樓主: mango01

[歷史] 甲午戰爭.中國炮彈打得響嗎?

關閉 [複製鏈接]
回復

回復 19樓 廢柴 的帖子

個皇帝根本就無權,個死慈嬉想點就點架啦 唔係佢想點做就點做點會有八國聯軍單野搞出黎
回復

回復

就係因為佢覺得義和團既神功護體係真係靠得住 佢先會向列強宣戰

如果佢知道義和團真係靠唔住既 錦佢又點會向列強宣戰?

加上佢排外既情緒同憤怒都積壓左好耐 而咁岩佢又見過義和團打贏過1次列強

所以佢先會向列強宣戰...
回復

回復

首先.要解釋番甲午戰爭北洋艦隊唔係唔夠日本艦隊打ge.當年中國艦隊都成功擊傷左當年最新ge巡洋艦.吉野號(好似個阱差唔多)

首船其實當年中國同日本都想買.不過人地日本知道唔夠錢買.連天皇阿媽都拿埋佢點朱寶出來.都要買隻船.

而我地偉大e祖國.即係清朝就要幫慈禧太后做生日

當年都曾經有人哄慈禧太后做生日唔好搞到咁大彈象.今年同其他國家打仗.要俾多點去買軍備

但係慈禧太后只係說左一句.那個大臣就即刻唔敢出聲

名言:今日邊個令到我唔開心.我要佢一世都唔開心

你係那個大臣.仲敢唔敢出聲?

不過其實我地都唔可以睇少清朝ge艦隊.當年ge旗艦.即係指揮官坐ge船.俾日本炸左5小時先沉

好多外國人都睇到好驚奇.即係現時稱為圍嘔.你試諗下.一首船俾人打成5小時先沉.可見其西利

我之前都有說過.中國清朝艦隊.最具特色ge野.係佢所有野都要進口外國

引擎用法國.裝甲用德國.總知所有野都係外國貨

但係你咩都要最好ge時候.隻船就會慢.好似你用全裝行.同用速裝行ge分別

行得慢.自然會俾人打得多.

同埋甲午海戰.總共打個5個小時.沒可能5個小時.中國軍都未發響一彈~唔通2個國家係禍坐咩

而且大兵哥出去作戰ge時候.一定會check過點彈.拿自己條命去博ge禍.你打排你都會睇下你用齊裝未啦

點解會信義和團.可能因為中國對神怪依樣野.特別相信.可能希望依點所謂神功.可以對府槍械,結果只係送死

回復

回復 26樓 mango01 的帖子

其實根本無人明你問乜-.-
都唔知你問咩打唔打得響-.-
如果你問中國有無發過一炮打日本既話我可以答你就算中國點差勁都算打到日本戰艦-.-不過無打沉過人地o者
回復

回復

回復 28樓 廢柴 的帖子

早係南宋個陣個d咩轟天雷都好響啦
問埋d咁既野-.-
回復

回復