查看: 929|回復: 4

[轉貼] 搞GAP定搞GAG

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
看到Tenny提到搞GAP (https://bbs.tennyy.com/viewthrea ... uid=21097#pid227148)觉得不大明白,于是去找,结果找到以下一段话,和大家分享下:
--------------------------------------------------------
其實想打呢篇野十分耐,只係一直唔得閒=口=

而家無論嚮學校、街上又或者上去睇人天空都可以見到有唔少人講/打話搞GAP,上至大過我好多又讀書多過我既人下至我校低FORM都不停搞GAP!!!!

本人有感社會風化敗壞,加上對搞爛GAG既熱血令我容忍唔到D人當街搞爛GAP,所以決定打出黎,可能唔多人見到,但希望可以有效糾正部份人亂咁搞GAP既惡習! 要知道成日大庭廣眾咁搞GAP係一樣倒其不雅既行為!

GAG,音大致同GAT,可能由於其發音同GAP類似而被誤傳,首先,根據YAHOO!字典所查得,以下係GAG同GAP既正解↓

GAG               
n.[C]
1. 塞口物,口銜            
2. 言論箝制
3. 【口】插科打諢,玩笑

GAP
n.[C]
1. 豁口,裂口,缺口[(+in)]
2. 峽谷;山口
3. 間斷;間隔;(知識等的)空白[(+in)]
4. (雙翼飛機的)翼隔
5. 分歧,隔閡;差距[(+between)]

由此可見,講笑既時候話自己搞GAP,根本係一個錯誤既詞語!!!!!

同時,而家搞爛GAG之人極為普遍(包括我XD),其他人通常都會亮不吝嗇地指出搞GAG之人既爛,但係如果出現"GAP"既語誤,話人"爛GAP",就係一個極為不尊敬他人既行為!
要知道人身上既GAP計埋口最多都係得兩三處,話人條GAP爛佐,無論係邊條GAP爛都係極慘架嘛,又唔係有暗病XD
如果人地真係因為暗病而爛佐GAP,咁你就更加唔應該將人地既私癮周街講,好慘架嘛=V=

再黎就係D人成日自稱自己搞爛GAP既問題
拿,你搞唔搞GAP基本上係你既個人私事,但係身為一個有良心既人,我會建議各位唔好再搞爛GAP!
會引成爛GAP,除佐有可能係因為先天既不幸外,更多係因為後天暗病所致,明知條GAP係爛既,你仲去搞!?
就算搞既GAP唔係爛GAP,都希望大家唔好再當街搞GAP,對於唔想睇既人黎講閣下既行為十分無禮!

搞GAG,係一種有益身心健全發展既良好運動XD
希望睇完篇野之後各位可以搞少D GAP,搞多D GAG  XDD
--------------------------------------------------------------------------------------
當大眾認為那樣東西是對的,那東西就是對
回復

搞爛GAP都好大濟o下
回復

回覆 1樓 slchai 的帖子

打錯字姐, 而家係咪玩針對先?
回復

回覆 4樓 Tenny 的帖子

哇我没有,是真的不明白这个名词所以去找,结果有所发现拿来分享下而已。你又再搞GAG???
回復