查看: 1506|回復: 11

[閒聊] 今日去左考國語=0=

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
鬼道中文=0=勁極有限

因為國語系計一科外語    入大學要用的   所以小弟就去考   國語六階(skip左四階五階了)

早上系筆試    一堆無聊選擇題   無聊聽力  有兩篇無聊作文

長D果篇  個題目系  一個風雨交加的下午

我就寫左  一個風雨交加的下午,測緊驗,做曬好耐,老師又唔比早走,好悶,於是就系度倚樓聽風雨∼下有金句:

樹欲靜而風不止  吾欲去而師不准

之後就用呢首如夢令黎結尾:
常記測驗下午,細聽雨泣風訴。掩卷欲離時,老師偏要攔路。何苦?何苦?試題太沒深度。

無計= =之前一排,阿蕭鳴為左加中文分,竟然要小弟幫距對聯,就甘將我d中文屈曬出黎=0=
即場作詩!太爽!太爽了!!

下午系分組辯論,我地三個人一組,抽到個題目系“作弊系人生既一部分,老師唔應該罰。”

哇真系超正,我地三條友即時決定行惡搞路線,學曬中央電視臺甘報導,從學校作弊講到去毒奶粉∼真系=3=我無左武功仲有口才,都唔算太失敗姐∼∼∼

總之今日真系好好玩= =乜鬼六階統考 唉 易過借火喇
1# 聽•雨•軒boss

我都唔知你識國語添....
回復

個題目好啊,不過有沒有反方??
回復

3# 極神

小弟乃反方也
回復

國語唔算太難   肯學的話@@"
點解你中文咁勁-______-  我好驚ce肥中文呢@@
回復

在下...
日語比較在行
回復

=     =日文太複雜啦
淨係識聽最基本果D= =
回復

=     =日文太複雜啦
淨係識聽最基本果D= =
hoyin2121 發表於 2009-2-23 06:45 PM

50個羅馬音發音
平假同片假+漢字
易過英文好多
學左你會覺得英文都升華埋
回復

任何中國人去到外國都係中文既神ma∼
回復

我只識英文
回復