樓主: 真。聶風

[求救] 電腦高手請進~><"

咁神奇=-=
咁我都唔識lor
回復

你是不是在用着windows sp3? 最新版本那个?如果是的话就uninstall SP3然后install SP2试看看。
回復

回復 32樓 kiddoclown 的帖子

SP3 未出我諗佢應該都未用.

會唔會係display card 過熱呢?
回復

原帖由 Tenny 於 20-2-2008 10:30 AM 發表

單單咁樣都好難可以斷定係乜問題, 我想問多少少
1. 你講話msn會影響到, 我想問: 係開msn既時間出現問題, 還是係有人msn你彈出對話框既時間出問題?
2. 你講話個"雙開程式"會影響, 我想問, 你係一開"雙開程式"就即刻會出現問題還是怎樣?
3. 當問題出現既時候, 係唔係得水滸個畫面有問題而其他程式既顯示並無影響? 還是係成個畫面都出現問題?

如果1係後者, 會唔會選擇關閉msn去玩水滸呢?
如果2係有問題, 咁唔用, 因為呢個程式係非官方所認可
如果係3, 好明顯係水滸同個顯示既drive產生衝突, 呢個問題再研究

tenny, 如果真係顯示卡過熱, 好多時都會直接hang機, 唔會單單一個程式可以睇到
回復

原帖由 Tenny 於 2008-2-20 10:30 AM 發表

SP3 在 microsoft 网站已经可以下载了
我上星期也是有下载来试用
用SP3玩水浒就会出现楼主一摸一样的情况
我就转回用SP3结果就问题解决了

回復

我完全唔知有sp3呢樣野~更加唔知咩來~所以冇可能~!!!
另外即使係唔開msn都會有影響~即使你只係不小心點到桌面/開上網都會有機會有咁嫁情況出現
另外~雙開程式我冇開都係咁~不過開左更為大機會中招
最後~發生時候係只有水滸嫁遊戲畫面有問題
謝謝~
回復

据我所知,是你的graphic card的问题了
你right click你的My Computer然后去properties
看看你的system下方是哪一版本的service pack
如果是sp1那就upgrade去sp2
如果是sp3就downgrade去sp2
不管你懂不懂service pack这个东西
你的电脑一定会有的
除非你的电脑不是windows的啦!

要下载sp2可以来http://www.microsoft.com/windowsxp/sp2/default.mspx
希望能帮到你
回復

等我得閒試試先~唔該你^^
回復

1. 可能水滸d圖型files 損壞左, 最好就uninstall 就直接delete埋個runup folder.

2. update display card driver 到最新版本, game入面揀 openGL, 唔好揀 D3D.

3. UPDATE 埋個 directx, 最新9.0c.
回復

唔是你電腦的問題﹐是那個時候有bug﹐好多人部機都是有咁的問題啊。
現在官方已經做好左﹐你應該可以玩返的啦
回復