查看: 1577|回復: 16

[活動] 已發佈問答比賽最後階段問題(26/4/2008)

關閉 [複製鏈接]
已發佈最後階段的問題,各參賽者加油!!
地址: https://bbs.tennyy.com/forumdisplay.php?fid=222

===============================================================================================
1) 首先已經更新好排行榜,各參賽者可以到排行榜查閱有關記錄。
   相關網址:
https://bbs.tennyy.com/viewthrea ... &extra=page%3D1

2) 最後階段高手過招題目已經決定於26/4/2008上午發佈,各晉級者請留意短訊息的密碼。

3) 遊戲獎品已將近完成階段,部份未能晉級者會先頒發極具代表性的勳章乙個。
   勳章款式如下:

4) 有關第三階段[專業玩家]的答案如下:

專業玩家(3分): 升級要求-答對7條或以上
1. 請列出歷練之塔中第八層所有獅子的顏色: 答案:紅, 橙, 白, 綠, 藍
注意:不接受黑獅子為答案
2. 等級3的幫會最多可以招收多少個幫員? 答案:19人
注意:不會計算大當家在內, keyword: 招收
3. 請列出所有可以習得"金剛不壞"技能的職業。 答案:護法, 明王, 金剛, 修羅, 羅漢  
注意:必須列出所有職業
4. 請詳細列出太保太白裝備升級的流程。
答案:攜同40金, 40水晶及10四葉草並已裝備要升級的太白裝備到桃花山找太白裝備匠師林白(x-56,y70), 點選要升級裝備的項目即可完成
注意:答案必須詳細 keyword: 裝備上身
5. 寵物-賀年金豬每扣1飽食度=現實時間多少? 答案:50-65秒
注意:寵物-賀年金豬
6. 請清楚說出[裝備木船I]的能力值。
答案: 耐久度 : 4000 最大負重 : 237裝甲+81 命中+97 迴避+95 速度+45 糧食+150
注意:答案必須清楚
7. 清楚舉出1個增加幫會聲望的方法。 答案: 進入幫戰狀態後, 擊到鋼鐵茶果 或 擊到任何進入幫戰狀態中的玩家。
注意: keyword-進入幫戰狀態/開黃。如答案為:[打果]這類型將不會列入正確答案
8. 請列出製作幫旗所有需要材料。 答案:旗幟/旗桿/旗帆
9. 請列出進入龍洞最低等級要求。 答案:20級
10. 在生死狀衙差, 可以解除生死狀。 但需要銀兩, 請問如何可以計算解除生死狀態所需金錢。 答案:修為x100=需要金錢
注意: 答案必須列公式計算出來, 點擊npc查詢不列入正確答案。
新接納答案:
未轉:等級*100
一轉:(等級-1)*100  
二轉:(等級-2)*100  
三轉:(等級-3)*100  

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
攜同40金, 40水晶及10四葉草並已裝備要升級的太白裝備到桃花山找太白裝備匠師林白(x-56,y70), 點選要升級裝備的項目即可完成

好似冇太保牌照喺升唔到太保太白装啵..点解唔包括喺答案里面呢..
回復

我過埋第1關,唔係有埋1lv新手試練勳章嫁咩 ?
回復

第六條答案唔完整哦.
船特效也是能力值之一.
特效 : 載重+4 砲擊力+4 迴避+4 命中+4
回復

第10條如果係修為計嘅話,好似唔係幾岩喎,因為我如果唔+技點都冇修為啦 (應該係+晒技點嘅修為先岩)
回復

原帖由 kong950120 於 2008-4-19 04:53 PM 發表
第10條如果係修為計嘅話,好似唔係幾岩喎,因為我如果唔+技點都冇修為啦 (應該係+晒技點嘅修為先岩)

你个理由好牵强
回復

唉~差小小,下一次再尼過~
回復

原帖由 Wayne 於 2008-4-19 05:29 PM 發表

你个理由好牵强

咩牽強 ,姐係指邊方面?
回復

其實第10題應該唔係指修為...
我覺得,,,
應該係 ( 等級 - 轉數 ) x100喎..
仲有點解我晉唔到級既-0- 好似冇咩點答錯架喎,,,

回復

原帖由 andyhidy 於 2008-4-19 02:06 PM 發表
好似冇太保牌照喺升唔到太保太白装啵..点解唔包括喺答案里面呢..

參賽者只要回答升級的流程,並不是升級的需求。

原帖由 kong950120 於 2008-4-19 03:20 PM 發表
我過埋第1關,唔係有埋1lv新手試練勳章嫁咩 ?

唔係。只會有最接近果級既勳章

原帖由 kong950120 於 2008-4-19 04:53 PM 發表

正確黎講,技能點數都稱之為修為,只係供玩家自行使用。

原帖由 gy9402 於 2008-4-19 11:10 PM 發表
其實第10題應該唔係指修為...
我覺得,,,
應該係 ( 等級 - 轉數 ) x100喎..
仲有點解我晉唔到級既-0- 好似冇咩點答錯架喎,,,

冇咩答錯?! 第2題,第4題都答錯了, 至於升級條件之前都有發帖講過, 第10題只會+2分,升級要求要答岩7題或以上。第10題要跟官方答案先僧列為正確,所以你fail了。
回復