查看: 3473|回復: 34

難IQ題,答中既人智商超過130

關閉 [複製鏈接]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

話說有一條村...有N咁多個村民...

佢地唔會同人講野...冇表情...屋企咩都冇...冇鏡...冇野照到自己個樣既///

但係佢地都好迷信...每朝都會一齊祈禱...佢地只會係呢個時候見到D村民...

有個星期日...佢地如常咁一齊祈禱...之後神就顯靈...同D村民講.."我會係今晚將部分村民既額頭畫上符號...知道自己有符號就去自殺..."講完就消失左...

到左星期一祈禱...冇發現少左村民...

星期二冇.....星期三都冇...但係到星期四...就少左幾個村民...

搵番佢地條屍後...原來佢地全部都係有符號既...D有符號既人死哂,,,,

而家問你地死左幾多個人..
全部,是嗎?
回復

回覆 2樓 Rayc 的帖子

nononono is

幾個村民...
回復

n=9個?
回復

=.=我只分析到甘 如果條村有3個人  第一日見到2個人額頭畫上無符號的話就第3個要死
所以應該係有2個有符號  分a b c啦   
如果係a無符號 第一見就知自己唔駛死
b同c就見到一個有符號一個無符號所以唔知自己有無符號(過左第一日)
第二日見到有符號個果無死  就表示3個人有2個有符號
第三日所以個2個人會自殺    但我分析到3日  少左一日喎
回復

回覆 5樓 奸商 的帖子

死火 ,我听不懂

iq很差
回復

快点开鼓啦,期待!
回復

原帖由 adv410 於 2008-10-2 10:44 PM 發表
死火 ,我听不懂

iq很差

=.=講到好明架囉
回復

分析4個人先
abcd有機會1無符號3有符號   2有符號2無符號  3無符號1有符號<--而個過唔到第一日
a見到3個有符號就知自己無事  其餘見到的就係1個無符號2個有符號/1個有符號2個無符號 第一日
b見到有符號c d無死就表示  c d見到有人有符號(扣返一個無符號同b見到個果有符號)估自己可能有符號/無符號(有機會係1無符號3有符號   2有符號2無符號)第2日
如果2有符號2無符號  會過唔到第3日 所以2有符號2無符號不成立 因為bcd都見到2個有符號所以無自殺 有人見到2無符號的話 第3日就會自殺
所以第4日bcd去左自殺  知到自己有符號@@唔知岩唔岩呢

回復

佢地唔會同人講野...冇表情...屋企咩都冇...冇鏡...冇野照到自己個樣既

佢地唔會同人講野...冇表情...屋企咩都冇...冇鏡...冇野照到自己個樣既
点知边個有冇符號
回復