查看: 992|回復: 9

善與惡 序

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
善與惡 序
我現在寫的時關於事時:政治:同埋加插少量搞笑科幻小說
是在我聖誕節發燒留在家的無聊想出來的故事
還要我書面語好差好難寫架
現在寫關於主角[炎]的前半生

發生左太陽就消失前幾百年,人類只知就滅亡,所以專門研究想人類下一代變化成(英雄)
地球八成的科學家都研究點可以令人類進化的藥.
  一個小康之家雙親都時科學家埋頭苦干研究令人進化的藥,這個家還有一個11歲的熱血
少年炎同埋他的愛犬.有一天早上一樣二位大人衝衝忙忙的返回公司研究新藥留下個一少年在家,
這天小子發覺自己發燒,回想可能昨晚打線上遊戲時著了涼,只好死死氣爬回床上去睡,
睡醒了發覺高燒沒有退的跡象,只好找找有沒有藥可以食,找了一會在父母的工作室看到一排藥,
心想可能爸爸昨日同我一樣為左工作染了傷風,二話不說就入了房間拿了兩粒藥丸入廚房倒水
來食藥,食完藥又回床上睡.睡來睡去都是睡不好高燒還好像嚴重了,再拿兩粒藥丸食,都是睡不好
眼看只留下兩粒不如食埋啦.食完了好像睡得好好,一睡就就到晚上了,精神十分好,可以跳來跳去
一出客廳他的愛犬見他有如見鬼一樣吠過不停,他的狗只會看見陌生人都會吠得這麼厲害,一想
捉住它時,眼見手上包住了一些赤紅紅的火炎,這時即時衝到廁所裹想用水救熄它,一入廁所心都
寒了幾寒,在鏡上看見不是手,是全身都包住火炎的自己.只有右手大母指手指頭同小小的腰間沒有火,即刻囧!
  回頭一望,他的家人回來了,兩位邊抄鬧邊進入屋.看見小狗嚇得像個毛毛球一樣,手腳頭都不見了.
爸爸就大叫幾聲:炎 炎 你又打隻狗呀?快d出黎
一出黎只聽見媽媽大叫救命呀 救命呀.......不久爸爸就大大力打了一下媽媽的頭說:救咩命呀..救火呀.
炎回答一句:都救不熄的,我用過好多辦法啦,這樣火好似燒不了物件,二人同聲地回答:係喎都唔熱既
爸爸又說:你係到搞咩呀.搞出火黎既? 炎:我發燒嗎未食藥訓覺囉,訓醒就係甘.
二人聽完二話不說短跑最快的速度衝入工作室.大叫一聲:大鑊...........
炎跟隨他們的尾來到工作室:做咩呀,果d唔係退燒藥咩,爸爸心情十分亂:呢d係令人發揮力量的藥,
但看見你正明我們成功了,仲有餘下d藥呢?炎鬼鬼祟祟地在門後:食完了,沒有餘的藥.
爸爸氣憤:你傻架..退燒藥一下食六粒,咩人都死啦,好彩不是退燒藥,媽媽我地研究解藥啦
媽媽無氣的答:藥都無囉,邊到黎解藥,果d係試驗品,不會有其它.
爸爸媽媽只好夜深送炎到研究所裹.......

見係咁慘冇人,就等我做第1個回啦 講下笑
真係幾好睇wo,不過主人換左樣,d狗一樣認得佢地架
回復

好文雅唔多似我
回復

不過我都好服你有咁多勇氣.....我就冇啦
回復

我搵燒羊幫我轉返做書面語架o咀佢話係囧!<---如果我仲讀緊書比呀sir鬧到訓街
回復

訓街<-----改左做書面語啦wo
其實我仲讀緊書
回復

真係唔識o咀書面語用咩字 你識唔識
回復

識分解d咁啦.....
仆到在街上果d lo....
係到冇開帖上限真係好
回復

原帖由 vbnn20 於 2008-12-26 03:26 PM 發表
識分解d咁啦.....
仆到在街上果d lo....
係到冇開帖上限真係好

=.=你甘講o咀未寫 咀部形成空洞型
回復

睇黎你仲勁過我,,,,,真係人外有人,天外外有天
回復