返回列表 發新帖
樓主: stanley

[問題] 點解有雜質的水沸點會上升

原帖由 Tenny 於 2008-5-9 02:05 PM 發表

呢位版主呀, 唔好咁多火星文呀.

我係學校個陣唔記得左個粥字點打呀-.-
回復

睇黎大家都向左錯既方向諗...
佢係問個boiling boint點解上升,唔係問點解難熱d = =
air pressure係其中一個因素,
另外如果個種雜質係可以同水產生chemical reaction變compond既
又可以係個種compond既boiling point比較高.
不都唔可以except你個溫度計壞左既可能性(欠打的一句= =)
回復

無乜野可以同水形成液態高boiling point既compound
睇黎錯個個係你
回復

你ge意思係aqueous??
如果冇一仲compound同水一齊有高ge沸點
咁點解板主會問...有雜質果陣個沸點會上升na??
唔通可以令水ge沸點上升ge得element
回復

我既推斷係mixture先有可能呀!(例加沙石加水)
你邊有見過水同其他混合係一齊會出現液態,又要高蒸發點既物質架
aqueous既話都有可能既~"~睇下係咩啦~"~covalent既都可能得(可惜無乜covalent溶於水)
回復

好多英文 ==
回復

我學校科chem係英文教的-.-"
回復

am~我知道既~
但唔識用中文講
我用英文講您知la~
您講既雜物係咪soluble mineral ~this kind of mineral after 100℉ it will not be evaporate 大約係咁la
回復