)

我就唔同呢...(我不嬲都係用開倉頡打字...)

先教你普通字....

一般既字都係由左右或者上下所組成既....

左/上 取 二碼(最多)  *** 如果多於2碼: 取第一與最尾的碼

右/下 取 三碼(最多) *** 如果多於3碼: 取第一, 中間及最尾的碼

例如:

1) 的 ==> 竹日(左)  心戈(右)

2) 你 ==> 人(左) 弓火(右)

3) 盛 ==> 戈尸(左) 月廿(右)

教住咁多先啦:07:

回復

點為止"中間"?:04:
回復

中間即係好似 : 辦 ← 字既中間果個力字
回復

- -考下你”gag”字點
回復

原帖由 calvinchan1993 於 2006-9-12 17:16 發表
- -考下你”gag”字點

Gag-English-Noun-A joke or other mischievous prankGag 係英文名詞,意思係「笑話」或者係「惡作劇玩笑」,後來經簡化變左gag。:loveliness:
回復

原帖由 lilf3344 於 2006-9-12 05:09 PM 發表
中間即係好似 : 辦 ← 字既中間果個力字

呢個係另一個字型: 由左中右 或 上中下 組成的字

例如: 這個字

辦= 卜十(左) 大尸(中) 十(右)

左/上 取頭尾二碼
中 取頭尾二碼
右 取最尾碼

一個倉頡字 最多五碼
回復

甘....我想問d"l連體字"點打?^_^
回復

其實連體字呢....

要自己拆字, 都有d麻煩...

睇下你領唔領悟到...

例如:

妻 = 十中女

(一時諗唔起有咩連體字tim~)

================================

仲有一類係: 難字碼(x)

這類字是較難, 亦都可以說是易 :42:

難 在於 唔知幾時用到;

易 在於 唔太多字用到;

***注意: 難 不是 難 字碼, 是 廿人人土

大致上如下:

龜 = 弓難山

鹿 = 戈難心

慶 = 戈難水

臼 = 竹難 --> 舅 = 竹難田大尸

齊 = 卜難 --> 齋 = 卜難火

肅 = 中難 --> 簫 = 竹中難