查看: 3433|回復: 64

[其他] 短篇故事一篇

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
從前有條仔....
鍾意左個女仔.........
女仔全家都好歧視大陸人......條仔系大陸的....
女仔都好多次系距面前講:我最憎大陸人架啦.....
條仔都唔介意.....都系好鍾意距.....個個禮拜陪距去學樂理.....
有次條仔發燒....又落雨....冇帶傘....距都堅持陪女仔去...
女仔有想過去英國留學.......
果陣條仔沉迷打機....仲話開個幫  比佢做副幫主....
暑假......女仔終於應承跟男仔反鄉下玩幾日.....
果晚訓系床度....距地不斷系度講d勁膠既笑話.....成晚冇訓....
反到去之後,女仔變得好奇怪.....男仔開頭都無覺
3個月後女仔生日......男仔一放學就沖落樓買點卡比距....
女仔笑得好開心......男仔應承佢,等個幫勁左,佢就系一人之下萬人之上
無過幾耐.....
“他是誰?”
“ 男朋友。”
“那……我又是誰?”
跟住個男仔變得好孤僻....成日無啦啦喊
比社工問左無數次話.......
後來個男仔轉校,女仔寫左張紙比佢.......
“ 我們還是朋友,對嗎?”
男仔走左無幾耐,女仔開始寫詩...
仲sd比男仔叫佢改...
男仔認為.....女仔中系鍾意佢的.......
4個月後,男仔返去看佢..........
女仔好似已經唔識佢甘.........
當晚系msn,男仔叫佢,女仔:hi 做乜?
跟住男仔就好傷心........作左一篇歌詞........之後就無再穩過女仔
==================================
雖然離開,
夢裡去留在徘徊,
此情不再,
無可挽回的失敗。

雖然離開,
心還在,
在那被遺忘的海,
我卻相信,
你總會回來,
牽著我 的手,
久違的溫柔。
==============完===============

作者: 蕭楊
貼者﹕ 藍狐

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
聽•雨•軒boss + 2 謝謝幫忙=0=

查看全部評分

果條仔就係藍狐了?
回復

回覆 2樓 5354ppu 的帖子

根據蕭楊回答
條仔係某人
回復

回覆 2樓 5354ppu 的帖子

俺亂作的

因為幫距細佬作緊文,我又鍾意邊講野邊寫,甘咪亂作=0=
回復

5好大陸嘛
大馬嘛
回復

回覆 5樓 5354ppu 的帖子

你想比人歧視=0=??
回復

回覆 5樓 5354ppu 的帖子

大馬.........
大馬既真實愛情故事好多......
好多人都可以做主角啦
回復

你做5做到啊
回復

回覆 7樓 藍狐 的帖子

藍狐兄!show time!!
回復

回覆 9樓 聽•雨•軒boss 的帖子

我做唔到...
作到姐=.=
回復